A 2018-as futball világbajnokság gazdasági oldala – A vb helyszínei (1. rész)

Már javában megy a felkészülés a szurkolók köreiben, hisz nemsokára indul az év legnagyobb sporteseménye a futball világbajnokság. Cikksorozatunk második részében bemutatjuk, hogy, mikre kellett odafigyelni a főszereplőket vendégül látó Oroszországnak. Jó szórakozást!

A június 14.-én kezdődő vb-t 11 város 12 stadionjában rendezik, ám nem volt teljes egyetértés a helyszínekkel kapcsolatban: „Eredetileg 13 város, Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád, Nyizsnij Novgorod, Kazany, Szamara, Volgográd, Rosztov, Szocsi, Szaranszk, Krasznodar, valamint Jaroszlavl volt versenyben a helyekért. A szombati szűkítés során utóbbi kettő esett ki.”  (http://sport365.hu/nemzetkozi-foci,vilagfoci,megvannak-a-2018-as-vilagbajnoksag-vegleges-helyszinei,36491)

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, hogy egy stadionnak, milyen feltételeknek kell megfelelni egy FIFA World Cup esetében. A FIFA erre vonatkozó szabályai mellett, viszont a rendező országnak és városainak más kritériumoknak is meg kell, meg kellett felelni. A gazdaságosság és megtérülés szempontjából további kérdést vet fel, hogy mi történik azokkal a létesítményekkel – sportolói szállások, stadionok, szállodák, stb. – melyek építése elengedhetetlen velejárója egy futball világbajnokság megrendezésének. Mennyire tudják ezeket kihasználni, hasznosítani a játékokat követően? Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a korábbi rendező országok – Dél Afrika, Brazília – esetében is találhatunk olyan sportcsarnokot, stadiont, amelyet nem tudnak mire felhasználni. Ez a jelenség azonban számos megasport esemény helyszínén is megfigyelhető. A 2014-es brazíliai vb egyik helyszínét, „a Mané Garrincha Nemzeti Stadion előtti területet buszgarázsként hasznosítják. A 72 788 fő befogadóképességű stadion az év nagy részében kihasználatlanul tátongott, a fenntartási költségek pedig havi 130 ezer fontra (körülbelül 55.1 millió forintra) rúgnak.(www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/brazilia-buszgarazsnak-hasznaljak-a-vilag-2-legdragabb-stadionjat-2399423)

Vannak elrettentő példák az oroszok előtt. Forrás: Google

Vannak elrettentő példák az oroszok előtt
Forrás: Google

Miért érdemes egy ilyen nagy „befektetésbe” belevágni? A sajtó hajlamos leegyszerűsíteni, hogy miről is szól a felkészülés egy ilyen méretű eseményre. Általában csak a stadionokról kapunk egy-két információ morzsát és ilyenkor is inkább a bulvárlapok hoznak le egy-két szösszenetet az építkezésekről. Fontos megjegyeznem, hogy egy ilyen sportesemény nem csak az ország sportjának hoz hasznot, hanem nagyon sok szegmensben segítheti az adott országot, ha megfelelő tervvel készül. A beruházások jótékony hatással vannak a gazdaságra. Új munkahelyek jönnek létre, ezáltal nő a foglalkoztatottság, mely magával vonja a vásárlóerő, illetve az adóbevételek növekedését. Cél lehet a kis- és középvállalkozások bevonása a beruházások megvalósításába, ezzel erősítve e szektor gazdasági potenciálját, növelve az adóbevételeket.

Egy mega-sportesemény  megrendezése nagymértékben növeli az adott ország turisztikai bevételeit. Számukra megfelelő szállásokat kell biztosítani, melyeket a versenyeket követő években is hasznosítani lehet. A versenyek szünetében a látogatok, megismerkedhetnek a rendező ország/város szépségeivel, gasztronómiával, kultúrájával, s ezzel növelve Oroszország turisztikai értékét. Ez az ország számára jövőbeni bevételi forrást jelenthet.

A mérkőzések és a helyi látványosságok mellett biztos sokan megkóstolják az oroszok levesét, a borcsot! Forrás: Google

A mérkőzések és a helyi látványosságok mellett biztos sokan megkóstolják az oroszok levesét, a borcsot
Forrás: Google

A legnagyobb érv egy ilyen mega-sportesemény megrendezése mellet szerintem az lehet, hogy ez az esemény nagyot lendít az adott ország turizmusán, hisz közel fél millió ember érkezik ebben az egy hónapban, akik fogyasztanának, sok pénzt hagynak a rendező országban. Ezt közvetlen hatásnak nevezi a sport közgazdaságtan, ebbe a kategóriába sorolja még a sportolók költekezéseit is. A világbajnokságnak lesznek közvetett hatásai is. A sportolóknak, nézőknek biztosítani kell a szükséges javakat, melyekre így többlet igény jelentkezik, így többet és drágábban tud eladni a kereskedő. Nő a jövedelme, amit magára fordíthat, ezt nevezzük indukált hatásnak.

Természetesen vannak és lehetnek buktatói egy rendezésnek. Az ilyenkor megnövekedő turista szám zavarhatja a helyieket és elriaszthat olyan turistákat, akik a nagy tömeg miatt nem akarnak az országba látogatni. Az előző Világ Bajnokságokon voltak elrettentő példák, elég a fentiekben említett brazil példára gondolni, ami tényleg elrettentő a szervező országok számára. Úgy tűnik Oroszország felkészült mindenre és komolyan végiggondolta a szervezésre vonatkozó feladatokat. Természetesen majd július 16-án okosabbak leszünk, de mindenki bizakodik az előttünk álló vb-vel kapcsolatban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]