Extra nélkül nem megy…

A 2014-2015-ös szezon bajnokát, a Szombathelyi Egyetem SE-t fogadta hazai pályán az ELTE-BEAC a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokságban, december 7-én. A végeredményre ezúttal sem lehetünk túlságosan büszkék, de a mieink küzdésből újra jelesre vizsgáztak.

Hazai szempontból szinte tökéletesen kezdődött a mérkőzés. Mind támadásban, mind védekezésben remekeltek a mieink, amely az eredményjelzőn is meglátszott: hat perc elteltével 14–4 állt a táblán, annak ellenére, hogy a vendégek vezetőedzője még egy időkérést is bevetett az ELTE-s rohamok megállítására. A negyed második felére azonban magára talált a SzoESE, és fokozatosan megközelítette a BEAC-ot. Sőt, a tízpontos előnyt követően csak a vendégek dobtak kosarat, így az első tíz perc végére sikerült kiegyenlíteniük az állást. (14–14)

A második negyed ott kezdődött, ahol az első abbamaradt, a vendégek rohamaira nem volt ellenszerünk, így előbb egy 5–0-s, majd egy 6–0-s rohanással már a szombathelyiek neve mellett állt tízpontos előny. Varga Zsolt időkérése után úgy tűnt, megindulhat a felzárkózás, azonban a vendégek – fizikai fölényüket kihasználva – rengeteg lepattanót szedtek, így hiába zónázott sokszor remekül a BEAC, egy támadáson belül a második, olykor a harmadik lehetőségéből már nem hibázott a vendégcsapat. Emellett a hazai támadógépezet is akadozni kezdett, így az első félidőt magabiztos előnnyel zárták a vasiak. (24–36)

A mieink azonban nem adták fel, és a szünetet követően nagy kedvvel szálltak újra harcba. A zóna újra összeállt a BEAC-nál, a vendégek védekezése viszont továbbra is jól teljesített, így a harmadik tíz perc elején csak elvétve kötött ki egy-egy dobás a gyűrűben. Hiába próbáltak közelíteni az ELTE-s srácok, a szombathelyieknél mindig beesett egy tripla, így a negyed feléig tartották az első félidőben megszerzett előnyüket. Azonban a negyed második felére fordulva Buza Dániel vezérletével – és zsinórban dobott hét pontjával – megindult a BEAC, és az utolsó tíz perc megkezdése előtt felzárkózott ellenfeléhez. (40–47)

A záró negyed elején, sajnos újabb hazai hullámvölgy következett, a címvédő pedig két gyors triplával jelezte, nem akar nyitott kérdéseket hagyni az utolsó percekre. A mieink azonban nem adták fel, és egy perc alatt visszaállították a harmadik negyed végi hétpontos különbséget, azonban ez sem zavarta meg a szombathelyieket, akik újabb két hárompontossal válaszoltak. Ezt követően hiába dobott Dévényi Gábor is egy triplát, erre is egy hárompontos dobás érkezett ellencsapásként, amelyet követően már nem sikerült újra tíz ponton belülre zárkózniuk a hazaiaknak. A találkozó végén a vendégeknél még biztos, ami biztos beakadt még egy tripla, így az utolsó negyedben szerzett kilenc kosarukból, hatszor a hárompontos vonalon túlról találtak be. Ennek következtében az utolsó percekre nem maradt izgalom, így a csapatok sem hajtottak már annyira, amelyet jól jelez, hogy az utolsó két percben már senki sem talált a gyűrűbe, így a címvédő SzoESE magabiztos, tizenöt pontos sikert aratott. (55–70)

A mieink – és holtversenyben a mezőny – legeredményesebbje a sérülésből visszatérő Buza Dániel volt, aki tizenkilenc pontja mellett nyolc védőlepattanót is szedett. Mellette a tizenkét pontig jutó Dévényi Gábort lehet kiemelni, akinek mindössze egy lepattanó hiányzott a dupla-duplához. A szombathelyieknél záporoztak a hárompontosok – igaz tizenegy triplájukat harmincnégy kísérletből érték el, amely mindössze 32 százalékos hatékonyságot jelent –, így meg kell említeni Kozma Márk Norbert és Simon Bence teljesítményét, akik három-három triplával járultak hozzá csapatuk sikeréhez. Mészáros Máté Buzához hasonlóan tizenkilenc ponttal zárt, továbbá a vendégeknél Perák Denis (13), Szabó Bence (12), valamint a dupla-duplát szerző Németh Armand (10) vitte a prímet a lepattanók megszerzésében.

A vereséget követően Varga Zsolt, az ELTE-BEAC edzője értékelte a pályán történeteket:

„Az ellenfélről annyit, hogy a tavalyi bajnokról beszélünk, amely idén is esélyes a végső győzelemre. Egy nagyon szervezett, évek óta heti többször együtt edző gárda, amelynek egyelőre nincs veresége a bajnokságban. Mi jól védekeztünk, leszámítva az utolsó negyedet, amelyben rengeteg triplát dobtak, amit nem tudtunk megfelelően levédekezni miután elfáradtunk a zónában. A kapott pontokkal elégedett vagyok, a támadáshoz még annyi kellene, hogy azokat a szituációkat, amelyeket szépen kidolgozunk, megfelelően be is fejezzük. Gondolok itt a ziccerekre, tiszta dobóhelyzetekre, és az olyan dobásokra, amelyek a mai napon megvoltak, csak egyszerűen nem mentek be. Összességében több extra teljesítményre lenne szükségünk, és arra, hogy kihasználjuk a jól kidolgozott helyzeteinket.”

 

ELTE-BEAC–Szombathelyi Egyetem SE 55–70 (14–14, 10–22, 16–11, 15–23)
Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Lövei László, Nepp László.
ELTE-BEAC:
Gyurcsányi Péter 4, BUZA Dániel 19/6, Mokos Dániel 4, DÉVÉNYI Gábor 12/3, Molnár Bence, Bognár Domokos 8, Jakucs Balázs 1, Szentesi Bendegúz, Czimer Máté 7/3, Cseri Márk, Soltész István, Mayer Patrik. Vezetőedző: Varga Zsolt.
Szombathelyi Egyetem SE: Kozma Márk Norbert 9/9, NÉMETH Armand 10/6, Simon Bence 11/9, MÉSZÁROS Máté 19/6, Földesi Marcell 2, Novák Bence 6, SZABÓ Bence 2, Bazsó Brúnó 7/3, Kerekes Gábor, PERÁK Denis 4. Vezetőedző: Kéri Péter.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]