Mese után a filmvásznon – Végzet: A Winx Saga

Iginio Straffi alkotta meg a Netflix egyik legújabb élőszereplős sorozatát Végzet: A Winx Saga címmel, mely január 22-én debütált a népszerű portálon. Az amerikai fantasztikus drámasorozat alapja az egykori, Winx Club című, gyermekeknek szánt mesesorozat, ám most a fiatal felnőttek és a tinédzserek a célközönség. Vigyázat, a kritika spoilereket tartalmaz!

A remake-sorozat hatalmas sikert ért el a Netflixen, hetekig vezette a toplistát. Ha valaki nem ismeri a rajzfilmsorozatot, akkor is tökéletesen megérthető a 6 részen át kibontakozó történet. A főszereplő tündér, Bloom és barátai, iskolatársai állnak a középpontban. A 16-17 éves kamasz tündérek elzárva, egy párhuzamos világban élik életüket, és a Másvilág Alfea nevű bentlakásos iskolába járnak. Ez a legfőbb helyszín a sorozatban. Az iskola a tündérekkel és a harcosokkal foglalkozik. Minden tündérnek van egy veleszületett képessége: tűz-, víz-, föld-, fény-, elme- és levegőtündér. Ezeket az elemeket sajátítják el a tanórákon, hogy varázserejüket jobban megismerjék, jobban tudják irányítani.

Az első részben a misztikus világ sok meglepetést tartogat még a varázserejével Bloomnak, aki 16 éven át az embervilágban élt szüleivel. Bloom egy tűztündér, akinek eddig fogalma sem volt róla, hogy varázserővel bír, míg egy veszekedést követően az érzelmei kiváltották belőle különleges képességét. Abigail Cowent kérték fel a főszereplő Bloom alakítására. A színésznőnek ez az első jelentősebb szerepe, a Netflix karolta fel és adott még neki 3 évadnyi esélyt, hogy a tűzündér szerepébe bújhasson. Abigail rajongói köre egyre nagyobb, mióta megjelent a sorozat első része.

A színészek tulajdonképpen a Netflix által támogatott, új arcok a filmvásznon, de ez a Netflix-gyártású sorozatoknál megszokott. Cowen partnere Danny Griffin, aki Sky harcost, egyben Bloom szerelmét alakítja a sorozatban. A rajongók már több teóriával álltak elő, hogy valóban egy párt alakít-e a két színész, de megerősítés még nem érkezett a kapcsolatukról. A stáb színészei között felbukkan még Hanna van der Westhuysen, aki Bloom szobatársát, Stellát játszotta 6 részen át a kamerák előtt. Stella a királynő lánya, ő Eraklyon hercegnője. Eleinte rosszindulatú, féltékeny és irigy, de a sorozat végefelé feloldódik, és megkedvelhető a személyisége. Hasonló szerepet szántak neki, mint a Riverdale Sheryljének, hiszen a „gonosz” szerepéből kitör, és személyiségváltozáson megy keresztül. Találkozhatunk még a Terrát alakító színésznővel is, Eliot Salttal, aki egy jó szándékú földtündér. A sorozatban egyébként hangsúlyos szerepet még nem tölt be, de az 5 jóbarát egyike. A kissé goromba, magába forduló és különc Musát Elisha Applebaum jeleníti meg, tehetséges és humoros színésznő. Valamint az ötödik tündér, Aisha is feltűnik Precious Mustapha alakításában. Bár a nem ismert nevekhez még csak a sorozatbeli karaktereket lehet párosítani, reméljük, több szerepben is láthatjuk még őket a Netflixen.

A rendezők próbálták alapul venni az eredeti mesefilm főbb szálait, miszerint a tündérek külön varázserővel bírnak, egy csapatot alkotnak, és különböző küldetéseket oldanak meg. Behoztak azonban egy új szálat, a harcosokat az iskolában, ami – le sem tagadható – a férfi karakterek bevonása miatt volt szükséges. Ha nem lennének harcosok, nem lenne ekkora rajongótábora Sky-nak. Illetve ami hatalmas csalódást okozott a Winx Club rajongóinak, hogy eltűntek a tündérek szárnyai. A modernizált sorozat az élőszereplőket nem szerette volna tündérszárnyakkal ellátni, bár a dolog még így is fantasy, hiszen a Perzseltek nem e világi alakot öltenek a képernyőn. Ezzel a sorozattal nem az volt a cél, hogy megfilmesítsék a Winx Clubot, hanem hogy arra a világra építsenek, és kihozzanak belőle egy új sztorit. Vajon sikerrel jártak-e a készítők?

