Boldogság! Rendezvény! – Összművészeti estet tartottak

December 4-én egyetemi összművészeti bemutatónak adott helyet az ELTE SEK konferenciaterme. Az est elsőéves közösségszervezős hallgatók rendezésében valósult meg.

Az ELTE SEK elsőéves közösségszervezés alapszakos hallgatói tanegységi projektmunkájuk keretében feladatul kapták, hogy tervezzenek meg egy rendezvényt papíron… aztán valóság lett. Innen indult a Boldogság! Rendezvény! története két hónappal ezelőtt, ami végül december 4-én, délután négy órától valósult meg az egyetem konferenciatermében. A pontos előzményekről Antal Dániel, a szervezőbrigád egyik tagja így nyilatkozott magazinunknak: „Igazából a tanegységi projektmunka addig tartott volna, hogy megtervezzük papíron ezt a rendezvényt. Az ötlet valójában onnan eredt, hogy legyen egy összművészeti est, mivel nem igazán látunk lehetőséget arra, hogy az egyetem berkein belül megmutassuk azon művészi irányultságainkat, ahol ténylegesen önmagunk szabad kifejezésével, önmegvalósításával mutatkozhatunk be”. A szervező szerint már az első percben eldöntötték Iván Soma nevű barátjával, hogy meg is valósítják az addig még csak terv formájában létező rendezvényt, amit talán tanárnőjük, Langerné dr. Buchwald Judit eleinte még kételkedve fogadott. Később azonban nem csak ő segített sokat, hanem a szervezőcsapatba becsatlakozó szaktársaik is, akik szintén kivették részüket a szervezés folyamatából. „Ez a »tanegységnyi projektmunka dolog« szinte első napon el is szállt” – hangsúlyozta Dani, és hozzáfűzte: „mondhatnám úgy is, hogy csak egy ürügy volt, ami elindított minket a két hónapos szervezés útján. Már nem is foglalkoztunk azzal, hogy ez sulis projekt, teljesen sikerült átszellemülnünk a szervezésnek, hogy valamit adjunk és alkossunk”.

A legfőbb cél tehát az volt, hogy a hallgatók ténylegesen megmutathassák magukat, függetlenül attól, hogy milyen művészeti ágban tevékenykednek, és attól, hogy valamilyen rejtett tehetséggel rendelkeznek, de eddig nem merték felfedni mások előtt, vagy pedig komolyabban foglalkoznak már az adott művészeti tevékenységgel.

A színpadon Csendes Máté – Fotó: Czirók Dániel

A rendezvény Csendes Máté akusztikus zenei előadásával vette kezdetét, ám nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor énekelni és gitározni hallhattuk. Az est folyamán felcsendült általa egy átdolgozott dal hazánk egyik legnépszerűbb punk rock együttesétől, az Alvin és a Mókusoktól, de saját szerzeményével is bemutatkozott, ami saját bevallása szerint olyan, hogy akár SP is írhatta volna.

Lassan már nincs is rendezvény az egyetem hivatalos hiphop tánccsapata, a SEK Dance Crew nélkül, így ezúttal is színpadra lépett a Kövecses Patti által vezetett csoport. A nagykanizsai Eraklin Társastáncklub Egyesület táncosai, Szomi Tamás és Müller Petra más stílusú tánccal ugyan, de szintén bemutatkoztak a nagyérdemű előtt.

A Savaria Slam Poetry képviseletében két-két slam hangzott Lutor Katalin, Szabó Laura, Antal Dániel, Vincze Bence és a SSP workshopot moderáló Székely Zoárd előadásában. Amellett, hogy saját slamjeiket adták elő, játékos feladattal is készültek a közönség számára: ki kellett találni, hogy az általuk felolvasott szövegrészlet versből vagy slamből származik-e. Még mielőtt megköszönték volna a lehetőséget, hogy bemutatkozhattak a rendezvényen, elárulták, hogy legközelebb 2019. december 10-én hallhatjuk őket az AGORA – Művelődési és Sportházban. Az esemény linkje ide kattintva elérhető.

Hercz Balázs – miután felhívta a jelenlévők figyelmét alternatív zenehallgatási lehetőségekre – olyan zenei műsorral készült, amiből szintén nem hiányzott az interaktivitás. Célja az volt, hogy a közönséget két szólamban, néma vezényléssel – egyetlen szó nélkül, mindössze kézmozdulatokat használva – megszólaltassa. Elmondása szerint most először próbált ki ilyesmit kísérleti jelleggel, de úgy tűnt, a résztvevők nagyon is élvezték.

Hajas Ádám és Krajnyák Helga képzőművészeti bemutatót tartott, noha hangsúlyozták, egyikőjük sem tartja magát képzőművésznek. Talán csak a szerénység szólt belőlük, hiszen munkáikat látva – Ádám például a különleges technikával készült festményével OTDK-n is indult – mindannyian elámulhattunk a két tehetséges fiatal kiváló vizuális művészeti érzékén.

A rendezvény szervezőcsapatát Léránt Hanna, Szabó Anna, Ugranyecz Anett, Varga Júlia, Antal Dániel és Iván Soma alkották.

Czirók Dániel galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]