Így szokj le a felesleges telefonnyomkodásról

A telefonhasználat elengedhetetlen a mai világban – ez vitathatatlan. Ennek ellenére egy kis önkritikával felvértezve tízből legalább hét ember elmondhatja magáról, hogy indokolatlanul sokat használja a mobilját. Ha úgy érzed, te is egy vagy abból a bizonyos hétből, akkor cikkünk neked szól.

Ugyan nem szeretek újévi fogadalmakat tenni, idén mégis úgy gondoltam, van valami fontos, amit megéri észben tartani: ez pedig a felesleges telefonhasználat felszámolása. Nemcsak hogy felesleges, hanem káros is állandóan a képernyő bámulása, ezért tartom fontosnak, hogy felhagyjon a világ ezzel a felesleges szokással. Ha te is szeretnéd csökkenteni a mobilozással töltött időt, de nem tudod, hogyan is csináld, olvasd el ezt a cikket, amiben megosztom azokat a praktikákat, amik nekem beváltak, hátha neked is hasznos lesz!

  • Töröld le a felesleges applikációkat!

Az első és legegyszerűbb lépés a szelektálás. Megannyi nélkülözhetetlen alkalmazás mellett megbújnak ugyanis olyan appok is mindenki okostelefonján, amelyeket unalomból használ az ember, és voltaképpen semmire nem jók. Ahhoz, hogy lecsökkenthesd a telefonnal töltött időt, először meg kell válnod azoktól az alkalmazásoktól, amelyeknek semmi haszna sincsen az égvilágon. Ha törlöd azokat az appokat, amiket csak unalomból görgetsz-nyomkodsz órákon keresztül, azzal nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy megszabadulj a telefonfüggőségtől.

Forrás: esafety.gov.au
  • Töltsd le a világ leghasznosabb applikációját!

Ellentmondásos lehet ezen tanácsom címe rögtön az első pont után, de ne ijedj meg, ez nem elírás. Léteznek ugyanis olyan alkalmazások okoskészülékekre, amelyek időkorlátot állítanak be a telefonhasználatra. Mondhatjuk, hogy ennél praktikusabb alkalmazást ki sem találhattak volna. Mindenekelőtt annyi a dolgod, hogy megnézd, a leggyakrabban feleslegesen használt applikációid mennyi időt vesznek el a mindennapjaidból. Ha ez megvan, már csak annyi a dolgod, hogy letöltsd az alkalmazást és eldöntsd, mennyire szeretnéd redukálni a görgetéssel-nyomkodással töltött időt.

  • Kapcsold ki az értesítéseket!

Ha valami igazán bűnbe tud csábítani, akkor az a folyamatos pittyegés és csörgés, pedig ha nem jelez kétpercenként a telefon, könnyű kizárni és megfeledkezni róla. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy kapcsoljuk ki azokat az alkalmazásértesítéseket, amelyek nélkülözhetők. Természetesen nem az emailekre gondolok, hanem az Instagramra, Snapchatre és az ezekhez hasonló applikációkra, amik semmi másra nem jók, csak időpocsékolásra. Az értesítések kikapcsolása mellett azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a Wi-Fi elérése se legyen 0-24-órában szünet nélkül aktív, hiszen felesleges. Semmi másra nem jó a folyamatos internetelérés sem, csak arra, hogy a telefon nyomkodására csábítson. Hiszen tegye mindenki szívére a kezét: egyik hallgató sem miniszterelnök vagy orvos, hogy a nap minden pillanatában elérhetőnek kell lennie. Kapcsold ki az értesítéseket és az internetet, hogy ne eméssze fel a telefonod az összes szabadidődet!

Forrás: airsquirrels.com
  • Ne legyen folyton a kezedben!

Ha jobban belegondolsz, az okostelefon nagyjából folyamatosan a kezedben vagy a zsebedben van. Elkísér reggelizni, tévézni, de még a mosdóba és a fürdőszobába is magaddal viszed, ami még inkább növeli a függőséget. Nemcsak az a baj ezzel, hogy függővé tesz, hanem az is, hogy leszoktat az egyedüllétről. Kell hogy az ember legalább az esti fürdés idejére képes legyen bejövő üzenetek nélkül meglenni a saját gondolataival. Figyelj mostantól arra, hogy ne tartsd magadnál a telefont, ha nincs feltétlen szükséged rá!

  • Tedd telefonmentes övezetté a hálószobádat!

A hálószoba az otthon legnyugalmasabb pontja. Kutatások is bizonyítják, mennyire fontos az, ebbe a helyiségbe belépve az ember semmi másra ne gondoljon, csak békére és a pihenésre. Éppen ezért nemcsak arra kell figyelni, hogy a hálószobában ne dolgozzunk és ne tanuljunk, hanem arra is, hogy a telefon háttérbe szoruljon. Az igazán minőségi pihenés ugyanis telefonnyomkodástól mentesen érhető el. Eleinte az összes pont közül talán ezt volt a legnehezebb megszokni, de természetesen nem lehetetlen. A legcélravezetőbb számomra például egy pótcselekvés bevezetése volt. Telefonnyomkodás helyett főzz egy bögre forró teát és hallgass elalvást segítő zenét. Sokkal nyugodtabban fogsz tudni lefeküdni, hidd el nekem!

Forrás: pixabay.com
  • Vegyél ébresztőórát!

Elsőre biztosan furcsán hangzik, hiszen a legkézenfekvőbb és leggyakoribb a telefonon lévő ébresztőapp használata. Nem tartom ezt jónak, mert azzal, hogy a telefonunk ébreszt, meg sem adjuk magunknak az esélyt arra, hogy okoskészülékünktől függetlenné váljunk, hiszen már az ébredésünk pillanatában a kezünkbe vesszük, nyomkodjuk, vizslatjuk az értesítéseinket. Egy ébresztőóra megvételével viszont nyugalomban, mobilmentesen nyithajuk a reggelt, így pedig sokkal jobban oda tudunk figyelni magunkra.

  • Találj más olvasnivalót!

Elcsépeltnek hangozhat elsőre, hogy vegyél a kezedbe egy könyvet, de gondold át ezt a tanácsot, mielőtt rögtön elveted. Végtére is a telefonod nyomkodása közben sem csinálsz mást, csak nézelődsz és olvasol. Tegyél egy szívességet a szemednek és a telefonnal zsúfolt életednek, váltsd le a képernyőt egy újságra vagy egy rövidebb könyvre. Annál is inkább, hiszen sokszor az interneten található olvasmányok, cikkek és egyéb bejegyzések jó része álhír, hazugság, így aztán nem árt, ha az ember kivonja az életéből ezeket.

Remélem, tetszett a cikkem és hasznosnak találtad a tanácsaimat. Ha bevált valamelyik vagy van jobb ötleted, írd meg bátran!

Kiemelt kép: thestar.com.my

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]