Zumbásoktól “hangos” az ELTE PPK Sporttudományi Intézet

Hazánkban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a zumbát. A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) nyitottan áll az újdonságok elé, ezért amikor Zelkó Réka hallgató megkereste Hurtik Péter ügyvezető elnököt azzal, hogy lennének jelentkezők, ha a Savaria Egyetemi Központban is elindulna a foglalkozás, zöld utat kapott az ötlet. Ma már sikeresen zajlanak a közös gyakorlások. Rékát a részletekről kérdeztük.

Napjainkban nagyon nagy a lelkesedés a nem hétköznapi mozgásformák iránt. Ilyen a jóga vagy a spinning, de a te sportágadat, a zumbát is nagyon kedvelik. Szerinted miért van ekkora érdeklődés irántuk?

Úgy gondolom, ez az érdeklődés azért van, mert ezek a mozgásformák általában csoportos foglalkozások. A zumbának teljesen más hangulata van egy hagyományos aerobic órához képest,  aminek természetesen megvan a maga szépsége, de talán nem nyújt akkora önfeledt szórakozást, mint a zumba. Magam is jártam aerobicra, szerettem is nagyon, de a zumbán mindig jobban kikapcsoltam, és nem éreztem azt, hogy na, most elfáradtam, nem bírom tovább. Szerintem a titok abban rejlik, hogy egyre több olyan beállítottságú ember van, akik jobban kedvelik, ha nem veszik észre, ha mozognak, elfáradnak, csak élvezik. 🙂

A Zumba nem csak megmozgat, hanem szellemileg is felfrissíti az embert!

A Zumba nem csak megmozgat, hanem szellemileg is felfrissíti az embert!

Hogy találkoztál a szeretett zumbával, mikor „ismerkedtél” meg vele?

Lassan több, mint 5 éve vagyok szoros kapcsolatban a zumbával. Mindig azok közé az emberek közé tartoztam, akik nehezen vették rá magukat a sportra, mert szinte mindenben ügyetlen voltam. Aztán anyukámmal elmentünk egy órára, amit Győrfi Barbara és Ramóna tartott. Tapasztalatlanok voltunk, és egyikünk se tudta, mit hogyan kell csinálni. Végre nem hátráltatott minket az ügyetlenségünk egy mozgásban, mivel a zumba lényege az, hogy jól érezzük magunkat, és mi rengeteget nevettünk. Elkezdtünk rendszeren járni, és mára el nem tudnánk képzelni az életünket Bóka, Romi és a zumba órák nélkül.

Aki sportolt, tudja, hogy űzni egy sportágat teljesen más kávéház, mint oktatni. Te mikor döntöttél úgy, hogy átállsz a „másik” oldalra?

Szerintem ez folyamatosan alakult ki bennem. Középiskolában tartottam párszor az osztálynak testnevelésórán zumbát, és nagyon élveztem. Nagyon jó érzés volt látni, hogy mosolyognak egy-egy viccesebb lépés után, és látni a szemükben, hogy élvezik a táncot. Terveim között van, hogy minél előbb hivatalos zumba oktató lehessek, és ehhez nagy segítséget nyújt, hogy itt baráti körben tarthatok órákat.

Honnan jött az ötlet, hogy itt az egyetemünkön is foglalkozz a hallgatókkal?

A szaktársaimmal rengeteget beszélgettünk, hogy szeretnénk valamit sportolni, és nagyon megörültem, amikor többen is mondták, hogy szívesen járnának zumbára, ha lenne valahol az egyetem közelében. Elkezdtem érdeklődni, miként lehetne ezt megvalósítani, és nagy meglepetésemre mindenki nagyon segítőkész volt. Szerintem bátran mondhatom, hogy én örültem a legjobban neki, amikor sikerült a gimnasztika teremben megtartani az első órát.

Már egy-két foglalkozást megtartottál, mik a következtetések? Milyen a hangulat a foglalkozásokon?

Úgy érzem, a lányok nagyon élvezik, szeretnek jönni. Sokan már mondják hétfőn, hogy alig várják a keddet, hogy jöhessenek órára. Mivel ez a "tanár" helyzet, nekem is új, én is sokszor elhibázom, elfelejtem a koreográfiát, de ilyenkor nevetünk és folytatjuk tovább.

Réka szeretné bővíteni az órákat, ha lesz elég jeletkező

Réka szeretné bővíteni az órákat, ha lesz elég jelentkező

Mit tudsz mondani azoknak, akik még gondolkoznak azon, hogy belevágjanak-e? Milyen zenékkel dolgoztok, ehhez hasonló részletekre vagyunk kíváncsiak.

Mindenképpen azt javaslom, hogy ha egy pici érdeklődés is van valakiben, bátran jöjjön és próbálja ki. Nem kell félnie attól, hogy nem fogja tudni, hogy nem tud táncolni vagy bármi ilyesmi. Mindenkit nagyon szívesen látunk. A zenék terén nagyon sok fajtával foglalkozunk. A zumba főként a latin táncok alaplépéseit tartalmazza, tehát olyanokét, mint például a salsa és a merengue. Az örök klasszikusok mint a Danza kudoro, Shakira Waka Wakája természetesen megtalálható nálunk, de rengeteg mai számra is vannak koreográfiáink, például a Nicki Minaj – Hey Mama , Meaghan Trainor – No , Louis Fonsi – Despacito, Echa la ma Culpa, de van Michael Jackson és Taylor Swift is a számlistánkban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]