Kölcsönlakás – Tényleg az év legszexibb vígjátéka?

Dobó Kata első rendezése Valentin-napon került a mozikba, hogy meghódítsa mind a szerelmesek, mind a kalandot keresők szívét. A Kölcsönlakás-t már hónapokkal ezelőtt elkezdték hirdetni, a készítők az év legszexibb vígjátékának titulálták a filmet. Neves színészek szerepelnek benne és a történet is ismert, tehát minden elem adott, hogy a mozi kasszasiker legyen. A Kölcsönlakás eddig 100.000 nézőt ültetett le a vászon elé. De valóban 2019 legszexibb vígjátékáról van szó?

Vagy ez csak egy jól kitalált marketingfogás? Lehetséges. Az egyik legnagyobb ellentmondás a film korhatárában rejlik. Hiszen az év legszexibb vígjátéka 12-es besorolást kapott! Vagyis 12 51863837_752176468515543_1549008980691386368_oéven felüliek bátran megnézhetik, sőt, elvileg nem értik félre a filmet. Ebben azért kételkedem, bár valóban nincs egy jelenet sem a Kölcsönlakás-ban, amit egy ilyen idős gyermek ne láthatna. Maximum nem érti meg a másodlagos jelentését a párbeszédeknek. Na bumm.
A korábbi évek Valentin-napjait a mozikban az E. L. James regényei alapján készített filmek, a Szürke ötven árnyalata-trilógia uralta. A filmek kivétel nélkül 18-as karikával rendelkeztek, és a rendezők egyik részben sem fukarkodtak a szexjelenetekkel – ennek ellenére egyik sem kapta meg a legszexibb jelzőt. Ehhez képest a Kölcsönlakás-ban egyetlen hasonló jelenet sincs, sőt, meztelenség is alig. Egyetlen egyszer tolja le a kiéhezett jógaoktató a nadrágját, de akkor sincsenek piszkos gondolatai: csupán kölcsönkérték a ruhadarabját.

 

A Kölcsönlakás-t tehát nem illetném pont a legszexibb jelzővel, inkább bohókás, szerelmes vígjátéknak mondanám. Ettől függetlenül Dobó Kata tudta, mi kell a magyar közönségnek ahhoz, hogy kikapcsoljon egy-két órára. A filmtől nem kell mély, magvas üzeneteket vagy világmegváltó gondolatokat várni: egy romantikus vígjáték, amit arra találtak ki, hogy szórakoztassa a nézőt. És ezt egészen jól csinálja.

kölcsönlakás 01
A történet nem új keletű, az eredeti színdarabot Ray Cooney jegyzi. Az író neve már A miniszter félrelép révén ismerős lehet, amiből 1997-ben Kern András és Koltai Róbert készített egész estés filmet. A Kölcsönlakás-t pedig Dobó Kata vitte filmre, aki a Játékszínben (a darab színházi változatában) az egyik szereplőt, Lindát alakítja. Most átállt a kamera másik oldalára, és megrendezte ezt a nem mindennapi komédiát.

A sztori Anikó (Balla Eszter) és férje, Balázs (Haumann Máté) budapesti lakásában játszódik, ami éppen felújítás alatt áll, és egy dekoratőr, Márió (Szabó Simon) dolgozik rajta. Anikó legkisebb húga, Szilvi (Kopek Janka) szerelmes a dekoratőrbe, és estére találkozót beszélnek meg a várhatóan üres lakásba, ahonnan a házaspár wellnessezni megy. Anikó másik húga, Linda (Martinovics Dorina) is kölcsönkéri testvérétől a lakást, hogy a jógaoktatójával, Tiborral (Fehér Tibor) randevúzzon, hiszen házassága Henrikkel (Klem Viktor) romokban van. Balázs és Henrik jó ba43950862_679096279156896_9101881357809745920_nrátok, emellett közös, hanyatló mesekönyvkiadó-vállalkozásuk van. Mondanom sem kell, Henrik is kölcsönkéri a lakást egy megbeszélt találkához. Az idilli házaspár összeveszik, Balázs azt hiszi, Anikó megcsalja, így nem utaznak el. Az este teljes káosszá válik, ráadásul egy híres meseíró, Szakács Petra (Oroszlán Szonja) is befut, akit mindenképpen le kell nyűgözni. De a fürdőszobában bujkáló prostituált (Kiss Ramóna) sem segít megoldani a problémát…
A film kissé nehezen indul, ám mire összeáll a kép, hogy ki kicsoda, ki kit akar megcsalni, és ki kinek falaz, teljesen behúz a bonyolult sztori, a jó karakterek és a vicces, kétértelmű párbeszédek. A humor forrása egyrészt a kétértelműségre alapozó szöveg, másrészt a karakterek: Kiss Ramóna pumija, Szabó Simon szexuális vonzódása és Oroszlán Szonja, mint fura, a kutyákért bolonduló, szemérmeskedő mesekönyvíró. A helyzetkomikum adja magát, és a színészek csak úgy lubickolnak benne. A filmet tulajdonképpen ők viszik a hátukon, egytől egyig zseniálisan játszanak.

A végkifejlet nagy meglepetéseket nem tartogat, romantikus vígjáték lévén happy enddel zárul. A stáblista fekete-fehérségét vidám zenével tarkítják, melyet Rakonczai Viktor és Geszti Péter írt. A Kölcsönlakás összességében egy nyári limonádé, mely nem tartalmaz mélyenszántó gondolatokat, de kikapcsol, szórakoztat és megnevettet.

 

Forrás: mnf.hu, port.hu

Kép: mnf.hu, facebook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]