Bölcsész Bajnokság – Új helyszínen új csapatokkal

Számos változáson ment át a Bölcsész Bajnokság a nyár elejei szezonzáráshoz képest: változott a bajnokság helyszíne, a B-liga rendszere és a nevező csapatok is egy sor átalakuláson mentek át.

Legszembetűnőbb változás a bajnokság helyszíne. A bölcsészek megszállták az ELTE újonnan felhúzott műfüves pályáit a Bogdánfy út elején, és csodával határos módon senki nem tévesztette össze az új helyszínt a régi, jól megszokott BEAC-cal.

A szabályok kisebb változásai mellett a rekordszámú induló miatt átalakult a B-liga rendszere is. A 18 csapat két csoportra oszlott, ahol 16 meccs alatt alakul ki a csapatok erősorrendje, majd a helyezettek rövid rájátszással alakítják ki a végeredményt, és döntenek a feljutó helyekről.

Legnagyobb átalakuláson mégis a nevező csapatok mentek át. Az A-ligából kiesett a nagy múltú Bozsik program, és a nyugdíjba vonulás mellett döntött a Pokémon, valamint az Alakzat mártírjai. Helyettük a B-liga teljes dobogója, A Hazafias Népfront, a Pokémonra erősen hasonlító összeállítású Torpedo és a Zsuga Bonito folytathatják a legmagasabb színvonalú bajnokságban.

A B-ligában a feljutók mellett jogutód nélkül megszűnt a Gruppetto és az FC Welfensdorf; a Fekete Sereg Túlerő, az FC Retkü pedig Albion néven folytatja. Az újoncokat pedig még úgy is hosszadalmas felsorolni, ha tudjuk, hogy a Torpedo II egy forduló és némi rábeszélés után visszavonta nevezését: az FC Porch Monkey, a Black Ram, az FC B.E.F.U., a Hollywood Wolfpack, az FC Mordekaiser, és a jogászbajnokságból ismert SS Ratio fogják első idényüket tölteni a szombat délelőttönként jelentkező bajnokságban.

Az nem számít nagy meglepetésnek, hogy a tavalyi második helyezett FC Segnalato két forduló után vezeti a táblázatot, annál kevesebben tippelték volna, hogy a dobogó alsóbb fokait két frissen feljutó gárda foglalja el. Márpedig így történt, a Zsuga Bonito a második hely mellett az örök ígéret Tao Te Kings 8-4-es elgázolását teheti ki az ablakba, de nem kell szégyenkeznie a Hazafias Népfrontnak sem. Büszkék lehetnek magukra a tavaly éppen bent maradó Polszki tagjai is, akik minden erejüket bevetve megszorongatták a címvédő Szigeti veszedelmet, majd a második fordulóban megszerezték első értékes pontjaikat is. Kevésbé indult jól a tavaly felsőházi Bandó Karesz, a masszív alsóházi Zalagyöngye, és a feljutó Torpedo, akik két forduló után még pont nélkül állnak. Persze ez a bajnokság ezen szakaszában még egyik csapatnál sem jelenti a remények elszállását.

A B-ligában sem minden a papírforma szerint alakult, de hogy pontosan hogyan, az a következő cikk tárgya lesz. Addig az összes focirajongó helyezze vissza a labdát figyelme középpontjába!

 

 

Zeus

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]