Országos diáksztrájk

Az egyetemisták és főiskolások után a keretszámok csökkentésében és a tandíj bevezetésében leginkább érintett középiskolások is felemelték hangjukat.

Napközben több helyen tartottak ülősztrájkot, egyeztető fórumot. A diáksztrájkot a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai kezdték, hozzájuk csatlakozott a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, majd a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola, akik hallgatói fórumot tartottak. Vidéken is megindult a tiltakozás, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjai az aulában gyülekeztek, az Apáczai Csere János Nevelési Központban és a komlói Nagy László Gimnáziumban ülősztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket a tanulók. A részt vevő diákokat nem írták be hiányzónak, a tanárok is melléjük álltak. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulói szentmisén vettek részt az első órájukon, mert az iskola vezetése szerint úgy tehetik a lehető legtöbbet, ha jövőjüket és sorsukat Isten irgalmába ajánlják.

 

Délután 4-kor a Széll Kálmán téren gyülekeztek középiskolások, hogy a kormány tervezete ellen tüntessenek. Felolvasták a Hallgatói Hálózat hétfőn elfogadott 6 pontját, majd a 3-400 fős tömeg a Margit hídon keresztül a Emberi Erőforrások Minisztériumához vonult. A Parlamentet rendőrsorfal zárta el, egyébként a tüntetés békésen lezajlott. Este 6-ra a “Nem hagyjuk”-ot skandáló gimnazisták elhagyták a Szalay utcát, de kétségtelen, hogy lesz folytatás, facebook oldalukon máris megjelentek a további sztrájkok megszervezésére buzdító üzenetek.

Forrás: index.hu, [origo]

Kép: [origo]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]