A Sport PONT így jó

PONT a BEAC-on jártam, ahol PONT egy Sport programot rendeztek. A résztvevőktől hamar megtudtuk, a HÖOK ezen kezdeményezése PONT így jó. Az ELTE Online is PONT ott volt, így tudósításunk sem maradhat el.

Az ELTE, a BME, a PPKE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezésében az idei Sport Pont Program budapesti regionális fordulójára került sor csütörtökön. Elsőként a fesztivál sportágakat bemutató cikkünket olvashatjátok, amiből kiderül, hogy a kviddicstől a lasertagig, a falmászástól a rekeszmászásig, és a különböző harcművészeti bemutatóktól az aerobikedzésig, számos mozgásformát kipróbálhattak a BEAC-ra kilátogató hallgatók.

Ahogy beléptem a BEAC csarnokba, egy cikesz repült felém. Nem, ez nem a másnap hatása volt, a Harry Potter filmekből jól ismert golyót egy semleges „játékos” testesítette meg (szó szerint), ugyanis a PPK-sok által Amerikából átvett és továbbfejlesztett kviddicset éppen két lelkes csapat űzte. Azért nem seprűkön cikáztak a résztvevők, de mindenesetre ezen tárgyaknak is megvolt a maguk szerepe. Egy kis szemlélődést követően már a szabályok is világossá váltak előttem, így immár szakértői szemmel figyelhettem, ahogy a gurkók sorra visszaküldik az ellenfél csapat tagjait saját térfelükre, vagy ahogy a labda a karikákon átszállva ponthoz juttatja az egyik csapatot (a szabályokról bővebben előző cikkünkben).

Nem én volt az egyetlen, aki eddig csupán a mozivásznon találkozott ezzel sportággal, viszont akadt olyan is, aki már 2007-es magyarországi megjelenése óta űzi és hatja a labdát és a cikeszt. A helyi közvélemény-kutatás alapján kiderült, bár voltak olyanok akik „beteg játéknak” titulálták a kviddicset, mégis a többséget magával ragadta, ahogy Harryék bőrébe bújhatott.

Sok más sportág is szerepelt a palettán, azonban hely szűkében csak nagy körvonalakban említenénk ezeket. A nap folyamán különböző harcművészeti sportágakat is megszemlélhettünk, ahol harci bemutatók segítségével igyekeztek népszerűsíteni a keleti kultúra ezen szeletét. Fesztivál bajnokságok keretében többek között a floorball, a csocsó, a már említett kviddics és egy különleges, paintballhoz hasonló „lövöldözős játék”, a lasertag is bekapcsolódott a rendezvénybe. Utóbbiban ELTE-s tanárok is képviseltették magukat, és vállalták a feszült lézerpárbajt az ellenfelekkel.

Bár a sok kilátogató és a jó idő garantálta a kiváló hangulatot, a szervezők gondoskodtak róla, hogyha valakinek ez sem lenne elég, akkor is jól érezze magát. Így nem meglepő, hogy trambulint és ugrálóvárat is bevehették a hallgatók. Ehhez hasonló „egyéni” sportágakként a fal-, vagy a rekeszmászást is kipróbálhatták a magasság szerelmesei. Én is éppen szemtanúja lehettem, ahogy egy sikeres próbálkozással felépítette a magasba egy leányzó az üres kólás rekeszeket.

A délután folyamán került sor talán az egyik legviccesebb sportágra, a mobiltelefon hajító versenyre. Sokunkkal előfordult már, hogy készülékünket, ami éppen felidegesített, legszívesebben eldobtuk volna, azonban az ára visszatartott a feszültség levezetésének ettől a formájától. Az atlétikai pályán mindenki kipróbálhatta ezt a kb. 10 éves sportágat; egy körbe kellett minél pontosabban eljuttatni a mobilt, így a résztvevők kedvük szerint hajíthatták a telókat.

A leírtak nem tükrözik a vállalkozó kedvűek előtt nyíló összes lehetőséget arra, ha már kimozdultak ebben a szép időben, sportolhassanak is egy jót. Így a vizsgaidőszak közeledtével nem is jön rosszul, ha fordítunk egy kis figyelmet testünkre. Szerencsére tényleg szép számú érdeklődő volt jelen, így elmondhatjuk, hogy a „Ne csak hallgass, mozdulj is!” c. szlogen elérte célját. Persze mindig lehet magasabbra helyezni a lécet, így reméljük jövőre még többen belekóstolnak a Sport Fesztivál nyújtotta lehetőségekbe. Egyet ígérhetünk, mi akkor is ott leszünk.

Fotók: Naszvadi Mihály, Simó Szabolcs

[imagebrowser id=66]

[imagebrowser id=68]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]