A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága

Interaktív, érdekes és könnyen befogadható. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Eötvös 100 centenáriumi év alkalmából nyílt, Eötvös Loránd életét és munkásságát bemutató kiállításán jártunk.

,,A gondolkodásban önállóságot csak az olyan tanár tanítása adhat, aki maga önállóan gondolkodik, s éppen ez az önállóság az, ami a legszükségesebb a tudósnak, mint a gyakorlat emberének.” – mondta rektori székfoglaló beszédében Eötvös Loránd. A 2019-es év a nagy tudós halálának 100. évfordulója alkalmából lett Eötvös-emlékév. Eötvös Lorándot a legtöbben fizikusként ismerik, azonban a természettudományban való jártassága mellett politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó, 1889 és 1905 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és 1894–1895 között Magyarország kultuszminisztere is volt, továbbá ő alapította a Matematikai és Fizikai Társulatot.

Egyetemünk névadójának változatos szakmai életútját kiválóan dokumentálja és bemutatja az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága című kiállítása. Eötvös egyik nagy erénye volt a pontosság. Világhírű fizikai kísérletei, mérései is nagy precizitást igényeltek, a szervezők ezért döntöttek úgy, hogy a kiállítás is erre fókuszáljon. A tárlat 2019. november 22-én nyílt meg, s a tervek szerint 2020. május 22-ig lesz látogatható.

A kiállítás két szobája közül az elsőbe belépve a látogatók Eötvös Loránd életútjával és tanári tevékenységével ismerkedhetnek meg. A falon egy kronologikus skála segíti az Eötvös-életműben való tájékozódást. A hagyományos szöveges dokumentumok, például Eötvös Loránd barátainak és szüleinek küldött levelei mellett digitális technológia is színesíti a szobát. A kiállítás legnagyobb vonzereje, hogy egy pár perces animációs kisfilm megtekintése után a látogatók interaktív eszközöket próbálhatnak ki.

eötvös2

Eötvös nagy természetjáró volt, gyakran megfordult különféle tájakon, főként a hegymászást kedvelte. Az általa bejárt utat két tablet segítségével játékos formában a látogatók is megismerhetik. A kirándulásai során sztereofényképezőgépével készített négyezer darab felvételéből is látható a kiállításon egy válogatás. A vendégeknek nem mindennapi élményben lesz részük, ha a virtuálisvalóság-szemüvegeken keresztül megtekintik ezeket a felvételeket. A kiállításon Eötvös három legfontosabb kísérlete – az inga, a felületi feszültség és a mérleg – kapcsán is készültek animációk és ikonografikák, míg a kísérletek későbbi alkalmazása, illetve alkalmazhatósága is játékos, interaktív formában ismerhető meg a tárlat végén.

A második szobában a fizika fejedelmének – ahogyan Einstein nevezte – találmányai láthatók, ráadásul ezek közül több ki is próbálható. Ilyen a centrifugális erők demonstrálására szolgáló forgó abroncs és a golyók mozgását szemléltető Newton-inga. A kiállított tárgyak érdekessége, hogy közülük több az Eötvös korabeli állapotában látható, s van olyan kémcső, melyet még maga a tudós töltött meg. A második szoba a kiállított tárgyak bemutatása mellett végül a múltból a jelenbe is visszavezet, hiszen felteszi az elgondolkodtató kérdést: vajon ha élne, mit kutatna ma Eötvös?

eötvös3

A tárlat minden korosztálynak érdekes, s olyanok számára is jól befogadható, akik nincsenek annyira otthon a fizika területén. Az ELTE-polgárok a kiállítást díjmentesen tekinthetik meg, azonban előzetesen regisztrálniuk szükséges, melyet itt tehetnek meg.

Képek: ELTE, ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]