Amikor nem elég a Nap melege

A nagy nyári kánikulában, amikor már attól kimelegszel és leizzadsz, ha leugrassz a közeli kisboltba jégkrémért, valószínűleg nincs kedved még forróbb helyzetekbe kerülni. A mostani cikkben viszont olyan mozgásformát mutatunk be, amely kifejezetten előírja az izzasztó körülményeket. Az igazán bevállalósok végezhetik nyáron is a most következő edzésformát, viszont mivel beltéri sportról van szó, egész évben hódolhatunk neki.

Tombol a nyár, egyre feljebb kúszik a higany a hőmérőben és legszívesebben vízparton hűsölnénk egy hideg, jégkockákban dús limonádé társaságában. Viszont ilyenkor is szüksége van a testünknek egy kis (vagy éppen sok) mozgásra. Akiknek pedig nem elég ez a meleg, és már-már forróságra vágynak miközben edzenek, azoknak számos lehetőség kínálkozik, hogy így hódoljanak a mozgás oltárán. A meleget nem mindenki viseli jól, viszont tény, hogy a húzódások lehetőségét minimalizálja a magasabb külső hőmérséklet. Ha te is szereted az izzasztó környezetet, a nyár a te évszakod és még ilyenkor is elsőként rohanod meg a szaunákat, akkor a hot jógát neked találták ki.

Ezt az edzésformát fűtött, meleg helységben végzik, olyan melegben, mintha Calcuttában jógáznánk. Miért pont ott? Mert Bishnu Charan Ghosh ebben a városban alapította meg 1924-ben Ghosh’s College of India intézményt, ahol Hatha yogát (ez erősen méregtelenít), súlyemelést, tornát és testépítést tanított. Az indiai jóga-innovátor által kifejlesztett Hatha yogára épülő jóga stílus célja a test egészségének helyreállítása, azaz a különféle testi panaszok gyógyítása volt. A jóga alapjaiban változtatja meg a testet. Ehhez előbb fel kell melegíteni, meglágyítani, így sokkal könnyebben alakítható. A meleg jóga nemcsak a belső szerveken keresztül méregtelenít, hanem a bőrön át távozó verejték is sok felesleges toxintól szabadítja meg a szervezetet. Hot jóga gyakorlatok nem csak az oxigénellátásról gondoskodnak, de a légzőgyakorlatok segítségével megtanítanak minket az oxigén hatékony felhasználására is.

A Bikram Yoga – az eredeti meleg jóga – 26 pózból és 2 légzőgyakorlatból álló sorozat. A gyakorlatsor egymásra épülő pózok (asanak) egymásutánja, melyek nagyon hasonlítanak egyéb irányzatok pózaihoz. Ezeket viszont a résztvevők folytatólagosan végezik pihenőpózok nélkül. Meghatározó, hogy mely asanak követik egymást, ezzel folyamatosan készítve fel az izmokat, az ízületeket, a belső szerveket, a légző és keringési rendszert az egyre erősödő terhelésre. Ez az eredeti hot jóga szisztematikusan végigdolgoztatja a belső szerveket, az érrendszert, az izomzatot és az ízületeket; minden jóga gyakorlat a test más és más részét gondozza, egymásra épülve válnak hatékonnyá, így fejtik ki gyógyító hatásukat. De valóban gyógyítanak ezek a gyakorlatok?

Orvosok által végzett kutatások egyértelműen igazolják jótékony hatásait: segít a csontsűrűség megőrzésében, javítja a keringést, az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően szerepet játszik a depresszió csökkentésében, esetleges megszüntetésében, az erőteljes méregtelenítő hatása miatt pedig erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a fogyást

A melegben az izmok és az ízületek is jobban nyúlnak, így sokkal hatékonyabban dolgozik a testünk, mint egyébként. A melegben végzett gyakorlatok során minimalizálódik a húzódások, sérülések veszélye, viszont csak abban az esetben, ha tudatosnak vagyunk és a szédítő meleg ellenére is figyelünk testünk minden jelzésére. Tehát nem kell teljes kimerülésig/rosszullétig hajtani magad, mert egyrészt a tested nagyon nem lesz hálás érte, másrészt nem is élvezed majd annyira az edzést, és a negatív élmény hatására hamar alábbhagy a lelkesedés.

A figyelmeztetések között kell megemlíteni azt is, hogy a hidratálás nagyon fontos része a hot jóga óráknak, hiszen több folyadékot veszít a szervezetünk, mint egy szobahőmérsékletű teremben.

Ha kedvet kaptál ehhez a mozgásformához, akkor elő a keresőprogramokkal, nézz szét, hol a legközelebbi terem, ahol hot jóga órát vehetsz!

forrás: bikramyogaujpest.hu

kép: blog.drinkyoutjuice.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]