SZoESE-érem és fantasztikus egyéni csúcsok az idei 10 000 méteres OB-n

Jacsev Sámuel ezüstérmet nyert, és Kovács Attilával együtt óriási egyéni csúcsokat futottak múlt héten a Budapesten megrendezett országos bajnokságon.

A 10 000 m-es országos bajnokságot évek óta a Vasas egyesülete rendezi meg a Pasaréti Sportcentrum atlétikai pályáján. Jenkey András versenyigazgató – közmegelégedésre – mindig profi körülményeket teremt a versenyhez. A centrum adottságai kiválóak egy ilyen nagy volumenű verseny lebonyolítására: eléggé szélvédett, és jó minőségű a pálya borítása is. A SZoESE egyesületét négy versenyző és Kívés István edző képviselte a „budapesti hétvégén”.

Az egész napos megmérettetést a fiatalabb korosztályok részére rendezett rövidebb számok indították, ahova az Egyesület nem delegált versenyzőt. Ennek tudatában a Kívés István vezette kisbusz délután érkezett meg, hogy a versenyzőknek legyen idejük felkészülni az este háromnegyed 8-kor kezdődő rajtra. Felnőtteknél a sort a nők kezdték, ahol Purgai Evelyn személyében már SZoESE-versenyző is színesítette a mezőnyt. Nagyon bátor versenyzést mutatott be, és egyéni csúcsától alig elmaradva, 38:56,05-ös idővel a 9. helyen ért célba.

Remek versenyzést mutattak be a SZoESE atlétái − Fotó: Kívés István

A férfi mezőnynek a Horváth György, Kovács Attila, Jacsev Sámuel trió volt a tagja. Gyuri − két kiváló idei félmaratonnal a háta mögött − szokásához híven hamar az élre állt, és sokáig ott is haladt. A mezőny rövidesen több részre szakadt, kisebb-nagyobb bolyok alakultak, melyek folyamatosan változtak. Attila a Gyuri vezette bollyal haladva stabil, kiváló ritmust futott. Már féltávnál is látszott, hogy nagyszerű időre van kilátásuk. Folyamatosan előzték a lekörözötteket, valamint az élbolyról leszakadókat. Öt körrel a vége előtt Attila iramot váltott, leszakította a közvetlen riválisokat, majd egy 2:55-ös utolsó ezer métert produkálva 30:42,10-es idővel 5.-ként ért célba. Eddigi egyéni csúcsán több mint másfél percet tudott javítani. Ezzel az idővel az egykori kiváló hosszútávfutó, Berkovics Imre mögött a Vas megyei örökranglistán a második helyre került. Horváth Gyuri 6. lett 31:04-es idővel.

Jacsev Samu az idei Vivicitta győzelmén és a Mezei OB bronzérmén felbuzdulva most is érmes reményekkel indult az U23-as korosztályban. Időnként egyedül, időnként bolyban futott. Féltávnál nyilvánvalóvá vált, hogy az aranyra nincs esélye, az ezüstéremért fognak csatázni a békéscsabai Diószegi Dáviddal. Fej fej mellett haladtak és ahogy a Mezei OB-n, így most is a szombathelyi fiú jött ki jobban a második helyért folyó csatában és 31:44,89-es idővel U23-as ezüstérmesként, abszolút 11.-nek ért célba. Ő több mint egy percet javított az egyéni csúcsán.

Kívés István edző értékelése:
„Minden évben nagyon várjuk a 10 000 OB-t. Tudtam, hogy jól sikerült az alapozásunk, van esély, hogy az elvégzett munkát itt is sikerre válthassuk. A két egyéni csúcs lenyűgöző. Számítottam a javulásra, de ez – főleg az Attiláé – nagyon katartikus élményt okozott. Igaz, tavaly egyik – egyéni csúcsót futó – versenyzőm sem indult a 10 000-es OB-n, tehát mondhatni, hogy ez két év hozadéka. Attila remek idejében Gyuri vastagon benne van, hiszen a mai napon rengeteget vezetett neki.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]