10+1 tipp a kollégiumi energiatakarékosságért

Ahhoz, hogy a Föld zöld maradhasson a jövőben is, környezettudatosan kell élnünk. Íme néhány tipp az energiatakarékos élethez, amit bárki könnyen alkalmazhat.

Manapság rendkívül fontos ügy az energiatakarékosság, hiszen a szén-dioxid és egyéb káros anyagok kibocsátása miatt globális felmelegedés tapasztalható szeretett Földünkön. Az üvegházhatás nagyon komoly dolog, és már most is tapasztalhatjuk saját bőrünkön ezeket a változásokat, így nem árt, ha teszünk ez ellen mi is, és kicsit takarékoskodunk az energiával környezetünk megóvása érdekében. Ha nem kezdünk el kicsit környezettudatosabban élni, az a természet pusztulásához fog vezetni.

Mára már az ózonpajzs is egyre kevésbé tud megvédeni minket a Nap káros sugaraitól, és ez jórészt nekünk köszönhető. Az energiát ma még nagyobb részben fosszilis nyersanyagokból állítják elő, mint például kőolajból, földgázból és szénből, melyek rendkívül környezetszennyezőek, illetve növeli a légúti betegségben szenvedők számát is, ugyanis a szálló por koncentrációja is emelkedik. Továbbá hatalmas probléma, hogy ezek az energiaforrások kifogyóban vannak, egyre nehezebb ezekhez hozzáférni, így a kitermelésük is egyre drágább. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az energiával takarékosan bánjunk és csökkentsük a fogyasztásunkat. Igyekszem most néhány tippet, praktikát felhozni, amikkel te is tehetsz a Földünkért, és amikre ajánlott figyelni a kollégiumi mindennapjaid során is.

Fotó: Pixabay

1. Ne hagyd felkapcsolva a villanyt!

Az első és talán legegyszerűbb ez; kapcsold le, ha elhagysz egy helyiséget. Bizony, még akkor is, ha csak fogat mosni mész. Másrészt amikor csak lehet, használd Napunk természetes fényét, hiszen már ezzel is sok energiát tudsz spórolni.

2. Stand-by üzemmód helyett teljes kikapcsolás!

Sokan nem tudják, de ha kikapcsolunk egy berendezést, sokszor világít egy kis LED a készüléken, ami azt jelzi, hogy éppen stand-by üzemmódban van. Ilyenkor ajánlott a főkapcsolóját is lekapcsolni vagy kihúzni a konnektorból, ugyanis ez az üzemmód is relatíve sok energiába kerül.

3. Alvó üzemmód és teljes kikapcsolás a számítógépednek!

Amennyiben a számítógépet nem használod, tedd alvó üzemmódba, ugyanis így 70%-kal kevesebb lesz a fogyasztása. Sőt, ennél már csak az a jobb, ha ilyenkor kikapcsolod, főleg éjszakára, mert ezzel az egyszerű lépéssel 70 kg szén-dioxidtól óvod meg a Földet évente.

4. Húzd ki a töltőd a konnektorból!

Az újabb töltőkre már nem jellemző, de a régebbi darabokra igen, hogy akkor is energiát fogyasztanak, ha nem töltünk velük, így ajánlott ezeket is betenni a fiókba, ha nem használjuk őket. Plusz tipp: használj elektromos elosztót, mert így egy gombnyomással áramtalanítani tudod az eszközeidet.

5. Szárítógép helyett inkább teregess!

Akaszd ki a ruháidat száradni! Nem kell feltétlenül a szárítógépbe tenni frissen mosott ruháidat, erre egy szárítókötél vagy egy ruhaszárító is tökéletesen megfelelő. A mosást érdemes 30 fokon végezni, mert ezzel is jelentős energiát tudunk megspórolni, ráadásul az alacsony hőfok nem roncsolja a ruhák szálait, így azok tartósabbak lesznek. Na meg persze ne moss egyenként, hanem várd meg, míg egy adag összegyűlik.

