Van élet a halálon túl? Egy sorozat, amely válaszol a kérdéseinkre

Van-e élet a halál után? Mi történik velünk, miután meghaltunk? Ezek olyan kérdések, amelyek sokunk fejében megfordultak már, biztos válasza azonban senkinek sem lehet rájuk, hiszen aki tudja a válaszokat, az a túlvilágról már csak nehezen tud kommunikálni az élőkkel – ha ez egyáltalán lehetséges. A Netflix dokumentumsorozata, a Túlélni a halált (Surviving Death) mégis megpróbálja felfedni ennek a rejtélynek a titkait. A hatrészes sorozat a halál utáni élet titkait boncolgatja olyan emberek történetének bemutatásával, akik visszatértek a halál torkából, vagy olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek révén kapcsolatba tudnak lépni a holtakkal.

Az ember a Föld legfejlettebb élőlénye, de vajon mi különböztet meg minket a többi fajtól? A számtalan lehetséges válasz mellett mindenképp fontos megemlíteni, hogy az ember az egyetlen élőlény, aki tudatában van, hogy élete véges, tehát egyszer meg fog halni. A halál egy nagyon érzékeny téma, amelyről sokan nem mernek és nem is akarnak beszélni, de mégis mindenkit érint, nem lehet elkerülni, akárhogy is próbálnánk. Idáig kevés olyan film vagy sorozat készült, amely a halálon túli élet kérdéseit boncolgatná, a Netflix dokumentumfilmje azonban megpróbál választ adni kérdéseinkre.   

A Túlélni a halált sorozat mind a hat része különböző aspektusokból közelíti meg az élet végének kérdéseit. Az első részben (halálközeli élmények) olyan emberek története elevenedik meg, akik a klinikai halál állapotából visszatérve emlékeznek arra, hogy mi történt velük haláluk pillanatában, és mit láttak a túlvilágon. Érdekes belegondolni, hogy miként élhetett túl egy nagyon súlyos raftingbalesetet valaki azután, hogy fél órán át halott volt, mégis agykárosodás nélkül élte túl az egészet, és emlékszik mindenre, ami akkor történt vele. Vagy hogy egy komoly műtét során, amikor leállítják az ember szívét, így az agya semmilyen módon sem funkcionálhatna, de valahogy mégis a saját testéből kiszállva végignézi, ahogy a testén elvégzik a beavatkozást, majd felébredve részletesen vissza tudja idézni, hogy az orvos milyen eszközökkel dolgozott közben. Ilyen és ehhez hasonló történetek tárulnak a nézők elé már az első részben is, természetesen szakértők bevonásával, akik tudományosan is megpróbálják alátámasztani, hogy valóban ezeket a dolgokat láthatjuk-e a halál pillanatában, mint amit a túlélők elmeséltek. Szinte minden halálközeli élményt átélő emberre igaz, hogy a mindennapi életbe visszatérve már nem ugyanúgy látják az életet, sokkal tágabb perspektívából szemlélik a világot, és ami a legfontosabb, hogy már nem félnek a haláltól, mert állításuk szerint ők már tudják, amit mások még nem: hogy mi vár ránk a túlvilágon.

A dokumentumsorozat többi részében is hasonlóan izgalmas témák kerülnek terítékre. A második és harmadik részben a médiumok világába nyerhetünk betekintést. Megnézhetjük, hogy milyen módszerekkel kommunikálnak a halottakkal, milyen egy halottidézés, valamint megtudhatjuk, hogy egy átlagos ember hogyan léphet kapcsolatba elhunyt szeretteivel. A negyedik rész halálon túli kommunikációt mutatja be, hogy a holtak milyen üzeneteket, jeleket küldhetnek a túlvilágról. Az ötödik rész a szellemek létezését taglalja, polaroid fényképezővel készített képek segítségével próbálják bizonyítani, hogy a halottak ott vannak velünk mindenhol. A hatodik, befejező rész a reinkarnáció kérdésével foglalkozik, olyan esetek bemutatásával, amikor valaki teljes részletességgel emlékszik arra, hogy ki volt előző életében.

A Túlélni a halált egy rendkívül izgalmas és profin elkészített dokusorozat. Fő erénye az, hogy olyan témát dolgoz fel, amely tényleg bárki számára érdekes lehet, a halálról ugyanis mindenki gondolkodik, és része az életének, ha akarja, ha nem. Nézői szempontból a legfontosabb kérdés, hogy elhisszük-e azokat a dolgokat, amik a részekben elhangzanak. A materialista felfogású emberek biztosak abban, hogy a test halálával mindennek vége, tehát a halál után nincs semmi. Ugyanakkor sokan hisznek abban is, hogy a testi halál nem az élet végét jelenti, hanem valami újnak a kezdetét. A jó hír, hogy mindkét nézet képviselője megtalálhatja számításait, a sorozat ugyanis többféle nézőpontból közelít a témákhoz, a szakértők bevonásával pedig megpróbálja objektíven értelmezni a történeteket. Nyilvánvaló, hogy sokan kételkednek a hallottak valóságtartalmában, de ezzel nincs is probléma, mert a sorozat egy pillanatig sem állítja, hogy a történetek, melyek elhangzanak benne, kétséget kizáróan úgy történtek, és nem a képzelet szüleményei. A kétkedőknek ugyanakkor olyan dolgokra kell racionális magyarázatot adnia, amire még az orvostudománynak sincs jelenleg válasza, mint hogy hogyan képes valaki emlékezni, és legfőképp látni, hogy mi történik vele a klinikai halál állapotában, amikor az agya nem funkcionál, tehát nem lehetne tudatánál.

Összességében azonban teljesen mindegy, hogy hiszünk-e a lélekvándorlásban, a szellemekben vagy a médiumokban, mert a Túlélni a halált című sorozatban olyan lebilincselő történeteket ismerhetünk meg, melyek hatására átértékelhetjük a halállal kapcsolatos gondolatainkat, és teljesen új megvilágításban szemlélhetjük ezt a mindenki életét befolyásoló jelenséget, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a túlvilági életről.

Képek forrása: Videa, netlflix.com, mafab.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]