World Press Photo kiállítás 2018

Idén a Nemzeti Múzeum ad otthont a World Press Photo kiállításnak, melyen 164 díjazott sajtófotót nézhetünk meg az elmúlt év eseményeiről. Társadalmi problémákat, politikai nehézségeket és természeti alakulásokat mutatnak be a képek, melyek a jelenünket reprezentálják.

A World Press Photo kiállítás a világ legnagyobb sajtófotó-kiállítása, ami azért izgalmas, mert nincs mögötte egy műterem, egy precíz beállítás, a legtöbb képnél a pillanat alakította ki a fotót. A kiállítás nyertes képei egész évben vándorolnak, itthon október 23-ig tudjátok megnézni a Nemzeti Múzeumban. A célja elsősorban a sajtófotózás műfajának a támogatása, illetve annak nehézségeinek és dilemmáinak bemutatása. Ezen kívül pedig, hogy a világ aktuális kérdései, problémái és jelenségei a lehető legtöbb emberhez eljussanak. Összesen tíz kategória van, melyből az első három helyezettet állítják ki.

worldpress

Az első része a kiállításnak a világ aktuális társadalmi és politikai nehézségeit mutatja be. A venezuelai tüntetés, a Westminster hídi gázolás, a kameruni nők szexuális kiszolgáltatottsága és az orosz prostitúció képkockái mind megjelennek. Egy viszonylag kis teremben vannak összesűrítve napjaink tragédiái, amelyekről mi nem is tudunk. Amelyeket úgy szemlélünk a múzeumban, mint a kitömött mamutot. Ijesztő a távolság, ami elválaszt ezektől, és ijesztő a közelség, ami a jelenben összeköt velük. A képek mellett megtalálható a pontos leírásuk, az esemény, amely alatt megszületett a kép, illetve kortárs magyar írók szövegei is. A második teremben a környezet, az állatvilág és az életterünk van a középpontban, melyet ugyanúgy épít le az ember, mint az emberi létet. Talán az első teremhez képest kicsit „könnyebb”, de ugyanannyira elgondolkodtató. Itt bepillantást nyerhetünk különböző kultúrákba, ki nem veszett hagyományokba, a pusztuló állatvilágba és az örökségünkbe, a műanyag szemét korszakába.

097_Anna Boyiazis_Online copy

A World Press Photo kiállítás tehát bemutatja azt a világot, amit mi nem látunk. Hiába halljuk a hírekben, olvassuk a cikkekben. A fotók nem értékelnek, nem nyilvánítanak véleményt, pusztán a valóságot mutatják be. A többit magunknak kell…

Képek és forrás: World Press Photo, World Press Photo Hun

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]