E-sportban a jövő? – Hurtik Péter Jánossal beszélgettünk

Az e-sport, mint fogalom, egyre több ember szótárába befészkelte magát, egyre több helyről lehet hallani róla. De mi is ez pontosan? Mitől olyan népszerű manapság a fiatalok körében? Van bármi “értelme”? Az e-sportról és az azzal kapcsolatos tudnivalókról Hurtik Péter Jánossal, az Egyetemi Sportiroda vezetőjével beszélgettünk.

„Fontos és jó dolognak tartom az e-sportot, én magam is űzöm, többféle játékkal játszom. Nagyon tetszett az, hogy Magyarország vezetése is rájött arra, hogy erősíteni kell az e-sportnak a hátterét, hiszen folyamatosan jönnek létre a különböző e-sporttal foglalkozó intézmények, klubok.” – fogalmazott Peti. Ezek után elmondta, hogy tavaly végeztek egy felmérést, ahol kiderült, hogy az akkori hallgatok 10-15%-a rendszeresen játszik valamilyen számítógépes játékkal. Így tavaly, az elsők között létrehozták az Egyetemi Sportegyesület E-sport Szakosztályát.

Majd tisztáztuk magát a fogalmat. „Én azt gondolom, hogy az-az e-sport, amit valaki napi szinten, vagy legalábbis hetente többször valamilyen célból űz.” Majd hozzátette: „Az, hogy versenyszerűen, vagy csak rekreációs céllal, az már megint más kérdés. Itt is elkülöníteném a két részt, mint ahogyan a rendes sportban is. Hisz’ ott is van élsport, ami megélhetést biztosít, illetve a rekreációs sport, ami egy házi kispályás labdarúgó bajnokság is lehet, vagy éppen kocogás.” Az előbb említett felmérésből pedig kiderült, hogy rengeteg különféle játékkal játszanak a hallgatók: stratégiai játékok, akciójátékok, moba-játékok, applikációs játékok, mind, akár rekreációs szinten, e-sportnak számít. Majd rátértünk Dél-Koreára, hiszen ott nagyon nagyot robbant, szinte egy gazdasági válságot szüntetett meg. Az ottani kormány felismerte, hogy rengeteg fiatal van, aki munkanélküli, ezért létrehoztak bárokat, ahol játszhattak, egyre több versenyt szerveztek, és a legnagyobb cégek is felismerték az ebben rejlő potenciált, majd szponzorként csatlakoztak. Ezekből a versenyszerűen űzött játékokból rengetegen meggazdagodtak és kevesebb lett a munkanélküliek aránya is.

42498216_339884696585898_762569059697950720_n

Fotó: LvL Up Esport Bár Szombathely

Majd a további pozitív hatásairól is elmondta Péter a véleményét: „Szerintem nyelvtanulás szempontjából is egy igen hasznos dolog. Nemzetközi játékokról van szó, és nem csak offline, hanem online játékokkal is lehet játszani, ahol akár egy amerikaival, egy orosszal, vagy bármilyen nemzetiségű játékosokkal lehet, és kell kommunikálni. Van egy úgynevezett e-sport nyelvezet is, egy e-sport szleng. Ezt nyilván nemzetközileg tudják egymás között használni a játékosok. De természetesen az akciójátékoknál egy voice chaten keresztül élőbeszéddel is tudunk kommunikálni és itt fontos az angoltudás.” Majd elmondta: „Azt látom, hogy akik nem ismerik magát az e-sportot, talán az idősebb korosztályra jellemző ez, kicsit féltik tőle a fiatalokat. Azt gondolják, hogy ezáltal erőszakosabbak lesznek, nem tudnak koncentrálni a mindennapjaikra. Én úgy gondolom, hogy itt is van egy egészséges, arany középút. Persze, az probléma, ha valaki függő, és csak abban a világban él. De ez sajnos a társadalmunkra is igaz, hiszen a Facebook, a Messenger is elég nagy függőségeket okoz; úgy gondolom ez még rosszabb is, mint az e-sport. Ha valaki nem viszi túlzásba a játékot, és egy nap csak 2-3 órát edzi magát, nagyon sokat tud belőle profitálni, fejlődni. Szükség van a figyelemre, a koncentrációra és a reflexekre is.”

Az e-sport élsport verziójában nagyon sok csapat van, akik nívós versenyeken vesznek részt, követik őket Twitch-en, Youtube-on. Ez már szinte egy külön iparággá nőtte ki magát. A játékosok, akik ezekbe részt vesznek, ugyan úgy pénzt keresnek. Az igazi, profi versenyzők meg tudnak élni belőle. Sőt, sokszor többet keresnek, mint egy profi focista, vagy bármilyen másik sportoló.

