,,Nem a nagy döntéseink határozzák meg legjobban az életünket, hanem a mindennapi apró választásaink”

Ezen szavakkal szólt hozzánk dr. Füzes Ádám szupervizor-coach atya az idei nagyböjti lelkigyakorlat folyamán a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban. Vendégünket dr. Perger Gyula atya, szakkollégiumunk spirituálisa hívta meg hozzánk.

Február 28-án, pénteken kezdetét vette a tavaszi lelkigyakorlat, aminek március 1-jén, vasárnap lett vége. A szakkollégisták idén nem utaztak, legalábbis fizikailag, hanem a szakkollégium falai között elmélkedtek különböző előadások, imádságok folyamán, melyeket felváltva vezetett Kónya Máté atya és dr. Füzes Ádám atya.

A három nap során olyan témák is szóba kerültek, mint a közösségben való útkeresés, a közösségi értékek, illetve a mi helyünk és szerepünk egy adott közösségben. Egyszerű gondolatok, de mégis elgondolkodtatóak.

Mire használjuk az elménket? Önfejlesztésre? Pozitív gondolatokra? Vagy inkább arra, hogy azon rágódunk éppen mik a nehézségeink, hogyan ne küzdjünk meg velük, vagy éppen ki az, akire valamiért neheztelünk?

Mire használjuk a kimondott szavakat? Dicséretre, vagy inkább valamilyen negatív gondolatra, panaszra?

Számtalan olyan szó és cselekedet van, amit nem megfelelően használunk. Ezek az aprónak látszó választások határozzák meg a mindennapjainkat, később az egész mivoltunkat.

Ilyenkor, nagyböjt idején, nemcsak arról szól az életünk, hogy a húsról, vagy más számunkra fontos dologról lemondunk, hanem arról is, hogy ezt egyáltalán ne hangoztassuk, és még inkább arról, hogy még többet hozzunk ki önmagunkból. Adakozhatunk, dicsérhetünk, imádkozhatunk másokért, és küzdhetünk csendesen is, vagy segíthetünk a másiknak küzdeni.

Ezek a mi döntéseink, minden nap. Te hogy döntöttél?

Mihajliv Renáta galériája

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]