Sikerrel szerepeltek a TDK-n a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék hallgatói

Október 15-én online formában rendezte meg az ELTE Társadalomtudományi Kar szombathelyi Savaria Gazdálkodástudományi Tanszéke a Tudományos Diákköri Konferencia házi fordulóját.

Egy első, egy második és két harmadik helyezés, valamint két különdíj – így zárta október 15-én az ELTE Társadalomtudományi Kar szombathelyi Savaria Gazdálkodástudományi Tanszéke a helyi TDK-t, ami az Országos Tudományos Diákköri Konferencia házi fordulóját jelenti. A négy helyezést elérő hallgató a zsűri döntése alapján jogosultságot szerzett az országos fordulóban való részvételre.

A helyi TDK-ra a Tanszék minden olyan alapképzésben részt vevő hallgatója jelentkezhetett, aki október 5-ig leadta a 20-50 oldalas dolgozatát. Összesen nyolc pályamunka érkezett be, amiket a szóbeli forduló alkalmával prezentáció segítségével, online mutattak be a hallgatók a zsűri előtt. Egyénenként tíz perc előadás és öt perc szakmai vita állt rendelkezésre arra, hogy a hallgatók bizonyítsák, érdemesek az OTDK-n való részvételre.

A konferenciát dr. Varga Imre tanszékvezető egyetemi docens nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvény kollégája, dr. Juhász Zita adjunktus áldozatos munkájának, valamint egy nyertes pályázatnak (NTP-HHTDK-19-0004  „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása”) köszönhetően valósulhatott meg. Úgy fogalmazott, hogy mindezek következtében a helyi tudományos diákköri munka új lendületet kapott a tanszéken. Hozzáfűzte: „a TDK célja az, hogy a hallgatók amit megtanulnak az egyetemen, azt hasznosítani tudják a tudomány világában is és képesek legyenek önálló kutatásokat végezni”.

A nyitóbeszédek sorát dr. Juhász Lajos OTDT mestertanár aranyéremmel kitüntetett, habilitált egyetemi docens folytatta, aki arról beszélt, hogy igazán értékes a TDK-n való részvétel, és valóban jó ajánlólevélnek számít a későbbiekben.

A versenyzők közül a legeredményesebbnek Hagara Zoltán Patrik bizonyult, aki a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások szükséges fejlesztési területeit, a fejlesztés lehetséges módszereit, valamint az új Nemzeti KKV Stratégiát vizsgálta, különös tekintettel a COVID-19 pandémiára reagáló fejlődési vonatkozásokkal. A zsűri egyhangúlag ítélte oda számára az első helyet, ezzel a versenyző 20.000 Ft-os Decathlon vásárlási utalványban részesült (témavezető: dr. Juhász Zita).

Részlet a nyertes hallgató diasorából

A második helyen Némethy Franciska végzett, aki a Budapesti Értéktőzsdén kötött befektetési ügyletek trendjeit követte nyomon az elmúlt évtizedben; elért eredményét a Decathlon 15.000 Ft-os ajándékutalvánnyal ismerte el (témavezető: dr. Juhász Zita).

A harmadik helyen osztozva Németh Evelin és Molnár Ágnes 10.000 Ft értékű Decathlon vásárlási utalványban részesült (témevezető: dr. Juhász Zita). Evelin a Növekedési Hitelprogram hatását vizsgálta a kis- és középvállalkozásokra nézve, míg Ágnes a Növekedési Kötvényprogram szerepét kutatta a kis- és középvállalkozások finanszírozásában hazai viszonylatban, jelentős hangsúlyt fektetve arra, hogy van-e egyáltalán kereslet rá, és hogy érdemes-e folytatni ezt a programot.

A Tanszék által felajánlott értékes ajándékkosár Tancsics Dórát illette, aki az üzleti tervezést a STARFOL Plus Kft. nézőpontjából vizsgálta (témavezető: dr. Hollósy Zsolt). A Decathlon által felajánlott utolsó, 10.000 Ft-os ajándékutalvány pedig Járay Barbara személyében talált gazdára, aki szintén különdíjat érdemelt ki munkájával, amelyben egy egészségügyi nonprofit kft. finanszírozási forrásainak elemzését tette meg az elmúlt öt évet tekintve (témavezető: dr. Varga Imre).

A konferencián színvonalas munkát mutatott be még Hartmann Réka (témavezető: dr. Varga Imre) és Benkő Bianka Anna (témavezető: dr. Juhász Lajos) is.

A zsűri munkáját hasznos észrevételeivel segítette Bontó Árpád, aki a nyereményeket felajánló Decathlon képviseletében, annak szombathelyi áruházának igazgatójaként vett részt az eseményen.

A vásárlási utalványok mellett egyébként mindenki egy tollal és egy értékes szakkönyvvel gazdagodott, továbbá az első négy helyezett számára publikálási lehetőséget is biztosítanak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]