A vasárnap esték elpazarolt órái, avagy miképp használd ki az utazással töltött időt?

Minden kollégistának ismerős lehet a helyzet, amikor eljön az a bizonyos vasárnap este, és akár több órát is utazással kell tölteni különféle tömegközlekedési eszközökön. Ha már fejből tudod az otthonod és a kollégiumod közötti útvonalon sorakozó épületek jellemzőit, és a Spotify összes létező lejátszási listáját felfedezted, talán itt az ideje, hogy izgalmasabb elfoglaltságokkal használd ki az utazással töltött – eddig talán elpazarolt – órákat. A következő tanácsok hasznosak lehetnek azok számára is, akik minden nap ingáznak, vagy csak a helyijáratokat használják.

Azt tapasztalom, hogy sokak szerint a rövidebb utazások egyáltalán nem használhatóak ki megfelelően, de a hosszabbak sem alkalmasak nagyobb koncentrációt igénylő feladatok elvégzésére, ezért döntünk többségben közösségi oldalak böngészése, zenehallgatás vagy chatelés mellett. Ha hasonlóan vélekedsz, remélem az alábbi tippeket alkalmazva rádöbbensz majd, hogy a busz és a vonat egyaránt megfelelő helyszíne lehet a nyelvtanulásnak, a tervezgetésnek, a felhőtlen szórakozásnak, akárcsak a nappalid és a hálószobád.

Tanulás könnyedén: hangrögzítő és rövid jegyzetek

Az egyetemisták számára talán a tanulás lehet a leghasznosabb tevékenység, amivel elüthetik az időt. Mielőtt egyből a következő tipphez ugranál, megnyugtatlak: nem arra gondolok, hogy többkilós könyvekkel és láthatatlanságig színezett jegyzetekkel szúrd ki a melletted ülők szemét, vagy hogy füzetekkel a kezedben lavírozz a zsúfolt buszon. Gondoltál már arra, hogy két zene lejátszása között meghallgathatnál egy-egy előre rögzített hanganyagot? Ha szeretsz zenét hallgatni, akkor ez egy nagyszerű megoldás lehet számodra. Nagy előnye ennek a módszernek többek között az is, hogy miközben személyes igényeidnek megfelelően elkészíted a hangfájlt, már egyszer biztosan átismétled az adott tananyagot. Motiválhatod magad minden meghallgatott hanganyag után egy-egy zeneszámmal, és akár többször is lejátszhatod a felvételeket, hogy biztosan megmaradjon minden információ. Ez a módszer egyébként nem csak tömegközlekedési eszközökön alkalmazható. Ha már unod az íróasztalod, csalogat a természet és a friss levegő, akkor próbáld ki ugyanezt sétálás vagy biciklizés közben. Mindössze egy fül- vagy fejhallgatóra és egy mobiltelefonra lesz szükséged. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez a tanulási módszer természetesen csak akkor működőképes, ha a hangfájlt végig figyelmesen hallgatod, és nem terelődnek el a gondolataid minden harmadik percben. Ha eleinte nehézséget okozna a hosszabb ideig tartó koncentráció, akkor készíts minél rövidebb hanganyagokat.

Sokan küzdünk azzal a problémával, hogy rosszul leszünk és émelyegni kezdünk, ha huzamosabb ideig bámuljuk a képernyőinket utazás közben. Ha te azon szerencsések közé tartozol, akiknek ez nem okoz gondot, akkor jó hírem van számodra: rövid jegyzeteket készítve könnyen csempészhetsz egy kis tanulást a közösségi média különböző felületeinek böngészése közé. Készíts rövid, jól átlátható jegyzeteket az adott tananyagból a jegyzet alkalmazásban, és állíts fel egy számodra megfelelő időbeosztást. Hatékony lehet például az, ha minden jegyzet átolvasása után tartasz 10 perc szünetet, majd ezt az időintervallumot fokozatosan csökkented.

