Keleti varázs a Mérnök utcában

November utolsó csütörtökén az ELTE Oriental hastáncos lánycsapata igazi keleti hangulatot varázsolt az ELTE Mérnök utcai Sporttelepére…

Belépve a bejáraton finom sütemények rengetege és gőzölgő tea illata fogadta a vendégsereget, majd néhány perccel 20 óra előtt nyílt a terem ajtaja, s a mécsesekkel bevilágított tér keleties hangulata fogadta a nézőket, majd kezdődött a mese. Egy herceg történetét ismerhettük meg, akinek életében ez idő alatt a keserű magányt a reményteljes szerelem, a boldog jövő váltotta fel egy göndör fürtökkel és igéző szemekkel megáldott ara képében. Hányatott sorsát, s egyben utazását végigkövetve jártunk a sivatagban, ahol rablók fosztották ki egy visszautasított csábító bosszújaként. Majd egy sejk mentette ki: udvarába került húgával és kíséretével együtt, ahol az úr ezer szépséges, színkavalkádként táncoló udvarhölgye között sehogy sem, ám szolgálójában rátalált az igaz szerelemre. Eközben a sejk is felfedezte álmai asszonyát, aki a sors cseles fordulatával a herceg húga volt. Így lett kettős esküvő a mese vége és boldogság a szívekben.

Ám az örömteli kis történet funkcionálisan a hastáncprodukciók összekötésére szolgált, amelyekről elmondhatjuk, hogy igen Keleti mesesokszínűek voltak. Láthattunk nagyobb és kisebb csoportos koreográfiákat, illetve Molnár Ágnes csapatvezető és Szekeres Klára szólóban is felléptek. Az egyiptomi hastánc sok látványos eszközét és stílusát ismerhettük meg: a viháncoló tolvajok arany és ezüst botokkal saidit táncoltak, a bazár mutatványosai poifátylakat lengettek, a háremhölgyek pedig csábító raksot lejtettek a hercegnek csörgőkendők, íziszfátylak, legyezőfátylak és egyszerű fátylak varázsa között.

A táncest végeztével még az utolsó süteményekért nyúlhatott néhány kéz, s az emlékeket őrző képek is elkészülhettek a táncosokkal. Reméljük, jövőre is láthatunk majd egy ilyen izgalmas, igazi keleti mesét!

Az eseményen készült képgalériát IDE kattintva érheted el!

(Fotók: Poósz Patrik)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]