8 könyv, ami idén ősszel biztosan kikapcsol majd

Idén az otthonülés fogalma már nem egyenlő a lustasággal: a nappaliban a kedvenc kanapéd egyetemi előadóteremként és irodahelyiségként kénytelen funkcionálni egyszerre. Ha már unod a képernyő előtt levést és kellően őszi hangulatba kerültél, íme néhány könyv az idei szezonból, amivel igazán ki tudsz kapcsolódni a hűvösebb estéken. Ha a forró tea és a takaró már előkészítve, ezek semmiképp sem hiányozhatnak!

1. Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

A 90-es évekbeli sorozat a mai napig tarol minden nézettségi listán. Ennek egyik oka az lehet, hogy a 20-as éveikben járó fiatalok azonosulni tudnak a sorozat karaktereivel, mert olyan problémákat mutatnak be, amellyel szinte minden korosztálybeli küzd a hétköznapokban. Mindemellett számos érdekes kulisszatitkot mesél el Austerlitz, többek közt a szereplőválogatásról és néhány legendássá vált jelenet előzményéről. Ha te is igazi Jóbarátok-rajongó vagy, ez a könyv egy kötelező olvasmány számodra!

2. Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Poket zsebkönyv

Hallottál már a Poket zsebkönyvekről? Nagyon izgalmas kezdeményezés, amellyel néhány magyar híresség próbálja a könyveket népszerűsíteni a fiatalok körében. Az okostelefon-méretű könyvek a zsebedben is könnyedén elférnek, így biztosítva a bárhol-bármikor-olvasás élményét. A nagyobb célközönség elérésének érdekében minden megjelent könyvnek egy-egy magyar híresség a nagykövete. Számos világirodalmi és magyar művet is kiadtak már új köntösben; verses köteteket és gyermetörténeteket egyaránt. Legemlítésreméltóbb azonban a nemrégiben megjelent Kosztolányi-féle Édes Anna, amely többek közt azért is fontos, mert a szerző eredeti szövegét közli, politikai cezurától és szövegromlástól mentesen. Csapj le rá a poketonline-on vagy a közeledben levő poket-automatában!  

3. Földvári András: Elmentem világgá! 80 sztorival a Föld körül

Neked is az volt a gyerekkori álmod, hogy bejárd a világot? A járványhelyzet jelentősen megnehezíti az utazást most, de Földvári András könyvével úgy érezheted, te is átéled ezt a rengeteg kalandot a szerzővel együtt. Ha valóban őszinték akarunk lenni, az íróval tényleg minden megtörtént utazásai alatt. Vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban. Páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt, és strandolt Grönlandon. Belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun. Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton, és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egyszer tíz reptéren járt egyetlen nap alatt és kétszer lépett át a 2020-as évbe. Számszerűsítve 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra. Földvári András le sem tagadhatná, hogy az utazás számára létfeltétel, míg sokaknak csak hobbi. A könyv kiváló humorérzékkel mutatja be az olvasónak a legnagyobb kihívásokat is, amivel egy világutazó szemben találhatja magát. A Verne Gyula által megalkotott mítikus 80-as szám átvételével Földvári 80 sztorit mesél el a világ minden tájáról. Ha te is szeretnél a részese lenni, ne hagyd ki ezt a könyvet!

4. Edith Eva Eger: A döntés

Dr. Edith Eva Eger könyve útmutató és memoár egyben: megmutatja az olvasónak, hogyan is küzdjön meg a nehézségekkel és találja meg újra a hétköznapokban rejlő szépséget. A kis Eva családjával együtt számos borzalmat élt át az auschwitzi haláltáborban, ahonnan később nővérével együtt menekült meg. Az ottani élmények hatására úgy döntött, másoknak szeretne segíteni, ezért pszichológiát kezdett hallgatni az egyetemen. Ma többek közt bántalmazott nőkkel, poszttraumás stresszben és függőségben szenvedőkkel foglalkozik. Mivel ebben a rendkívül szokatlan évben a mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a fizikai, mindenképp olvassátok el, ha úgy érzitek, a körülményektől függetlenül nem tudjátok megélni saját szabadságotokat és boldogságotokat.

5. Mary L. Trump: Túl sok és sosem elég

Az USA elnökválasztásának idejében mondhatjuk szándékos húzásnak is, hogy megjelent Donald J. Trump unokahúgának leleplező könyve. A Trump-család igencsak érdekes és kacifántos történetét a szakpszichológus Mary L. Trump kíméletlen őszinteséggel és olykor meglepő humorral mutatja be, első kézből szerzett tapasztalatai pedig hitelessé is teszik az olvasó számára. Mint ahogy a könyvből kiderül, Mary és Donald gyerekkoruk nagyrészét ugyanabban a hatalmas New York-i házban töltötte, mely családi konfliktusoktól és bántalmazásoktól volt hangos. Sok szakmabeli próbálta már megfejteni Donald Trump viselkedését és személyiségzavarának okát, Mary történetei azonban egy teljesen új szemszögből vizsgálják meg a figyelem- és szeretethiányos Donaldot. Mérgező apa-fiú kapcsolatok, hangos válások, érdekházasságok és az örökké megfelelni vágyás vezethettek oda, hogy a világ Donald Trumpot a legártalmasabb emberré kiáltotta ki. 

6. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Az Örökölt sors számomra a lista legérdekesebb olvasmánya. Ebben a bizonytalan helyzetben egyre inkább fontossá válik a lelki egyensúly és a mentális egészség megőrzése. Mindig is foglalkoztatott, van-e összefüggés a jelenlegi élethelyzetem és az előttem generációkkal élt családtagjaim élethelyzete között. Orvos-Tóth Noémi könyvében ráébreszti az olvasót arra, hogy egészen a gyökerekig kell ásni ahhoz, hogy megtaláljuk problémáink kulcsát. Tönkrement emberi kapcsolataink, sikertelenségeink mögött sokszor a régóta, generációkon át cipelt lelki terhek bújnak meg, amelyek csekély részéről van csak tudomásunk. Ezek feltárása nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg kimondatlan feszültséggel és titokkal jár, de megéri végigjárni ezt az utat az írónő segítségével. A 21. század legérdekesebb önismereti könyvét mindenképp csak ajánlani tudom.    

7. Sally Rooney: Baráti beszélgetések

Sally Rooney a Normális emberek után megjelent könyve, a Baráti beszélgetések két nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkező ember barátságát mutatja be, amely egyben általános érvényű igazságokat fogalmaz meg a barátsággal kapcsolatban. Két hétköznapi barátnő története, akiknek barátságát sokminden próbára teszi: a szerelem, a munka, a család. Számomra Rooney története tanulságos, mert a barátságnak nem csak a pozitív oldalát írja le. Nem véletlen az sem, hogy a New York Times bestellere lett.  

8. Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Ken Liu az egyik kedvenc sci-fi szerzőm, mert kivételes tehetséggel ötvözi novelláiban a szépirodalmat és a modern science-fiction elemeit. Legújabb novellájában napjaink legégetőbb problémái köré épített fel 18 történetet, mint például a migráció vagy épp a klímaváltozás. A novellák szerintem kiválóan tükrözik a 21. századi ember mindennapjait és dilemmáit, melyeket sokszor az ember technológiával való viszonyán keresztül ábrázol. Ez az újfajta látásmód és a szokatlan könyezet teszi igazán különlegessé Liu történeteit. Sci-fi olvasmány létére meglehetősen sokat foglalkozik a család, a szeretet és az otthon fogalmával, ami csak hozzáad az olvasmányélményhez.

Kiemelt kép: tn2magazine.ie

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]