Újabb remek lehetőséget nyújtunk a szakmai gyakorlat teljesítésére!

Gombos Bence és Farkas Márton két hónapja Egyetemünk hallgatói, de nem ez az egy közös bennük. Mindketten az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely sport- és rekreációszervezés szak hallgatói, így a hat félév alatt szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük. Bence és Márton a Falco – Vulcano Energia KC Szombathely felnőtt csapatánál csapatkísérő szerepkörben teljesítik ezt a feladatot. Az itt szerzett élményeikről kérdeztem őket.

Lassan két hónapja vagytok Egyetemünk, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely hallgatói. Milyenek az első félév tapasztalatai?
Gombos Gergely: Azt kell mondjam, nekem eddig nagyon tetszik, azt kaptam az egyetemtől amire számítottam. A tárgyak nagy része hasznos, és úgy gondolom, a későbbiekben is felhasználható lesz az itt szerzett tudás. Nehézségük körülbelül az, amire számítottam. Kíváncsian várom az első vizsgaidőszakot.
Farkas Márton: Az első félév után kijelenthetem, hogy a legjobb döntést hoztam meg tavaly, amikor az ELTE PPK Sporttudományi Intézet Szombathely sportszervezői szakját választottam. Az egyetem magas színvonala és a kiváló tanítás mellett rengeteg új barátot szereztem, aminek köszönhetően egy hangulatos baráti társaságban tölthetem a hétköznapokat.

Zsúfolt első két hónapon vagytok túl, ha jól tudom. A tanulás mellett másra is szántok időt?
Geri: Így van. Lassan 10 éve versenyszerűen tekézek. Jelenleg Zalaegerszeg első osztályú csapatában játszom, de többször viseltem már a válogatott mezt is, ami nagy megtiszteltetés számomra.
Marci: Sajnos aktív, versenyszerű sportolást már nem végezhetek, mivel a tavalyi év folyamán fény derült egy addig nem ismert, veleszületett betegségemre, ami meggátol, hogy sportorvosi igazolással rendelkezzem. Viszont az életem továbbra is a sport. Jelenleg az egyetemi és a városi kispályás labdarúgó bajnokságban veszek részt, hobbi szinten. Gyermekkoromban édesapám hatására megismerkedtem a harcművészetekkel és a kézilabdázással is egy rövid időre, mielőtt a labdarúgást választottam. A foci mindig is különleges volt számomra, játszottam a Szombathelyi Haladás, a Király Szabadidősport Egyesület, és az osztrák SV Großpetersdorf színeiben is, mielőtt legnagyobb sajnálatomra fel kellett hagynom a versenysporttal. Viszont nem adom fel, egy nap szeretnék labdarúgó edző lenni és minden lehetséges módon kötődni továbbra is a sporttal.

Az ELTE szombathelyi campusa több külső partnerrel rendelkezik, ahol a sportszakos hallgatók teljesíthetik a szakmai gyakorlatukat. Ti már elkezdtétek gyűjteni a tapasztalatokat?
Geri: Több lehetőséget is kaptunk arra, hogy elkezdjük teljesíteni a szakmai gyakorlatunkat. Eleinte nem akartam elsietni a választást, de mikor felajánlották a lehetőséget a Falcónál, már nem gondolkodtam tovább.
Marci: A szakmai gyakorlat elvégzésére több lehetőséget is átgondoltam már. Emellett az önkéntesség is foglalkoztat. Az egyetem által kínált csapatkísérő önkéntes feladat mellett jelentkeztem a 2020-as Budapesten megrendezendő labdarúgó európa bajnokságra is mint önkéntes. A személyes interjún való részvételem és a visszajelzések alapján minden jel arra utal, hogy felvételt nyertem és részt vehetek majd az eseményen. Szerencsésnek érzem magam, hogy az említett lehetőségekkel találkoztam és élni tudtam velük.

A Falco mindig is fontosnak tartotta a szombathelyi egyetemisták támogatását, tapasztalat szerzését. Fotó: Falco Facebook

A Falco mindig is fontosnak tartotta a szombathelyi egyetemisták támogatását, tapasztalat szerzését.
Fotó: Falco Facebook

Honnan értesültetek a Falco adta lehetőségről?
Geri: Tóth Dávid tanár úr említette, hogy lenne lehetőség a szombathelyi kosárlabdacsapatnál teljesíteni a gyakorlatot.
Marci: Régóta járok már Falco mérkőzésekre, mondhatom rendszeres látogatója vagyok a hazai mérkőzéseknek. Édesapám volt az első, aki elvitt az Arena Savariába, ahol a hangulat azonnal magával ragadott. Évek óta bérlettel is rendelkezem, így a bajnokok ligája indulásról természetesen tudtam, végig kísértem a csapat menetelését. Az önkéntes lehetőségről Tóth Dávid tanár úr volt, aki tájékoztatott, és azonnal tudtam, hogy élni szeretnék a lehetőséggel.

Mi győzött meg abban, hogy vállaljátok a csapatkísérő feladatkört?
Geri: Mindig is szerettem a kosárlabdát, folyamatosan követem a magyar bajnokság történéseit, átigazolásokat stb. Szabadidőmben sok „highlights” videót nézek játékosokról, és amikor megtudtam, hogy a csapatkísérő feladatkörön belül személyesen is találkozhatok azokkal a játékosokkal, akiket korábban videóban láttam, azonnal éltem a lehetőséggel.
Marci: Véleményem szerint ez egy remek lehetőség, hogy rengeteg nagyszerű élményt és tapasztalatot szerezzek. Az egyetem elvégzésével a sportban szeretnék dolgozni, ezért az itt megszerzett tapasztalatokat is reményeim szerint használni tudom majd a későbbiekben.

