Kamu diéták nyomában jártunk

„A divat diéták megváltoztatják a testsúlyod. Az életmódváltás megváltoztatja a tested.”- hangzott a Kálmán Teréz szerda esti előadásának mottójául választott idézet. Az est az ELTE Aerobik szakosztályának Aerobik + névre keresztelt programsorozatának keretében zajlott, így mi is ellátogattunk, és nem bántuk meg.

Kálmán Teréz az ELTE egyik aerobik oktatója, biztosan sokan találkoztatok már vele az edzéseken, ahol jól átmozgat mindenkit. Most viszont egy másik szerepben láthattuk, előadóként lépett elénk és teljesen világosan és meggyőzően beszélt arról, hogy miért hátrányos, ha valaki az aktuális, minél drasztikusabb fogyást ígérő divatdiétákba vág bele. Az interaktívra tervezett előadást rögtön kérdéssel kezdte. Kíváncsi volt rá, hogy a jelenlevők közül ki az, aki már diétázott, mit próbált ki, milyen eredményeket ért el. A hallgatóság partner volt, így több személyes tapasztalatról is hallottunk, ami egyből barátságosabb légkört teremtett.

Remek ötlet volt visszakapcsolni a februárban zajlott előző előadásra, hiszen a két téma összefügg. Teréz előző alkalommal az egészséges táplálkozás négy sarokkövét emelte ki (gyakoriság, rendszeresség, mennyiség és minőség), amit a diéta követésében is fontosnak tart. Ha az egyik pont hiányzik, megdőlhet a rendszer. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a divatból elkezdett diéták nem biztos, hogy a jó eredményt váltják ki, illetve azok az étkezési rendszerek, amelyek rövid idő alatt több kiló leadását ígérik, nem biztos, hogy annyira jók. Továbbá a sikertelenség általában elkerülhetetlen az ilyen diéták esetében, ami nem túl pozitív a célunk eléréséért való küzdés során. Tehát ha olyan diétába csapnál bele, ami több mint heti 1 kg mínuszt ígér, az nem biztos, hogy sikeres lesz. Lelassul az anyagcsere, a test jobban megköti a zsírt és kialakul a szekunder túlsúly. A látványos és tartós diéták hosszabb folyamatot igényelnek, akár életmódváltást is.

20160406_Kalman_Terez_Eloadas-VET-009-1920x1280Teréz több típusú divatdiétát is felsorakoztatott, amiket bemutatott, majd kritikájukat is elénk tárta: koplaláson alapuló, szétválasztós, vércsoport szerinti, lúgosítás és sav-bázis diéták, szénhidrátmegvonás, kalóriaszámolós, stb. Mindegyik szebbnél szebb dolgokat ígért, de ugyan úgy megvolt a buktatójuk. Szó volt még a vegetáriánus étrendről, ami szerintem is inkább egy életmódváltásként, nem pedig x napig űzött diétaként fogható fel.

Az előadás amellett, hogy a diétákat bemutatta, kitért arra is, hogy mi hogyan érezhetjük magunkat diétázáskor és utána. Számomra fontos tanulság, hogy ha az étrendben levő csaló napokat, valóban bűnözésként éled meg és lelkiismeret furdalásod lesz, ha megeszel egy hamburgert/gyrost/zacskó gumicukrot (ilyenkor is fontos a mérték), akkor nem biztos, hogy jó úton jársz. Ha az éppen aktuálisan alkalmazó étrendet úgy éled meg, hogy valami jóról mondasz le, akkor nem biztos, hogy a szervezetednek megfelelően étkezel.

Az este nagy konklúziója pedig az, hogy mivel minden ember más, így mindenkinél más étrend válik be.  Fontos, hogy a szervezet az egyes bevitt anyagokra hogyan reagál. Az emberi szervezet pedig egy remekül megtervezett szerkezet, ami tudja, mire van szüksége, illetve magától méregtelenít, és a helyes, egészséges táplálkozás már önmagában beindíthat egy súlyvesztési folyamatot. Tehát nincs szükség az iszonyatosan divatos, viszont önsanyargató diétákra.

Az előadás remek volt, aki eljött, biztosan nem bánta meg. Egyik kedvenc szegmensem volt az „Én azt mondom diéta, a Google azt mondja…”, amivel Teréz megmutatta, hogy a „nagyvilágban” mi a reakció a diéta szóra. Az előadó rendkívül összeszedett volt, az előadás pedig világos, követhető, sok új információt tartalmazott, illetve helyre rakott néhány tévhitet is. Teréz felkészültségét még az előadás utáni kérdések sem kezdték ki, amik azért akadtak bőven. Bennem csak egy fogalmazódott meg: Ha valaki fogyni szeretne, annak milyen dolgokat kell mégis követni az étrendben? A válasz egyszerű, az egészséges táplálkozás már korábban említett négy sarokkövét tartsuk szem előtt, azaz alakítsunk ki egy étkezési gyakoriságot (2-4 óránként együnk), figyeljünk a napi energiaszükségletre és -bevitelre, fontos az is, hogy milyen tápanyagokat fogyasztunk, illetve a rendszeresség sem elhanyagolható.

Lényeg a lényegben, hogy nem a diéta segít az egészségesebb élethez, hanem az életmódváltás. Ha lemaradtál az előadásról, az anyagot megtekintheted online, a következőre pedig mindenképp gyere el, mi is ott leszünk. Érdemes csatlakozni az ELTE Aerobik + csoporthoz, hogy minél előbb értesülj a következő eseményről. Teréz további hasznos tanácsaiért pedig keresd fel a Bárhogy is legyen: mozogj! oldalt, ami inspiráló bejegyzésekkel van tele. Az előadáson készült képeket itt találod.

képek: Vörös Tamás

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]