Nem lesz központosítás

Elállt a kormány a hallgatói szolgáltatások központosításától. Az eredeti tervek szerint a büfék, sportpályák és a kollégiumok is állami kezelésbe kerültek volna, most mégis túl kockázatosnak tartják a tervezet.

Júliusban még azzal indokolta a kormány a Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszer létrehozásának szükségességét, hogy a központosítással javulna a szolgáltatások színvonala. Akkor a legbizonytalanabb helyzetben a kollégiumok érezhették magukat, főleg a PPP-konstrukciókban épült vagy felújított kollégiumok helyzete vált kérdésessé, hiszen ezeknél hosszútávú szerződések köttettek az egyetemek és projekttársaságok között, melyek felbontása súlyos pénzekbe került volna. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a megvalósíthatósági vizsgálat lefolytatása után belátta: a rendszer bevezetése egyelőre anyagilag veszteséges lenne.

A német diákszövetkezetek szolgáltak mintául a minisztériumnak. A Studentwerk hálózat sarkalatos pontja, hogy a bevétel nagy része hallgatói befizetésekből származik. Magyarán minden hallgató köteles bizonyos összeget befizetni, cserébe kedvezmények illetik meg a menzán, olcsóbban kaphatnak kollégiumot, illetve vásárolhatnak tömegközlekedési bérletet. A magyar változat viszont pont a diákszövetkezetek függetlenségét korlátozta volna az állami irányítással.

Továbbra is bizonytalan viszont az ELTE és BME közös üzemeltetésében működő BEAC sporttelep helyzete. Ahogy arról korábban beszámoltunk, októberben a két egyetem a sajtóból értesült a telep állami kezelésbe vételéről. A tárgyalások  jelenleg is folynak. A kormány azt ígéri, a hallgatókat nem érheti kár.

Forrás: eduline.hu, index.hu

Fotó: adk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]