115 éves a magyar egyetemi sport zászlóshajója!

November 5-én 115. születésnapját ünnepli a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club – alighanem a számmisztikusok is megirigyelnék a dátumok ezen összecsengését.

A XIX. század nyolcvanas éveiben kiemelkedő férfiak ismerték fel a testedzés, a rendszeres sportolás ember- és jellemformáló erejét, és ennek hatására alig másfél évtizeddel később, 1898. november 5-én alakult meg az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar sportegyesület, a BEAC. Első elnökéül a világhírű tudóst, a jeles államférfit és természetbarátot, báró Eötvös Lorándot választották.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete már az első évektől fogva az éledező versenysport egyik fontos tényezőjévé vált. Amit a tudományegyetem jelentett és jelent a felsőoktatásban, azt jelentette mindig és jelenti ma is a BEAC az egyetemi sportban. Szellemiséget, az alapértékek tiszteletét, viszonyítási pontot, a hagyományok ápolását. Eötvös Loránd hitvallását követve az egyesület mindenkori vezetése küldetésének tartja a testkultúra fejlesztését és az egészséges életmód népszerűsítését. Nemcsak az ELTE falain belül, de társadalmi szinten is hatást gyakorolva a jövő nemzedékek életére…

A teljes cikket a beac.hu-n olvashatod el!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]