Az ELTE-n tanulhatnak a legtöbben állami támogatással

A felsőoktatásban bekövetkező megszorítások után alapképzésben 3410, mesterképzésben 2279 állami férőhely lesz az egyetemen.

A kormány január végén hozta nyilvánosságra az intézményi keretszámokat, az egyes egyetemek, főiskolák pedig az önköltséget. Az ELTE a nehéz helyzetben is megőrizte vezető szerepét: az egyetemen a legmagasabb az alapképzéses, teljes állami támogatásban részesülő hallgatók létszáma, pontosan 3410 fő. Vezető pozícióját több területen is megtartotta, hiszen a bölcsészettudományi szakterületen 1050, az informatikai területen 400, a pedagógusképzésben 530, a társadalomtudományi képzési területen 190, a természettudományi képzésben pedig 1140 államilag finanszírozott férőhelye lesz az idén.

Az egységes, osztatlan teljes támogatásban részesülők létszámát a jogász szakon a tavalyi 800-hoz képest idén mindössze 100 főben határozta meg a kormány, melyből 50-et az ELTE kapott meg. A másik 50 helyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara kapta.

A mesterképzéses keretszámok tekintetében szintén az ELTE az első, 2012-ben ugyanis ide vehető fel a legtöbb, 2279 állami ösztöndíjas hallgató. Négy részterületen vezet az egyetem: a bölcsészettudományi szakokra 644, a pedagógusképzésbe 600, a társadalomtudományi területre 250, a természettudományi képzésekre pedig 470 diák járhat ingyen. A pontosabb, szakokra lebontott keretszámok meghatározását az intézményekben működő szenátusra bízta az oktatási államtitkárság.

Az egyes képzések önköltségeit az egyetemek maguk döntötték el, melyet január 20-án hoztak nyilvánosságra. Az ELTE az Educatio Kiállításon ismertette az összegeket, ahol az egyetem standja sok érdeklődőt vonzott. Habár az előző évhez képest drasztikusan visszaesett az állami ösztöndíjas hallgatók száma, az ELTE-n nem, vagy csak kis mértékben emelkedtek a költségtérítési összegek. Az alapszakok esetében például a pedagógia BA-n továbbra is 165 ezer forint, a pszichológia alapszakon pedig 298 ezer forint lesz egy félév „ára”. Az ELTE Természettudományi Karán egy képzés költsége sem változott a tavalyi évhez képest, a bölcsész szakokon átlagosan 30 ezer forinttal nőttek a féléves díjak, ám még így sem számítanak az ország legdrágább képzéseinek.

 

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]