Vége az egyetemfoglalásnak

45 nap után, március 27-én véget ért az egyetemfoglalás az ELTE BTK-n.

Március 26-án közös sajtónyilatkozatot adott ki az Első Magyar Egyetemfoglalás és Dr. Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja. A közlemény szerint az egyetem által februárban felajánlott együttműködésben sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek, véget ér az egyetemfoglalás.

A megállapodás szerint bármely hallgatói szervezet, hetente kétszer, hétfőnként és csütörtökönként 17 és 22 óra között legálisan használhatja az A épület nagyelőadóját, amennyiben ELTE-s hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek felelősséget vállalnak a lebonyolításért. A rendezvények mindenki számára nyilvánosak,  politikai pártok, választási mozgalmak, vagy ezekhez köthető személyek kivételével.

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahogy élen jár az oktatás és a kutatás területén, úgy a hallgatói aktivitás támogatásában is példát mutat.” írták közleményükben az egyetemfoglalók.  Az egyetemfoglalók szerda délután Dr. Fábri Györggyel közös sajtótájékoztatót tartottak, mielőtt végleg elhagyták volna a Gombocz Zoltán termet, amely február 11-e óta volt a bázisuk. Az esemény Facebook-meghívójában azt írták, ezzel lezárult a mozgalom első szakasza, és új lehetőségek nyíltak meg előttük. A sajtótájékoztatón Fernengel Ágnes az egyetemfoglalók nevében úgy nyilatkozott: sikeres volt a blokád, megvalósulhat a valódi párbeszéd a felsőoktatás résztvevői között. Dr. Fábri György az egyetem részéről a politikamentességet és a tanítás további zavartalanságát kérte a hallgatóktól.

A sajtótájékoztató után az egyetemfoglalók távoztak, így a teremben a szokásos munka folytatódhat a tavaszi szünet után.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]