Programajánló – Az Üvegkarc Műhely első oktató–hallgató konferenciája

Április 28-án délután az irodalmi témáké lesz a főszerep az online térben, a szombathelyi egyetemi irodalmi önképzőkör szervezésében.

Első jelentős mérföldkövéhez érkezett az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában működő, hallgatói kezdeményezésre megalakult Üvegkarc Műhely. A február óta működő irodalmi önképzőkör tagjai a heti rendszerességű – egyelőre online – találkozóik alkalmával az irodalmi művek mellett filmes és színházi adaptációkról, képzőművészeti alkotásokról, zeneművekről, pszichológiai és filozófiai kérdésekről is beszélgetnek.

Ezek az alkalmak ugyan nyitottak bármely szakos szombathelyi hallgató előtt, tulajdonképpen a Műhely első hivatalos bemutatkozására április 28-án kerül sor, az általuk szervezett oktató–hallgató konferencia keretein belül. „A konferencia célja, hogy a hallgatók megnyilvánulhassanak egy őket foglalkoztató, irodalomhoz kapcsolódó témával. Nagy örömünkre szolgál, hogy nem csak az egyetem magyar szakosai vállaltak előadást” – tudtuk meg az eseményt szervező műhelyvezetőktől, Czita Virágtól és Kővári Dorottyától, akik azt is elmondták, hogy a rendezvény bizonyos szempontok alapján eltér a szabványos konferenciai keretektől. „A Magyar Irodalomtudományi Tanszék valamennyi oktatójának előadását is meghallgathatjuk az eseményen. Felkérésüket azért tartottuk fontosnak, mert ugyan halljuk az oktatóink előadásait az órákon, de az általuk tanított területek mellett számos egyéb témakörrel foglalkoznak, így lehetőségünk nyílik megismerni egy új oldalukat is” – árulták el.

További érdekesség még, hogy a konferencián vendégelőadó lesz Sárközi Balázs, aki Pilinszky Jánossal kapcsolatos témát fog bemutatni, illetve beszél majd a doktori iskoláról is. A rendezvényen az Üvegkarc Műhely útjáról és jövőbeni tervei is szóba kerülnek majd.

A szervezők a konferenciát mindenkinek ajánlják, aki érdeklődik az irodalom, valamint a hozzá köthető területek iránt, és szívesen hallgatna ezekről előadásokat.

Az érdeklődő hallgatók mellett az eseményen bárki szabadon részt vehet, amennyiben előzetesen jelzi részvételi szándékát a regisztrációs űrlap kitöltésével ide kattintva, de holnap, a konferencia időpontjában is tud csatlakozni a MS Teams felületén lebonyolított rendezvényhez, amelyhez tartozó link a Facebook-eseménynél lesz elérhető a kezdés előtt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]