Pontosan milyen „munkát”, feladatot jelent ez számotokra?
Geri: A bajnokok ligája mérkőzésekre érkező vendégcsapatokat kell három napon keresztül folyamatosan kísérni, hisz nem a mérkőzés napján érkeznek meg és utaznak el Szombathelyről. A reptéri fogadásban – hogy megtalálják a csapatbuszt –, a szállás elfoglalásában, valamint az edzésen esetlegesen felmerülő problémák kezelésében segítek. Ha bármire szükségük van, hozzám fordulnak először, hiszen én egész nap velük vagyok. Nagyobb probléma esetén továbbítom a kérésüket, problémájukat a Falco ügyvezetője felé.
Marci: A tanár úr tájékoztatója és Gergővel való beszélgetés után ahol megosztotta velem már meglévő tapasztalatait , világosan tudom a rám váró feladataimat. Legfőképp a nyelvtudás, amire szükségem lesz. Szerencsére angol nyelvből EuroExam C2-felsőfok szintű nyelvvizsgával rendelkezem, így ez nem okozhat gondot.

Gombos Gergely – a kép jobb szélén – nagyon élvezi a csapatokkal eltöltött időt! Mellette tud időt szánni az egyetemi kötelezettségeire is!  Fotó: Danubius Hotel Bük Facebook

Gombos Gergely – a kép jobb szélén – nagyon élvezi a csapatokkal eltöltött időt! Mellette tud időt szánni az egyetemi kötelezettségeire is!
Fotó: Danubius Hotel Bük Facebook

Mindez belefér az egyetem mellett, meg tudjátok oldani a hiányzásokat, illetve az órákra, zh-ra való készülést?
Geri: A mérkőzések idejét előre tudtuk, így magunk tudtunk választani a gyakorlat időpontjával kapcsolatban. Próbáltam úgy választani, hogy ne ütközzön zh-ba a gyakorlat, így előre tudtam készülni, mikor mennyi időt szánhatok az ezekre való felkészülésre.
Marci: A jelentkezésem után Tóth Dávid tanár úr hagyott egy kis időt, hogy átgondoljam a feladatkörömet. Ez idő alatt megbeszéltem a lehetőséget a szüleimmel, és eldöntöttem, hogy vállalom a feladatokat. Szorgalmasnak tartom magam, jelenleg nincs sok hiányzásom, és a jegyeimre sem lehet panaszom, így teljes mértékben megoldható minden, amit a feladatkörrel kapcsolatban elvállaltam.

Az eddigi két hazai mérkőzésen Geri, te kísérted a PAOK és a BONN csapatát. Milyen tapasztalatid vannak?
Geri: Nagyon jók a tapasztalataim. Eleinte féltem attól, hogy nehezen fogom megérteni az ellenfél csapatának játékosait és vezetőit, de szerencsére nem így történt. Mindkét csapatot élmény volt kísérni, a játékosok közvetlenek voltak velem végig. A PAOK csapatával akadt néhány „nem várt” probléma, de sikerült mindent megoldani. Viccesen azt mondanám, nem vagyok jó hatással a vendégcsapatokra, hiszen a BONN és a PAOK is „elvérzett” a szombathelyi mérkőzéseken.
 
Marci, Rólad pedig azt hallottam, hogy egy dátumhoz, pontosabban csapathoz ragaszkodtál, hogy őket te szeretnéd kísérni. Miért szeretnél ennyire a Besiktas csapattal együtt dolgozni, utazni?
Márton: Szerencsésnek mondhatom magam, mivel szüleimnek köszönhetően többször is nyaralhattunk külföldön. Isztambulban többször is jártunk és az első ottlétünk alatt barátkoztunk össze egy helyi Besiktas szurkolóval, aki azóta is a család barátja. Akkoriban kezdtem el a labdarúgást is és az ottani fanatizmus hatására azonnal egyértelmű volt, hogy az én kedvenc csapatom is a fekete sasok lesznek. Sokan érdekesnek találják ezt, mivel nem szokványos, ám ez a csapat számomra olyan, mint másnak a Real Madrid vagy a Barcelona, soha egy pillanatig sem kételkedtem benne, hogy a kedvenc csapatom. Bár legfőképp labdarúgó csapatukat követem, a kosár csapat sem ismeretlen számomra, így a sorsolás pillanatában, amikor megtudtam, hogy egy csoportba került a Falco csapatával, nagyon boldog lettem. Ez csak fokozódott, amikor megtudtam, hogy a csapatkísérő lehetőség által személyesen is találkozhatom kedvenceimmel.

Végül kérnék tőletek egy-egy tippet. Tovább fog jutni a Falco a BL csoportkörből?
Geri: Erős kerete van a Falcónak, a hazai meccsek mellett idegenben is nyerniük kell ahhoz, hogy esélyük legyen továbbjutni. Szerintem az idegenbeli győzelmek hiánya miatt nem fog továbbjutni a Falco.
Marci: Nem lesz egyszerű dolga a Falcónak. Kifejezetten erős, „halál” csoport a miénk, ahol bárki bárkit legyőzhet és ez különösen izgalmassá teszi a csoportot. Úgy gondolom, ha itthon képesek leszünk hozni a még hátralévő öt mérkőzésből legalább hármat, esetleg négyet, és emellett idegenben is sikerülne bravúr győzelmet okozni, úgy reális lehet a továbbjutás. Egy biztos, nagyon nehéz mérkőzések várnak még a csapatra, de én úgy gondolom, sikerülni fog a csoportból való továbbjutás!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]