Az f21 sikertörténete – avagy mire képes egy maroknyi, de elszánt fiatal?

Kerekasztal-beszélgetést rendeztek az f21.hu kulturális portál szerkesztőivel a költészet napja alkalmából a Campus Egyetemi Clubban. A BDPK irodalom tanszéke által szervezett esemény moderátora dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár volt.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői

A beszélgetésen az f21.hu – A fiatalság százada négy alapító tagja és szerkesztője vett részt, közülük hárman az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának egykori, illetve jelenlegi hallgatói. Mindenekelőtt a moderátor – dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár – kérésére bemutatkoztak a hallgatóságnak.

Kocsis Marcell, akinek memóriája akár egy titkáré: Tavaly végzett magyar–történelem szakos tanárként a SEK-en; jelenleg pedagógusgyakornokként dolgozik. Emellett hódol szenvedélyének, az újságírásnak, mellyel 2014-ben kezdett el foglalkozni. Első interjúi egyike Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színésszel és rendezővel készült, aki – ahogy Marcell mondta – letörte az ifjú írópalánta szárnyait. Marcell viszont nem adta fel: amellett, hogy oroszlánrészt vállalt a kulturális portál megszületésében, sokak hathatós támogatásával életre hívott egy önálló rovatot itt, az ELTE Online-on, melynek egy évig alapító-vezetője volt, de a hallgatói újságírás mellett az egyetemi sajtó világába is belekóstolhatott. Napjainkban az Art7 művészeti portál újságírója, az f21.hu felelős szerkesztője, valamint annak Színház rovatának vezetője.

Kocsis Marcell felelős szerkesztő, Színház rovatvezető – Fotó: Szabados Petra

Vincze Bence, aki a könnyen kapcsolatot teremtő menedzser és a kötőszövet: Jelenleg is hallgató, magyar–orosz szakon. 2013-ban vetette bele magát az újságírásba – ekkor azonban még nem kultúrtémával, hanem politikai jellegű cikkel indított. Több helyen is megfordult már újságíró gyakornokként; számtalan publikált cikket tudhat maga mögött. A jövőben sem foglalkozna szívesebben mással, mint az f21.hu, a főként általa megálmodott oldal fejlesztésével. Jelenleg ő a felelős kiadó és egyben az oldal menedzsere is, valamint az Irodalom rovat vezetője.

Lutor Katalin, akinek energiája akár a monszuneső: Hallgatótársunk angol–magyar szakon fog végezni hónapokon belül. Ő is akkoriban vetette bele magát az újságírásba, mint Marcell és Bence, ám esetében a fotózás is mellékúszott, így párhuzamosan művelte ezeket. Számos lapnál és online oldalnál megfordult; ezeket a tapasztalatokat most sikerrel hasznosítja az f21.hu 5perc rovatának vezetőjeként. Az ő nevéhez fűződik az − ebben a rovatban helyet kapó − #áthatás nevű sorozat elindítása, melynek célja az, hogy rövid, reggeli napindító gondolatokat közöljön széljegyzet formájában.

Lóránt András, akinél a munka a napi bioritmusban pontos helyet foglal el: Ő kezdett el közülük legkorábban az újságírással foglalkozni: 2012-től Pécsett sajtótechnikus szakon ismerkedett meg a szakma rejtelmeivel, mely elméleti tudást később egy napilapnál ültette át a gyakorlatba. Bár nem alapítótagja az oldalnak, mára már a szerkesztőség nélkülözhetetlen része: felelős szerkesztő, fotós koordinátor és a Popkult rovat vezetője.

Lóránt András – közülük ő kezdett el a legkorábban az újságírással foglalkozni – Fotó: Szabados Petra

Hogy mi a közös bennük? Ahogy Czetter Ibolya megfogalmazta, ők hisznek a kultúra erejében, és abban, hogy nélküle nem megy jól előre a világ. Emellett mindegyiküknek megvan a maga szerepe az oldal működésében; szerkesztőként az ő feladatuk az, hogy összehangolják közel hatvan ember munkáját azért, hogy a kultúrára szomjazó fiatalok igényeit napról napra kielégíthessék.

