Minden ötödik jelentkező az ELTE-t választotta

Múlt hét hétfőn, azaz április 4-én publikálta az Oktatási Hivatal a következő tanévre vonatkozó felvételi jelentkezési adatait. A felmérésből kiderül, hogy idén sem szégyenkezhetünk, ugyanis közel 13 ezren jelölték meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemet első helyen. Az ország tíz legnépszerűbb kara között találjuk az ELTE PPK-t és az ELTE BTK-t, utóbbi ismét az ország legnépszerűbb bölcsészettudományi kara.

Idén összesen 111.162 fő jelentkezett hazai felsőoktatási intézményekbe, ami a tavalyi 105.616 regisztrált jelentkezetthez képest 5,3%-os növekedést jelent. A legnépszerűbb felsőoktatási intézmény idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, a felvételizők 20%-a jelentkezett egyetemünk valamelyik szakára, ez 22.694 főt takar. Az első helyen 12.909-en jelöltek meg ELTE-s képzést, ez az összes jelentkező 11,6%-a. A felmérés szerint a második legnépszerűbb magyar egyetem a Szegedi Tudományegyetem, míg a harmadik a Debreceni Egyetem.

Az ország legnépszerűbb egyetemi karai között találjuk az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kart és a Bölcsészettudományi Kart, amely a legnépszerűbb bölcsészettudományi kar az országban. Összesen 2525-en jelölték meg első helyen az ELTE BTK valamelyik szakát, míg a Pázmány BTK-ra 1562-en, a szegedi BTK-ra 1263-an jelentkeztek első helyen.

Az ELTE-re vonatkozó statisztikai adatokat végignézve egyértelmű, hogy egyetemünk összes kara esetén nőtt a jelentkezettek száma – valamelyik karok esetén százas nagyságrenddel. Ezek a karok a BGGYK, ahová 1370-en adták be jelentkezésüket, illetve az IK, ahová 1144-en felvételiznek. A BTK képzéseire idén összesen 5128-an jelentkeztek, a TÓK-ra 1691 fő (520-szal többen, mint tavaly), osztatlan tanárszakokra 1496-an, a PPK-ra 4000-en, a TáTK-ra 2200-an, míg az ÁJK-ra 2500-an jelentkeztek.

Az országos adatokat tekintve a legtöbben a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg (17%, 14%, és 13%), viszont nem nőtt az orvos-és egészségtudomány, illetve az informatika iránt érdeklődők aránya (9% és 8%). A legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment volt, míg második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, harmadik lett a mérnökinformatikus szak.

Forrás: elte.hu

Kép: ajk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]