„Nekik buborék, neked tenger” – Irány a Bánkitó!

Ha már ti is nehezen viselitek a hőséget, és kitörnétek a titeket körülvevő buborékokból, még nem késő jegyet vennetek, bepakolni és elindulni a Bánkitó Fesztiválra, ami jövő hét szerdán kezdődik.

Budapesttől nem is olyan messze, a Nógrád megyei Bánk 2009 óta fesztiválozókkal telik meg nyaranta. A Bánki-tó ideális otthont nyújt a Bánkitónak – így, egybeírva, hiszen „az ország legnagyobb kisfesztiválja” épp arra vállalkozik, hogy a zene mellett kulturális és közösségi élményt is nyújtson az idelátogatóknak. Idén július 10. és 13. között rendezik meg az eseményt, ahol a buborékok metaforája lesz a négynapos program vezérfonala. A kifejezés egyáltalán nem öncélú, és nem is csupán a hétköznapokból való kitörést szimbolizálja egy átlagos fesztivál keretében, hanem egy mindenkit érintő, napjainkban igencsak jelentős társadalmi problémára kívánja felhívni a figyelmet, a társadalmi és kulturális buborékokra.

A Bánkitó ezáltal csavar egyet a fesztiválokról való elképzeléseinken, és most már hagyományosnak mondhatóan civilekkel és kortárs művészekkel közösen próbál feldolgozni egy aktuális társadalmi kérdést: ebben az évben a társadalmi-kulturális buborékok összetartó és széthúzó erejét, azok megőrzésének és kipukkasztásának formáit, lehetőségeit. Ahogy a szervezők fogalmaznak, a Bánkitó amellett, hogy egy zenei fesztivál, „egy nagy együttgondolkodás is”. Feltűnő jelenség, hogy a beharangozókat nézve a Tudományos közéleti csobbanás elnevezésű Facebook-esemény elsők között jön szembe az érdeklődőkkel, ahol részleteket is olvashattok arról, hogyan tudtok bekapcsolódni a közéleti beszélgetésekbe a tavon. A társadalmi kérdés köré tematikus blokkokba szerveződnek majd a programok, köztük az Amnesty, a TASZ és az Önállóan lakni – közösségben élni a jogállamiság és az emberi jogok védelmének kérdéseiről beszélget, az LMBTQ+ témákról a Budapest Pride és az Aszexuális Közösség szervezésében lesznek programok, a Szájensz Szeánsz-blokkban pedig a tudományos kíváncsiságotokat elégíthetitek ki.

Szemerey-Bence-01

A mozizás sem marad ki a programok közül, idén a Bánkitó MOZI dokumentum- és rövidfilmekkel jelentkezik. A színházi előadások szintén a társadalmi-kulturális buborékok kérdéskörét feszegetik majd témafelvetéseikkel, és itt mutatkozik be a Narratíva, Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita rendezők új társulata is. A kortárs, független színházat olyan társulatok képviselik majd a fesztiválon, mint a Mentőcsónak EgységA Tudás Hatalom, Stereo Akt, TÁP Színház, Tünet Együttes, Trafó Gondolat Generátor és a Hungarikum Ügynökség.

Végül, de nem utolsó sorban a Bánkitó zenei fesztivál is, mi sem igazolja ezt jobban, mint hogy elengedhetetlen fellépői a magyar könnyűzenei életből a Bohemian Betyars, a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír. Idén a külföldi nevek között találkozhatunk olyan előadókkal, mint Bob Moses Kanadából, a Viagra Boys Svédországból, Saul Williams és a Sudan Archives pedig Amerikából.

Ebben az évben először látogat a fesztiválra a Szabó Balázs Bandája, és újdonság lesz, hogy a Middlemist Red és a Fran Palermo közös koncerttel készül, valamint a Jazzékiel 10 éves jubileumi lemezbemutatójának is a Bánkitó ad otthont. Németországból érkezik a Gurr garázsduója, Krúbi és Dé:Nash a társadalomkritikus hip-hop vonalat erősítik, a fiatalabb generációt pedig többek között a Carson Coma és a Siketfajd fogja képviselni.

A hagyományokhoz híven 2019-ben is átnevezik az elektronikus zenei helyszínt, a fesztivál kabalaállata után idén Compó Aréna néven keressétek majd a területet, ahol például az izraeli Berghain-rezidens Roi Perez és az ír Tommy Holohan szolgáltatja a hangulatot és a zenét. Ha pedig hajnalban a techno helyett valami más műfajra vágynátok, a Greatest Hits színpadán, idén először, gitárzene fog szólni.

Szemerey-Bence-07

 

És ha még mindig kételkednétek, hogy megéri-e a Bánki-tóra ellátogatni július 10. és 13. között, nézzétek meg az előző évek aftermovie-jait, vagy hallgassatok bele a Bánkitó Fesztivál honlapján elérhető lejátszási listákba. Ha pedig csak az eljutás lenne a gond, a szervezők a helyszínen és a szállásajánlatokon túl biztosítanak külön buszjáratokat Budapestről, ezek menetrendjét és a jegyvásárlás részleteit a Bánkitó honlapján találjátok.

A tavalyi esemény kapcsán Bérczesi Robi, a Hiperkarma frontembere énekelt a Bánki-tavon. A videó önmagáért beszél, a tó természeti környezetéért is megéri ellátogatni Bánkra, és újragondolni a buborékok határait.

Fotó: Bánkitó Fesztivál, Szemerey Bence

Forrás: Bánkitó Fesztivál

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]