Tegyünk az egészségünkért!

Bárhonnan is közelítjük meg az egészséges életmód fogalmát, a kulcsszó mindenképpen a testmozgás. Bizonyított tény, hogy aki napi rendszerességgel végez valamilyen sporttevékenységet, annak 1,6-szor kisebb az esélye a korai elhalálozásra. Egy ausztrál felmérés szerint a napi 9 óra, vagy annál több alvás is súlyosan kihathat egészségünkre.

Szerencsére egyre népszerűbbé válnak a szabadidős sportok szerte a világon, így a korábbi évekhez képest körülbelül a tízszeresére nőtt a sportolás iránt érdeklődők száma. Ez a növekedés sok mindennek köszönhető, legyen szó felkapott eszközökről, márkákról, trendekről, de ilyen kérdésben az ok nem is lényeges, inkább bízzunk benne, hogy ezek a számok tovább nőnek majd. A rendszeres testmozgás alatt nem kell arra gondolni, hogy valaki megszállottan napi 3-4 órában űzze szeretett sportját, elég csupán napi 1 órát eltölteni futással, biciklizéssel vagy akár egy kis aerobikkal. Sokan megretten, mikor az egészséges életmód kifejezést hallják, mert azt gondolják, hogy ezek óriási áldozatokkal és lemondásokkal járnak, és ők erre biztosan nem képesek. Tévedés! Ahhoz, hogy egészségesen éljünk nem kell mást tenni, mint naponta legalább egy órát mozogni és kicsit jobban odafigyelni étkezési, valamint alvási szokásainkra. Ez nem azt jelenti, hogy csak csirkét lehet enni rizzsel, ez ugyanis a sporttáplálkozás azoknak, akiknek oda kell figyelnie súlyukra, erőnlétükre és fizikumuk maximális mivoltát kell produkálni-és nem is arról van szó, hogy nem lehet néha leszaladni a megmaradt duplacsokis tortából falatozni egy kicsit. Ez nem önkínzás, csupán testünk és szervezetünk intelligens és előzetes szeretete. Hamar észre fogjuk venni, hogy ha a napi 1 liter kávé adagunkat egy-két csészére cseréljük, mellette legalább 2-3 liter vizet elfogyasztunk, étkezünk legalább háromszor, (de inkább ötször kis adagokban), átmozgatjuk fáradt izmainkat és a vizsgaidőszakban is hagyunk magunknak 7-8 óra alvást, sokkalta fittebbek és erőteljesebbek leszünk. Ennyi áldozat mindenki életébe belefér, legalábbis azoknak, akik szeretik szervezetüket annyira, hogy kicsit megbecsüljék azt.

Egy gyors tipp kezdőknek:

Kezdjünk heti 3 edzéssel, hogy ne utáltassuk meg magunkkal rögtön az elején az egészet. Legyenek ezek a napok a hétfő, szerda és péntek. Hétfőn egy 10-15 perces bemelegítés után fussunk 30 percet (utcán, Margitszigeten, futópadon), majd egy 10-15 perces nyújtással zárjuk kis programunkat. Szerdán váltsuk a futást biciklizésre, ami különösebb bemelegítést nem igényel, de szánjunk rá 5 percet, majd egy 45 perces tekerés eleinte vállalható tempóban, majd egy 10 perces nyújtással zárjunk. A pénteki nap legyen az aerobiké, vagy egy könnyed jógáé. Ehhez remek gyakorlatokat lehet találni a YouTube-on. Egész héten figyeljünk a napi 2-3 liter víz bevitelére (edzés közben 15 percenként 150 ml) és az étkezések felosztására minimum napi 3 alkalommal. Az első két hétre dobjuk félre káros szenvedélyeinket, de minden esetre próbáljuk mérsékelni bevitelüket.

Már a harmadik napon érezhető lesz a változás, de hosszú távon teljesen új embert varázsolhatunk magunkból!

forrás: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]