A Tüskecsarnok visszatér!

Az 1993-ban megkezdett és 1998-ban leállított munkálatok most, 2014-ben ismét dübörögnek. Szeptemberben első lépésben már átadásra kerül egy 4000 fős csarnok…

Réges-régen, egy messzi-messzinek tűnő évszázadban, 1993-ban írtak ki pályázatot egy sportközpont építésére, amelynek nem titkoltan az volt a célja, hogy a környékbéli egyetemek, köztük az ELTE sportéletének adjon helyet. 1994-ben be is indították a munkagépeket. A létesítmény uszodájának építése már 1995-ben leállt, azóta egy óriási gödör tátong a csarnok mellett. Helyette szabadtéri pályákat és egy ezer négyzetméteres, kisebb csarnokot fejeztek csupán be, ezeket a BEAC sporttelep részeként ma is használjuk. 1996-ra a Tüskecsarnok jellegzetes tetőszerkezete is elkészült. 1998-ban azonban pénzhiány miatt le kellett állítani az építkezést. Tornász-világbajnokságot és úszó Eb-t is terveztek ide, ám ezekből, ahogy a régi jó dolgokból, nem maradt semmi. Azóta sajnos főleg a természet tört magának utat a munkaterepen: az üresen álló épületben a csöveket bokrok és fák gyökerei nőtték be.

Baljós árnyakkal teli időszak volt, amikor egy évtizeden át csupán állagmegóvási munkák zajlottak a félkész épületen. 2012-ben viszont új reményt és értelmet kapott az épület, hiszen ebben az esztendőben egy korszerű mobiljégpálya nyílt meg a csarnokban. A kormány ekkor döntött az építkezés folytatásáról, illetve annak kibővítéséről is.

Első lépésben a 4000 fős csarnok átadására kerül majd sor, ezt négy, egyenként 18×36 méteres, valamint további két, 18×18 méteres, föld alá süllyesztett csarnok, valamint a mélygarázs követi. Harmadik hullámban, a gödör helyén egy 1000 nézőnek helyet adó, 50 méteres versenymedencével és egy 25 méteres állítható medencefékkel kialakított, bemelegítő- és tanmedencével ellátott versenyuszoda készül majd el 2015-re. Az aréna burkolata cserélhető lesz, így alkalmassá tehető gyakorlatilag minden teremsport űzésére – beleértve a jégkorongot is! Természetesen koncertek befogadására is alkalmas lesz a komplexum.  Különleges fénytechnikával is ellátják majd a főcsarnokot, így éjszakai látványosságnak sem lesz utolsó.

Ezek tehát a tervek, nézzük a jelenlegi helyzetet!

Az új fejezetet nevezhetnénk akár a munkagépek támadásának is, mivel ebben az évben Újbudán annyi minden, köztük a Tüskecsarnok is az épülés útjára lépett. Befejeződött a szerkezeti munkák nagy része, a tető festése és a közvetítő híd felszerelése jelenleg is zajlik. A 35 tágas öltöző és a wellness részleg valamint az edzőtermek kialakítása is jól halad, utóbbi új ablakait már be is szerelték. A mélygarázsban is végeztek már a falak javításával. A csöveket és vezetékeket kicserélték, ahogy a tető is új szigetelést kapott, a jellegzetes kupolában pedig kicserélték az üveget.

Ha végre elkészül a Tüskecsarnok, 18-20 sportágat is ki tud majd szolgálni, ezzel az ország negyedik legnagyobb sportközpontja lesz. A létesítményt az ELTE és a BME hallgatói egyaránt használhatják majd, feltehetően ugyanakkora részesedéssel.

Az első lépés befejezését 2014 tavaszára ígérték, amelyet aztán szeptemberre módosítottak. Reméljük, hogy az erő velük lesz és a továbbiakban is sikerül maximum hónapokat, nem pedig hosszú éveket fognak csúszni a határidőkkel.

(Források: 168ora.hu, jegkorongblog.hu, mno.hu, mnsk.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]