Az iparkamara a felsőoktatásban?

A jelek szerint az Iparkamara nem elégszik meg azzal, hogy beleszólhat a szakképzésbe: hatáskörét az egyetemekre és főiskolákra is kiterjesztené. A Népszabadság csütörtöki számában közölte, hogy ezentúl nem a kormány lesz az egyetlen szereplő a felsőoktatás alakításában: jelentős szerephez juthat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is.

A napilaphoz került dokumentumból kiderül, hogy a jelenlegi gazdasági tanácsok helyett “társadalmi-gazdasági tanácsokat/felügyelő bizottságokat” kívánnak létrehozni a MKIK koordinációjának biztosításával, melyeknek feladata nem más lenne, mint ellenőrizni az intézmények gazdálkodását, illetve a gazdaság és a felsőoktatási intézmények kapcsolatának meglétét.

A dokumentum biztosítaná többek közt a gazdasági szereplők érdemi szerepét a szakok/ tananyagok akkreditációjában, illetve a képzések kimeneti követelményeinek meghatározásában. Sőt: még abba is beleszólást akarnak, hogy az alapképzésnél hány kreditet ismerjen el egy adott intézmény.

Az MKIK nem csak az egyetemek gazdaságát és képzési autonómiáját csorbítaná, hanem felülvizsgálná a hallgatói önkormányzatok hatáskörét, valamint megvonná az oktatás színvonalát korlátozó jogokat is.

A javaslatok előkerültek a rektori konferencia és a minisztérium közötti tegnapi egyeztetésen is, ahol is Maruzsa Zoltán (felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár) a kezdeményezéseket elfogadhatónak tartotta.

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]