„A legnagyobb e-sportolók azt vallják, hogy az ő teljesítményüknél fontos, hogy az e-sport mellett fizikai mozgást is végezzenek. Eljárnak futni, konditerembe.” Majd beszélgettünk arról is, hogy ez káros-e az egészségre. Sok helyen hallani, hogy a monitor fénye káros a szemünkre. Ezt Hurtik Péter megcáfolta: „Nagyon sok kutatás születetett ezzel kapcsolatban. Egyrészt, ezek a monitorok, amik már most vannak, sokkal szemkímélőbbek, sőt szemkímélőbb, mintha a tévét nézné valaki. Nem a képcsős megoldást alkalmazzák, hanem plazma, led megoldások. Persze, ha a szem egy irányba néz, akkor az tudja károsítani. De erre is voltak kutatások, hiszen ha valaki egy akciójátékkal játszik, a szeme mozgásban van. Az összpontosítás, az apró részretekre való figyelem által a szem tud fejlődni, és nemhogy károsodik, inkább javul.”

42436513_339883963252638_2557895076239900672_n

Fotó: LvL Up Esport Bár Szombathely

Mivel a beszélgetés elején említette, hogy ő is játszik számítógépes játékokkal, ezért pár szót szántunk arra is, hogy mely játékok ezek. „Nagyon szeretem a stratégiai játékokat, az egyik kedvencem a Heroes of the Storm. Én annyira nem szeretem a lövöldözős, akciójátékokat, van, hogy néha játszom, mert feszültségoldásra jó a dolog, de nem feltétlenül ebben látom a szórakozást. Szeretem az olyan típusú játékokat, amikben van egy jó történet, ilyen például a World of Warcraft, most már tényleg évtizedes története van. Maga sztorinak a szálai számomra nagyon érdekesek.” Kicsit más vizekre evezve hozzátette: „Ez egy fejlődő iparág, és most kezd elindulni globálisan. Néhány helyen már van ennek hagyománya, de Magyarországon még csak most bontogatja a szárnyait. Úgy gondolom, hogy tíz éven belül el fog jutni arra a szintre, ahol már tényleg komolyabb pénzeket lehet keresni. Magyarország alapvetően híres arról, hogy ha valamivel el kezd foglalkozni, legyen ez a sport, a tudomány vagy az e-sport, mindig ott tudunk lenni a legjobbak között.”

Nem titok az sem, a Szombathelyen az újonnan nyílt LvL Up Esport Bárral már tárgyalt az Egyetemi Sportegyesület és meg is állapodtak, hogy szeretnének kölcsönösen együttműködni. „Nagyon örülök, hogy most már Szombathelyen is van egy olyan közösségi tér, ahol fizikálisan is találkozhatnak a játékosok. Nagyon tetszik az, hogy nemcsak a számítógéppel játszó játékosok találkozhatnak, hanem akik társasjátékkal szeretnének játszani, nekik is helyet biztosít a bár. Szimpatikusak a fiatalok, akik ezt létrehozták és a környezet. Nagyon jónak találom, hogy létrejött egy ilyen közösség. Mi is próbálkoztunk egy ilyen közösséget létrehozni az egyetemen, de ez a technikai felszereltség miatt sajnos nem valósulhatott meg, de bízom abban, hogy a pályázatok által itt is létre tud jönni egy kis közösség. És az teljesen mindegy, hogy a LvL Up-ban egy koktél mellett játszanak, vagy aki nem akar kimozdulni az itt, a kollégiumban is ki tud kapcsolódni a játékok által. Az se titok, hogy az egyetem szeretne elindulni az e-sportversenyek irányába is, hiszen egyre több egyetemi csapat jelenik meg a versenyeken. Kaptunk lehetőséget a LvL Up-től, hogy különböző játékoknak az edzését akár ott tarthassuk meg. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó együttműködéssel indultunk el. Még októberben pedig szeretnék egy megbeszélést tartani az e-sport kapcsán a hallgatókkal. Itt meg tudnánk beszélni, mik azok a játékok amiket versenyszerűen el tudnánk indítani és mik azok amikkel rekreációs szinten tudnánk játszani. Ennek pedig egy kiinduló helye vagy egy partnere úgy gondolom, hogy a LvL Up Esport Bár lesz.

Kiemelt kép: Debreceni Sportélet

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]