Sakura ünnep a Füvészkertben

Hallgatótársaink jelentős része, ha hallott is róla, talán soha nem járt az ELTE Füvészkertben. Pedig egyetemünk büszke lehet botanikus kertjére, melyet mindenkinek muszáj lenne látnia. Valószínűleg még kevesebben tudják, hogy a Füvészkertben már évek óta hagyománnyá vált a Sakura ünnep rendezvénye, melyre minden tavasszal várják a kikapcsolódni vágyókat.

Cseresznyevirágzás – nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnád!

A sakura jelentése japánul: cseresznyefa virágzása. A japáncseresznye az ország nemzeti jelképe, és a japán identitás szerves részévé vált. A japán kultúrában hagyománya van a tavasszal virágzó fákban való gyönyörködésnek, ezt hanaminak nevezik – ez a feltöltődés és újjászületés ünnepe, mely általában kellemes hangulatú piknikezés keretében zajlik, és a szigetország népe számára nagyon fontos. Néhány napja én is épp ilyen jellegű lazításra vágytam, ezért úgy döntöttem, felfedezem, mit tartogat számunkra Budapesten ez az ünnep. Idén már április 6-án és 7-én látogatható volt a Füvészkertben a Sakura ünnep, de a következő hétvégén, 13–14-én is nyitott kapukkal várja a rendezvény az érdeklődőket. Itthon nyilvánvalóan nem az ösztönökből fakadó japán hagyomány részesei lehetünk, hiszen legtöbbünk csak távolról ismeri ezt a világot, ehelyett szervezett programok várnak, melyek segítenek megismerni Japán izgalmas világát.

Tavaszi fáradtság helyett tavaszi vidámság

A Füvészkert kapujához érve életvidám, jókedvű emberek sokaságával találtam szembe magam, a kapun beérve pedig egy igazi tavaszi, nyugalmas ünnep közepébe csöppentem. A Józsefváros belső részén található park kiváló helyszínnek bizonyul mindenki számára, aki meg akart feledkezni arról, hogy egy nyüzsgő nagyváros közepén van, hiszen a pázsiton és a virágzó fák árnyékában békével és harmóniával teli atmoszférára lelhettünk. Azt hiszem, számomra és mások – gyerekek, fiatalok és idősek – számára is ez az egyszerű és békés közeg tette igazán különleges, feltöltő élménnyé az ünnepet.

eo-20190407-ESH_9811

A helyszín a tavasz hangulatát árasztja

Egy kultúra felfedezése mindig kaland

Természetesen a programok sokaságáról sem feledkezhetünk meg. Számomra a Bujutsu-kai Kenshin-ryú Távol-Keleti Harcművészetek Egyesülete által tartott japán harcművészeti bemutató volt a legnagyobb élmény. A Távol-Kelet harcművészeteit mindig élmény megcsodálni, a mozdulatsorok egyszerre elegánsak és veszélyesek. Hátborzongató érzés megfigyelni, milyen könnyedséggel és szemmel követhetetlen tempóval suhan végig egy kard a gyékénykötegen, melynek ellenállóképessége egy emberi karhoz mérhető.

eo-20190407-ESH_9500

A kard már régen áthatolt a gyékénykötegen, mire azt a gravitáció megmozdítja

Az egyesület szervezésében egyébként egy kiállítás is megvalósult, melyben tradicionális japán eszközök és fegyverek kerültek vitrin mögé. Ezt is érdemes meglátogatni, hiszen az egyesület tagjai lelkesen mesélnek a japán kultúra és harcművészet iránt érdeklődőknek. A szomszéd teremben Anna Pancireva Tavaszi szellő című, japán rizspapírra készített alkotásokat felvonultató kiállítását is megcsodálhattuk. A művésznő szintén nagyon lelkesen avatta be az érdeklődőket az alkotás folyamatának szépségeibe. Aki kedvet kapna, az akár a mangarajzolást, akár Hokuszai-képek élményfestését is kipróbálhatja, de a japán nyelvvel is meg lehet ismerkedni játékos formában. Ezek mellett számos kulturális és kézműves foglalkozás is várja az érdeklődőket.

eo-20190407-ESH_9806

Igazi klasszikus festmények készültek az élményfestés során

Nem hagyhatom ki a hagyományos japán konyhát sem, melynek néhány fogását – és nem csak a szusit – kipróbálhattuk a helyszínen lévő standok kínálatában, de tradicionális teákkal és szeszesitalokkal is megismerkedhettünk. A Japán kultúra, a manga és az anime rajongói is bőséges kínálatból válogathattak a kirakodóvásár apróságai közül.

eo-20190407-ESH_9404

Annak ellenére, hogy mindig távolságtartó voltam a keleti konyhával szemben, egy teriyaki-nyársat bármikor újra kipróbálnék

Talán nem is tudom jól összefoglalni és átadni az átélt élményeket, hiszen azok nagy részét meg kell tapasztalni ahhoz, hogy igazán érezzük a jelentőségét. Szerencsére ezen a hétvégén még mindenkinek van erre lehetősége; csak ajánlani tudom, ha szeretnétek időt tölteni a szabadban, és közben érdekes programokon részt venni, ne hagyjátok ki!

 

Részletes információkat a Füvészkert weboldalán találhattok.

Fotók: Csomos Attila

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]