Nyelvtanulás podcastokon és videókon keresztül

Ha szereted a kihívásokat, akkor ez a tipp biztosan tetszeni fog neked. Vajon milyen szinten lehet megtanulni egy idegen nyelvet az ingázással töltött idő alatt? Ha szívesen megtanulnál néhány orosz vagy francia szót, csak eddig nem volt időd és energiád rá, akkor itt a tökéletes alkalom. Nem ígérem, hogy felsőfokú nyelvvizsgát szerzel majd a szemeszter végére, de számos applikáció (például Duolingo), podcast vagy YouTube-videó segíthet elsajátítani az alapokat. Ha már viszonylag jó szinten vagy egy idegen nyelvből, akkor is fejlesztheted magad az utazásaid során. Már viszonylag sok nyelven léteznek tanító jellegű podcastok, melyekkel könnyedén ismételhetsz. Az idegen nyelvű filmek és sorozatok is rendkívül hasznosak lehetnek, de akár egy-egy rövid videó is segíthet szinten tartani és fejleszteni a tudásod. Ezek nem csak hasznos, de igazán szórakoztató tevékenységek is, ezért egy hosszú és fárasztó nap után sem lehet kifogás ellenük.

A tudatos életmód alappillére: tervezés és rendszerezés

A félév során veled is gyakran előfordul, hogy szinte ki sem látsz a teendőid közül? Miért ne szánhatnál időt a tervezgetésre is utazásaid során? Ha a határidőnaplókat már unod, vagy számodra is túl macerás a használatuk, akkor válassz egy heti tervező applikációt, vagy egyszerűen csak használd a digitális eszközeid naptár alkalmazását. Tapasztalataim szerint az a leghatékonyabb módszer, ha mindig egy adott hetet tervezel meg, mivel ezt az időintervallumot még viszonylag könnyen átlátod. Először heti, majd napi célokat tűzz ki magadnak. A motiváció szempontjából nagyon fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben.

Inspirációk és önmegvalósítás

Bármennyire is furcsán hangzik egy mondaton belül az inspiráció és a helyijárat szó, akár egy helyijáratos buszon is gyűjthetsz inspirációkat a hobbiddal kapcsolatban, de kutakodhatsz ötletek után az edzésterved vagy az étkezési szokásaid alakításához is. Mivel legtöbben nem gyakran szánunk erre időt egy átlagos nap folyamán, az ingázás során érdemes lehet olyan közösségi felületeket böngészni, melyek segítenek ötletelni az önmegvalósítás jegyében. A Pinterest közösségi oldalon például egy adott címszó megadása után számtalan inspiráló képet menthetünk le a saját tábláinkra, melyeket a rendszerezett profil érdekében személyre is szabhatunk. Hasonló elven működik a We Heart It néven futó közösségi képmegosztó oldal is. Nem szabad elfelejteni, hogy csak akkor érhetünk el sikereket az élet különböző területein, ha motiváltak és lelkesek maradunk – ehhez pedig elengedhetetlenek a folyamatos inspirációk.

Az utazással töltött idő kihasználásának fogalmát nem úgy kell elképzelni, hogy megerőltető feladatokkal bombázzuk magunkat már korán reggel, vagy diplomamunkát írunk a 30Y buszon. Már az is hasznos elfoglaltságnak számít, ha valami olyasmivel foglalkozunk, amivel kicsit is fejlesztjük önmagunkat és életminőségünket: legyen ez nyelvtanulás, olvasás vagy tervezgetés. Egy kényelmes kanapé nyilvánvalóan sokkal vonzóbb helyszínnek bizonyulhat bizonyos tevékenységekhez, mint akármelyik ülés egy zajos tömegközlekedési eszközön, de vajon hány értékes órát veszítünk el hetente, ha csak céltalanul görgetjük a Facebook-idővonalunkat az egyetemre menet?

Kiemelt kép: goodhousekeeping.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]