6. Energiatakarékos hűtőt kérj karácsonyra!

Amennyiben saját hűtőt szeretnél a kollégiumi szobádba, figyelj a besorolására, válassz energiatakarékosat! Mivel folyamatosan megy, ezért sok energiát igényel, ne nyitogasd fölöslegesen az ajtaját, mert akkor a berendezés újra és újra bekapcsol.

Fotó: Pixabay

7. Zárd el a vizet, ha nincs rá szükséged!

A zuhanyzó nagyszerű találmány, felfrissít reggel, le tudod mosni a nap fáradalmait, de nem szerencsés, ha ezt sokáig teszed, spórolj a vízzel, ugyanis az ivóvizet se szabad pazarolni. Csak annyi ideig legyen nyitva a csap, ameddig használod. Ha fogat mosol, ne folyasd a vizet folyamatosan, hanem zárd el, amíg nincs rá szükséged.

8. Okosan bánj a hűtéssel és a fűtéssel, ahogy a szellőztetéssel is!

Amennyiben sikerül egy mobilklímát beszerezned, azzal is okosan kell bánni. Ne hűtsd fölöslegesen a szobát és ne csinálj nagyon hideget se, mert ez az egészségednek se tesz jót, inkább használj ventilátort, kevesebb energiát fogyaszt és megóvhatod az egészségedet is. Télen se kell szaunát csinálni a szobában, a radiátorokat ne tekerd teljesen fel fölöslegesen, inkább vegyél fel egy hosszú ujjú pólót és egy melegebb zoknit.

Ha szellőztetsz, – főleg a hideg napokon – hagyd az ablakot tárva nyitva pár percig, majd utána csukd be újra, hiszen a hosszú szellőztetéssel kiszökik az ablakon a hő és így értékes energiát veszítünk vele.

9. Közlekedj gyalog vagy busszal!

Mivel a kollégium közel van az egyetemhez, könnyűszerrel gyalog megtehetjük ezt az utat, ám a városban is érdemes így közlekedni, esetleg biciklizni. Amennyiben kicsit messzebb megyünk, akkor csak a legvégső esetben használjuk az autót, inkább a tömegközlekedést részesítsük előnyben. Minden járműnek van károsanyag-kibocsátása, ezzel is tudunk pár kiló szén-dioxidot spórolni.

10. Vásárolj hazai terméket!

Ez elsőre furcsán hangozhat, de a Magyarországon előállított termékeket nem kell messziről ideszállítani, így ezek a vásárlások szintén elősegítik az energiamegtakarítást. Ne vásárolj fölösleges termékeket, csak azt és annyit amennyire szükséged van, az ételt se szabad pazarolni, és amit veszel, az általában a hűtőbe fog kerülni, ami szintén energia, hogy hidegen tartsa. Ezzel csökkentjük a keletkezett hulladékot is, amit érdemes szelektíven gyűjteni, hogy újra lehessen hasznosítani, amit lehet.

+1. Jelezd a problémát!

Nagyon fontos, hogy amint tudod, jelezd, ha valami elromlik, ugyanis egy csöpögő csap, zárlatos izzó is sok energiaveszteséggel jár, és így biztosan elkerülhetjük az esetleges károkat, amit például egy csőtörés okozhat. A hibát ide kattintva egy űrlapon keresztül tudod bejelenteni, de mellé kérünk, küldj a hibáról fotót és leírást a pak-elnok@kolhok.elte.hu e-mail címre is!

Remélem, hogy tudtam segíteni neked ezzel a néhány praktikával a környezettudatosabb élet elérésében. Apró dolgokkal is hatalmas szolgálatot tehetsz Földünk megóvásáért és az üvegházhatás csökkentéséért. Oszd meg ezt a cikket a barátaiddal is, hiszen minél többen figyelünk ezekre, annál zöldebb jövő várhat ránk!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]