Bejuthatna bármelyik egyetemre a japán robot?

A tesztek alapján egy mesterséges intelligenciájú robot akár Japán legszigorúbb egyetemeire is bejuthatna.

A Japán Nemzeti Informatikai Intézetének (NII) kutatócsapata azzal a céllal hozta létre a Torobokun névre keresztelt robotot, hogy lássák képes-e a legtekintélyesebb felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáját is sikerrel teljesíteni. A robot eddig kiválóan szerepelt a teszteken.

Feleletválasztós tesztekkel mérték a szerkezet tudását, a kutatók manuálisan táplálták be kérdéseiket, amelyekre Torobokun automatikusan válaszolt. Tudását hét tárgyban tesztelték, legjobban világtörténelem és japán történelem témájában szerepelt, legrosszabbul japán és angol nyelvből teljesített. Angolból a párbeszédek kiegészítése okozott számára problémát.

Torobokun az eredményei alapján Japán magánegyetemei 80 százalékának és négy állami egyetemnek a felvételi vizsgáján sikerrel szerepelt volna. 2021-re a kitűzött cél, hogy a Tokió Egyetem felvételijét is sikeresen teljesítse.

Az egyik legújabb robot, amelynél mesterséges intelligenciát alkalmaztak, a Softbank japán telekommunikációs konszern Pepper nevű humanoid robotja. A robotot a tervek szerint 2015 februárjától lehet megvásárolni. Pepper már felismeri az arckifejezéseket, gesztusokat és képes érzelmeket kifejezni. A Softbank célja, hogy egy olyan robotot hozzanak létre, amely saját akaratából képes segíteni egy család mindennapjait.

(Forrás: eduline.hu)

(Kép: www.espresso.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]