 

A portál, melynek zászlaján a fiatalság százada áll

„Előbb Katát és Marcellt ismertem meg, majd Bencét. Utóbbi volt a leglobogóbb lelkű ifjú közülük. Szemében valami olyat láttam meg fellobbanni, hogy én magam is megijedtem tőle” – emlékezett vissza tanárnőjük a kezdetekre. Bence középiskolásként egy fakultációs órán „azt mondta, hogy egyenesen a Nyugat mintájára létre fog hozni egy olyan folyóiratot, amelyben a fiatalok publikálnak” – fűzte hozzá. Elmondta, hogy ő ekkor még némiképp kételkedett ebben, ám csodálkozva látta, hogy Bence mégis képes összefogni a vele azonos generációt.

Erre reagálva Bence elmondta, hogy a szemében égő tűz nem az ő irányításvágya miatt lobogott annyira, hanem amiatt, hogy egy olyan csapatot szervezett maga köré, amelynek ugyanúgy szívügye az oldal, majd felidézte ő is a kezdeteket. Elmondta, hogy egykori főszerkesztője váltotta ki belőle azt a dacos gondolkodást, ami az oldal megszületéséhez vezetett. „Nem volt túl rózsás a kapcsolatom a főszerkesztőmmel, ami nagyon mérges szétválásba torkollott. Megkaptam mindent, hogy ebben a generációban nem lehet megbízni, és hogy ez a generáció hülyét csinál az öregekből” – mesélte, majd hozzáfűzte: innen jött az alapgondolat, hogy megmutassa, mire képesek a fiatalok. Felkereste hát Katát és Marcellt, az egyetemistákat, és kis középiskolásként, de nagy bátorsággal vázolta fel nekik terveit, majd ötleteik összegyúrását követően 2016 telén elindították az oldalt f21.hu – A fiatalság százada néven. (Nevükben az „f” betű a fiatalságra, míg a 21-es szám a jelenlegi századra utal.) Céljuk volt, hogy országos lefedettségű oldalt hozzanak létre, ám később – kezdeti naivitásukat félretéve – úgy döntöttek, inkább a nagyobb kulturális centrumok elérésére törekszenek.

Nagy érdeklődés övezte a kerekasztal-beszélgetést – Fotó: Szabados Petra

Az online újság célja a kultúrát pártoló kiállás. Elsősorban fiatalokat megszólító weboldal, amely igényes és modern köntösben szeretné a klasszikus „nyugatos” értékeket közvetíteni. A 21. század magyar fiataljainak jelzőfényt kíván nyújtani: kultúra nélkül lehet élni, de nem érdemes. /f21.hu/

Számok tekintetében 23 fiatal újságíróval kezdték meg működésüket, mely létszám az elmúlt három év alatt többször is változott: voltak egyszerre negyvenen, de hetvenen is. Jelenleg 58 fő – szerkesztő, újságíró, fotós − dolgozik az f21-nél. Az elmúlt három év során több mint 2000 cikk jelent meg az oldalon. Olvasóik nagy részét a Facebook oldaluknak köszönhetően szerzik írásaik megosztásával; ezt az oldalt már több mint 7000-en követik, cikkeiket napi szinten 700-800, esetenként 1000-1500-an olvassák.

A szerkesztőségnek fizikálisan nincs állandó helye; Katalin szerint a „szívükben” van, ám valójában az online kommunikáció segítségével zajlik a napi munka. Ez teszi lehetővé azt, hogy olyanok is a csapat tagjává válhassanak, akik több tíz, vagy akár több száz kilométerre élnek a szombathelyi vagy a budapesti székhelytől. A szerkesztők mellett egyébként kiemelt szerepe van a korrektoroknak is: Hengszter Norbert és Németh Míra munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy minőségi cikkek jelenhessenek meg az oldalon – hangsúlyozták a beszélgetőtársak.

