Az ELTE olimpikonjaink szolgálatába állt!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Rio zsebben címmel útikönyvet ajándékozott a 2016-os Nyári Olimpiai Játékokra készülő magyar csapat tagjainak, melyet ünnepélyes keretek között adott át a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői részére. A kezdeményezés jól illeszkedik az Egyetem új sportfejlesztési programjához, mely a szolgáltatási portfoliójába tartozó egyetemi sport fejlesztését tűzte ki célul, a hallgatók, az oktatók-kutatók és más dolgozók szükségleteinek, valamint az európai egyetemi hagyományoknak megfelelően. Az átadón az Egyetem, a MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői mellet, beszédet mondott Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is.

A Dr. Rákóczi István professzor és Piros Ákos szerzők nevével jegyzett útikönyv az ELTE Bölcsészettudományi Kar és az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában valamint az ELTE Origo Nyelvi Centrum támogatásával jelent meg, speciálisan a Rio de Janeiróba induló Magyar Olimpiai Csapat igényeire szabva. „Reményeink szerint ez a könyv a kiutazók leghasznosabb olvasmánya lesz, évek óta nem készült ugyanis ilyen átfogó útikönyv magyar nyelven Rióról. Nem is baj, hiszen keresve sem lehetett volna jobb apropót találni a hiánypótló kiadvány elkészítésére, mint az olimpia.”- mondta el beszédében Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora.

Az átadón Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony elismerően beszélt azokról a fiatalokról, akik a sport és tudományok területén egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtanak, és hozzátette: „A Kormány kiemelten fontosnak tartja a felsőoktatásban tanuló hallgatók támogatását, ezért is hozta létre a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját, amit idén az ELTE már 48 hallgatója is megkapott.”

A virágzó egyetemi sportélet alapja a megfelelő létesítményellátottság, ezért az ELTE Kancellária folyamatosan keresi a lehetőséget saját és külső források bevonásával, hogy az egyetem sportinfrastruktúráját tovább fejlessze, korszerűsítse, valamint sporteszközeit megújítsa, bővítése. „Az ELTE a BEAC-cal együttműködve egy új sportfejlesztési programot dolgozott ki, melynek részeként a következő években megújulhat az egyetem sportinfrastruktúrája az intézmény vállalati partnereinek összefogásával. Az idei évben 300 millió forintnyi, jövő évben pedig 1 milliárd forint sport infrastrukturális fejlesztéshez kapcsolódó TAO támogatásra pályázott az Egyetem, melyből felújításra kerülhet a Bogdánfy úti Sporttelep, egyes kollégiumok sportterei, de külön figyelmet fordítunk a köznevelési intézményeink sport infrastruktúrájának minőségi fejlesztéséhez, felújításához is, ehhez várjuk a vállalkozások támogatását is.” – sorolta a teljesség igénye nélkül Dr. Scheuer Gyula kancellár az egyetemi sportélet fejlesztése érdekében tett törekvéseiket.

Németh Szilárd, a FIDESZ alelnöke levélben külön üdvözölte az ELTE egyetemi sport fejlődése és jövője kapcsán tervezett elképzeléseit és ennek kapcsán hozzátette, hogy a Kormány fontosnak tartja, hogy a jövő nemzedéke a sportoláson keresztül szocializálódjon, annak jótékony hatásával készülhessen az életre, hogy a sportolás minél szélesebb körben életformává és/vagy karrierlehetőséggé válhasson. Ennek megvalósításában kiemelt szövetségesekként tekintenek az egyetemekre.

Az átadó végén Dr. Mezey Barna rektor és Dr. Scheuer Gyula kancellár ünnepélyesen is átadta Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpia Bizottság nemzetközi igazgatója és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke részére az útikönyveket, és egyben jókívánságukat fejezték ki olimpikonjaink eredményes szerepléséhez.

Az ELTE külön szurkol Kapás Boglárka, Staicu Simona, Csere Gáspár, Spr Miklós, Illés Fanni, Récsei Rita, Venyercsán Bence és Márton Anna olimpikonjainak.

Hajrá Magyarok, hajrá ELTE!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]