Részről részre ismerhetjük meg Bloom barátait. Kialakulnak szoros barátságok, rivalizálások, szerelmek, illetve megjelenik Beatrix, aki összekuszálja a szálakat. Bloom egyre közelebb kerül Skyhoz, aki egy harcos, mindemelett Eraklyon trónörököse. A tanári kör is kap egy külön szálat a történetben (Farah Dowling igazgatónő és Silva vívásoktatója), emellett Sky „pótapja” titkaira fog fény derülni lépésről lépésre. 

Bloom barátai közé tartozik Terra, a földtündér, akinek apja a tanári karban gyógyító, ő is tud a titkokról, valamint megismerhetjük Musa elmetündért, aki telepatikus képességekkel rendelkezik. Az örök sportoló, Aisha víztündér Bloom szobatársa, egyben egyik legjobb barátjává válik. Különös módon egy felsőbb éves fénytündér került közéjük, aki Eraklyon világának hercegnője: Stella. Stella és Sky ezelőtt egy párt alkottak, így kisebb összetűzése lesz Bloommal. 

A tetőpont a sorozatban, hogy Bloomról kiderül, hogy elcserélt gyermekként nőtt fel, valódi szülei a misztikus világban éltek, míg őt egy halandó családba helyezték. A lány szülei úgy tudják, hogy egy bentlakásos iskolában tanul a lányuk, nem is sejtik, hogy milyen kalandokba bonyolódik a Másvilágban. Beatrix manipulatív módon próbálja Bloomot befolyásolni, míg csepegtetve ad válaszokat a főszereplő lány kérdéseire. Így Bloom összezavarodva cselekszik és a rossz útra tér, mert azt hiszi, a kérdéseire a válaszokat csak Rozalinda tudja megválaszolni. Beatrix hatására kiszabadítja Rozalindát a fogságából. 

A Másvilág különösen fél az ún. Perzseltektől, akik már megégett lények az ölni akarás vágyával, a probléma viszont az, hogy ha egy Perzselt megmar valakit, akkor halálos csapást mér az illetőre, akitől hamarosan búcsút vehetnek, hacsak az adott lényt el nem pusztítják. 

Mivel egyre elszaporodtak a Perzseltek, és Bloom kiszabadította Rozalindát, az iskola készül a védekezésre. Minden harcost és tündért párba állítanak, így Bloom és Sky egy csapatként dolgozik együtt, kialakul közöttük egy kapocs, egyre jobban megkedvelik egymást. Silva és az igazgatónő rájön, hogy Bloom ismeri a titkukat, majd felébresztik Rozalinda hazugságaiból Bloomot. 

A sorozat végpontja, hogy Bloomon elhatalmasodik egy erő, szárnyat tud viselni, mialatt elpusztítja a Perzselteket. Hatalmas a káosz, több sérült és kár maradt az iskolában. Majd Bloom és barátai hazautaznak a tűztündér szüleihez, hogy elmondják nekik különös titkukat. Ám mire visszautaznak az iskolába, minden megváltozik… Stella édesanyja, a királynő elfoglalja a Másvilág iskoláját, valamint előkerül Sky édesapja, akiről eddig azt hitték, hogy meghalt. Egész Alfea megváltozik, mire hazaérnek a lányok. Legyőzték a Perzselteket, de hogyan fognak megbirkózni ezzel az újabb kihívással?

A sorozat egy olyan misztikus és fantasyvilágba enged betekintést, amely visszahozza a mesebeli emlékeket. Talán ezért lett ennyire népszerű a Netflix listáján, hisz elvonatkoztat a hétköznapi gondoktól, másfajta izgalmakat hoz a nézők számára. A Winx Club-rajongók nem csalódhattak a történetben, hiszen az új elemekkel kibővített alapsztori megmaradt. A szerelmi szálak még jobban fokozzák az izgalmak melletti hangulatot is.

A Végzet: A Winx Saga sorozatnak még 2 évadnyi folytatást ígérnek, ami rövidesen megjelenik majd a népszerű online csatorna műsorán. Hamarosan kiderül, hogy mennyi izgalmat tartogat még a sorozat!

A képek forrása:

Borítókép

1,2,3,4

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]