Lépcsőt kap Bartoniek Géza

Bartoniek Géza, az Eötvös József Collegium első igazgatójának születésnapján Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, az ELTE Eötvös József Collegium és a Gellérthegyvédő Egyesület közösen leplezi le a „Bartoniek Géza lépcső” utcanévtáblát.

Bartoniek Géza (1854–1930) tanár, fizikus 1879-től 1886-ig a Fizikai intézetben Eötvös Loránd tanársegéde volt, 1895-től az akkori kultuszminiszter megbízásából az Eötvös József Collegium szervezője, 1897-től pedig igazgatója volt. A Budapesti Tudományegyetem 1921-ben tiszteletbeli doktorává avatta. Számos cikket, értekezést írt az elektromosság témájában. Szabó Dezső visszaemlékezése szerint: „Őszintén s tényleg apásan szerette az ifjúságot, és teljes életével az intézetnek élt.” Gerevich Tibor, korábbi kollégista így emlékezett „Bégé úrra”: „A gondolat, a kutatás szabadságát szentnek tartotta. Hitt a tudományban, s a tudományos munkát a legmagasabb mértékkel mérte. Ezt az igényességet a kollégistákba is belenevelte.”

Újbuda Önkormányzata nevében köszöntőt mond Hoffmann Tamás polgármester. A legendás igazgatóra Tomasz Jenő, a tábla kezdeményezője, Bertényi Iván, az EC Kuratóriumának elnöke, Róth Judit, az EC Diákbizottságának elnöke és Entz Géza, a Gellérthegyvédő Egyesület elnöke is emlékezik. Az ünnepségen zárszót mond Horváth László, az EC igazgatója.

Időpont: 2013. szeptember 5. 15:00
Helyszín: 1118 Budapest, a Ménesi út és a korábbi Kollégium lépcső sarkán

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]