Érmek, szép idő − Kívánhatnánk többet egy atlétikai versenytől?

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) atlétika edzői valószínűleg még többet kérnének versenyzőiktől, de Farkas Dóra és Kívés István is büszke lehet rájuk.

Nagy népszerűségnek örvendenek manapság a különböző típusú akadályversenyek. A nagy létszámmal működő Spartan Race, valamint az izgalmas Ninja Warrior alaposan beszippantotta az extrém kihívások rajongóit. Ennek apropóján rendezték meg Angyalföldön az Első Nemzeti Akadályfutás és Cross Training Fesztivált. Csarnokban, párosával indítva, kieséses rendszerben zajlott a program. Mászások, függeszkedések szerepeltek a speciálisan kiépített pályán. Kívés Bendegúz, a SZoESE versenyzője minden selejtező futamát megnyerte, úgy, hogy mindig javított az addigi időeredményén. Így volt ez a döntőben is, ahol 1 perc 36 másodperccel győzni tudott. Bár itt futás nem volt − csak az erő és az ügyesség számított −, mégis biztató kezdése ez a 2019-es szezonnak. Bendegúz legközelebb március 31-én versenyez majd Nagykanizsán, az első hazai Spartan Race Elit futamában.

A hétvége másik SZoESE-érdekeltségű rendezvénye Magyarország 111. Mezei Futó Bajnoksága volt. Versenyzőink három éremmel a nyakukban térhettek haza Kecskemétről. Gyönyörűszép időben zajlott le az idei megmérettetés is. A SZoESE hagyományaihoz méltón, most is érmekre tudta váltani a téli felkészülés során elvégzett munkát.

A fiatalok is jól szerepeltek a kecskeméti Mezei Futó Bajnokságon

A programot az újonc futam nyitotta, ahol Juhász-Tóth Eszter a 12., Kolman Klaudia pedig a 31. helyet szerezték meg, így középmezőnyben végeztek az ötvennyolc induló között. A női mezőnyben Purgai Evelyn, Gál Petra, Gál Fanni, Valaczka Viktória és Újvári Eszter szerepelt. Az utóbbi négy lány U23-as csapatként a 4. helyen végzett.

A férfiak rajtoltak a program legvégén. A felnőttek, U23-asok és juniorok alkotta mezőny 4, egyenként két kilométeres kört teljesített, a táv tehát 8 km volt. Évek óta az egykori kiváló hosszútávfutó Fancsali Andrásnak állít emléket a férfiak küzdelme. Egykori futótársai különdíjakat és pénzjutalmat ajánlanak fel az abszolút verseny első hat helyezettjének. A bajnoki érmek mellett ez további hajtóerő volt a versenyzőknek. Az abszolút győzelemre több esélyes is volt, a honvédos Kovács Benjámin, a nemzetközi szinten is kiváló eredményeket elérő triatlonos Bicsák Bence, és a sokszoros mezei bajnok békéscsabai Gregor László személyében. Utóbbinak be kellett érni a bronzéremmel, míg a bajnoki cím szoros hajrában Benjáminé lett Bence előtt. A SZoESE-t Horváth György, Kovács Attila, Jacsev Sámuel, Petrovics Alex és Borbély Sándor képviselte.

Kívés István fiai remekül teljesítettek Kecskeméten

Kívés István edző értékelése: „A női versenyben a honvédos Böhm Lilla rajt-cél győzelmet aratott, a lányaink hozták a tőlük elvárható szintet. A férfi versenyzőink lényegesen több eséllyel rendelkeztek, mind az egyéni, mind a csapathelyezéseket illetően. Óriási volt a konkurencia, több mint hetvenen álltak rajthoz. Tanítványaim nagyszerűen futottak. Horváth Gyuri (10.) befért az első tízbe, Kovács Attila (17.) és Jacsev Samu (19.) a húszba. Ezzel − valamennyiünk számára meglepetésként − abszolút csapatban ezüstérmesek lettünk. Samu U23 egyéniben kiváló futással maga mögött tudta tartani két közvetlen veszprémi riválisát, így fölért a dobogóra, bronzérmes lett. Teljesítménye értékét növeli, hogy a két héttel korábbi Mezei Liga versenyen az első és a második helyezett is bőven előtte végeztek. A mondás szerint a Favoritnak a Derbyn kell a legjobbját futni. Ha lúd, legyen kövér, Petrovics Alex és Borbély Sanyi teljesítménye elég volt hozzá, hogy az U23-as csapatunk is bronzérmes lehessen.

 

Képek: SZoESE archív

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]