Orientációs hét segítette a gólyák beilleszkedését

Augusztus 31. és szeptember 3. között rendezték az orientációs hetet a Savaria Egyetemi Központban, amely az elsőévesek egyetemi életbe történő beilleszkedését volt hivatott segíteni.

Az ELTE-re felvételt nyert szombathelyi gólyák számára az orientációs hetet megelőzően a beiratkozás volt az első fontos állomás, ugyanis hivatalosan ezzel jött létre a hallgatói jogviszonyuk. Az adminisztrációs procedúra a járványügyi intézkedéseket szigorúan betartva valósult meg.

Miután a gólyák sikeresen beiratkoztak az egyetemre, augusztus 31-étől négynapos orientációs héten vehettek részt azok, akik a leggyorsabban regisztráltak – idén ugyanis csak 200 fő jelentkezését tudták elfogadni a szervezők, hogy megfelelhessenek a járványügyi szabályoknak. A csapatok összetételét tekintve idén is vegyes összetételű csapatok voltak, hogy az eltérő szakokra felvett hallgatók könnyebben megismerkedhessenek egymással.

A hét tematikáját a Jumanji-filmek adták: a szervezők azok főbb karaktereiről nevezték el a csapatokat; így állt fel a Ruby Roundhouse, a prof. Sheldon „Shelly” Oberon, a Franklin „Veréb” Finbar, a Ming Fleetfoot, a Jefferson McDonough és a dr. Smolder Bravestone csapat, amelyek mindegyikének egy csapatvezetője és négy, felsőbb éves hallgatók közül kikerült segítője volt. A csapatok a különböző programokon a szórakozás és az ismeretszerzés mellett hagyományosan abból a célból is részt vettek, hogy versenyezzenek egymással. Hogy a megmérettetés még izgalmasabb legyen, a szervezők a filmsorozat kiválasztott karaktereinek tulajdonságai alapján úgynevezett „könnyítéseket” is adtak a versenyző csapatoknak. Ming Fleetfoot például egy olyan karakter, akitől a lopás nem áll messze, ezért a „minges” csapat három alkalommal elcserélhette a pontszámait egy tetszőlegesen választott csapatéval, míg a Bravestone csapat plusz öt másodpercet kaphatott, a Jefferson pedig újracsinálhatta a feladatot.

Fotó: Papp Laura Kinga

A szervező hallgatói önkormányzat a programok nagy részét szabadtérben megvalósulónak tervezte, így a legtöbbször az egyetemi udvaron gyűlt össze a gólyasereg. A programok között egyebek mellett vetélkedő, PubQuiz és íjászat is szerepelt, de idén is elmaradhatatlan volt a minden évben nagy sikerű Savaria Túra, ami lényegében egy olyan városi verseny, ahol a különböző állomásokon – egyetem előtti alma, Fő tér, Ady kollégium udvara – játékos feladatok várják a csapatokat, például tesztfeladat, éneklős kihívás vagy éppen a városi könyvtár előtti szökőkútban való megmártózás.

Tanulmányi, szociális és ösztöndíj tájékoztató előadások mellett többek között az Amigos a gyerekekért Alapítvány, a Diákhitel, a Sportiroda és az ELTE Online Savaria rovatának képviselői is várták az érdeklődő gólyákat, akik szép számmal, lelkesen szomjaztak az információkra. Ez különösen igaz volt a szakos tájékoztatókra, amikor az elsőéves hallgatók a saját szakjukkal kapcsolatban juthattak fontos információk birtokába.

Mindezek mellett az elsőéves hallgatóknak lehetőségük nyílt beiratkozni a könyvtárba, elsajátítani az a járványügyi helyzet miatt megváltozott elsősegélynyújtás alapjait, valamint bepillantást nyerhettek Kövecses Patti hiphop táncórájába is.

Az előre megtervezett programok mellett akadtak szép számmal spontán megmozdulások is: például a híres sláger, a Nélküled közös eléneklése Hajas Ádámmal, vagy éppen az elmaradt ballagásokat pótló ballagás a Jefferson csapat ötlete nyomán.

Papp Laura Kinga galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]