 

A fejlődés további útjai – egy betéti társaság kezdete

Márciusban megalapították a Nyolc Ág Kultúraközvetítő Bt.-t, melybe az f21.hu oldal mellett a Savaria Irodalmi Műhely, a kámi Nyolc Ág Művésztábor és a Savaria Slam Poetry is beletartozik. Ennek megszületése idővel hozzá fog járulni ahhoz, hogy az oldal munkatársai fizetést kaphassanak majd munkájukért. Jelenleg ugyanis ingyen, szerelemből végzik azt, bár a szerkesztőség igyekszik honorálni őket azzal, hogy koncertekre, színházi előadásokra, kulturális programokra sajtójegyet biztosít számukra.

Lutor Katalin egy saját slamjével is megörvendeztette a hallgatóságot – Fotó: Szabados Petra

A Savaria Irodalmi Műhely 2014-ben alakult, mai nevét és arculatát 2017-ben vette fel. Megszületésében nagy szerepe volt tanáraik – dr. habil. Fűzfa Balázs egyetemi docens és Barták Balázs adjunktus – nosztalgikus anekdotáinak, amik többnyire az egykori népes magyar tanszéket (Barták tanár úr idején a legmagasabb évfolyamlétszám 149 volt) és a hallgató-oktató összejöveteleket idézték fel, mely során beszélgettek a versekről. Akár egy dacos kisgyermek, úgy gondolta egyszerre Katalin és Marcell, hogy: „ne már, hogy mi ilyet nem tudunk!”. És tudtak. Hiába voltak nagyságrendekkel kevesebben, mint az egykori magyar szakos hallgatók, egy olyan irodalmi közeg létrehozásán fáradoztak, ahol inspirálhatják egymást azzal, hogy megmutatják egymásnak a saját verseiket, novelláikat, a többiek pedig építő kritikát fogalmaznak meg róla. Később útjára indították a Műhely Mozit, melynek keretében közös filmvetítéseken vettek részt, melyet utána egy sör mellett megvitattak. Ez két évadot élt meg, januárban lett vége. A Műhely működése jelenleg stagnál, de ha lesz igény, igyekeznek majd feléleszteni. A Nyolc Ág Művésztábor – Bence megfogalmazásában – összeművészeti, tehetséggondozós, chillezős, kötelező programoktól mentes, idilli helyszínen megrendezett tábor neve, melynek célja az, hogy összegyűjtse azokat a fiatalokat, akik a művészet bármely ága iránt érdeklődnek.

Az oldal megálmodója, Vincze Bence – szemében a beszélgetőtársa által emlegetett tűz lobog – Fotó: Szabados Petra

„A szponzorok megjelenésével nem tartotok az általuk érkező nyomástól, mely esetleg az oldal struktúrájának megváltoztatására irányulhat?” – merült fel a kérdés a közönség soraiban. „Minden reklám- és hirdetéskoncepció alapelve az, hogy nem változtatunk azon, amit igyekszünk képviselni” – hangzott a válasz. A csapat igyekszik továbbra is áttekinthető, apolitikus, törvényes, független és a piaci szabályok szerinti működést megvalósítani, de szívesen dolgoznak együtt olyan kulturális szervezetekkel vagy más oldalakkal, akikkel közösek a céljaik – ez pedig már a weboldalukon olvasható. Bence hozzátette azt is, hogy nem a kattintásvadászat az elsődleges céljuk, éppen ezért szívesen készítenek interjút olyan feltörekvő művészekkel, akik még kevésbé ismertek.

Te is lehetsz az f21.hu újságírója vagy fotósa!

Ha úgy érzed, szívesen lennél egy lendületes, a kultúrát pártoló, egymást segítő és motiváló csapat tagja, akkor ne habozz, hanem jelentkezz! Mindössze annyi a dolgod, hogy küldened kell egy próbamunkát (cikk, galéria, vagy akár nem publikált képzőművészeti alkotás, nem publikált kézirat, videó) az f21.szerkesztoseg@gmail.com e-mail címre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]