Éjszaka is demonstráltak

A szegedi hallgatók egész éjszaka tüntettek a kormány tervezett intézkedései ellen.

A Csongrád megyei kormányhivatalban demonstráló hallgatókkal egyeztetett több mint egy órán át B. Nagy László kormánymegbízott hétfőn este. A fideszes országgyűlési képviselő ígéretet tett rá, közvetíti a kormány felé a hallgatók és az oktatók által megfogalmazott, felsőoktatással kapcsolatos követeléseket.

A délben a kormányhivatal épületében tiltakozó akciót kezdő fiatalok demonstrációjukat éjszaka is folytatták. Mivel takarékossági okokból az épület átriumát éjszaka nem fűtik a hallgatók az éjszakát az egyik tanácsteremben tölthették. A diákok korábban bundáskenyeret és forró teát is kaptak a kormányhivatal munkatársaitól. Polner Eörs főigazgató pedig közölte, vendégként tekintenek a tiltakozó hallgatókra, akik alapvető, alkotmányos jogukkal élnek.

A kormánymegbízott a beszélgetés során arra a hallgatói felvetésre, hogy a 2008-as tandíjellenes népszavazás óta gyökeresen megváltozott a Fidesz felsőoktatással kapcsolatos álláspontja kifejtette, az országnak rendkívül szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia, behatároltak a kormány lehetőségei.

A hallgatók álláspontja szerint a keretszámok drasztikus csökkentése és a hallgatói szerződés éppen a szándékolttal ellentétes hatást ér el: a legtehetségesebb diákok Nyugat-Európába mennek el tanulni. A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban kifejtette, mindenképpen megoldást kell találni arra a jelenségre, hogy a közpénzből diplomát szerző fiatalok tudása más országban hasznosul.

(eduline nyomán)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]