2019 a folytatások és Steve Carell éve lesz a mozikban

2018 filmes felhozatala kifejezetten erős volt, s remélhetőleg 2019 is hasonlóan erős év lesz. Idén talán több történet kap folytatást, mint az elmúlt években bármikor. Szerencsére néhány önálló film is érkezik a mozikba, és nem csak az Oscar-idény alatt, hanem az év későbbi részében is. Válogatásunkból megtudhatjátok, mi melyik filmeket várjuk 2019-ben.

Képregényfilmek

Az idei képregényfilmeket ismét a Marvel dominálja, ráadásul a Marvel Moziverzum (MCU) egy korszakváltáson is átesik. A Marvel Kapitány (március 7.) egy újabb hőst hoz el a képregényfilmek rajongóinak, ráadásul egy olyan történettel, ami az eddigi MCU-filmek előtt játszódik. A címszereplő minden bizonnyal nagy befolyással lesz a Bosszúállók: Végjáték (április 25.) cselekményére is, ami után remélhetőleg mindenki elégedetten csettinthet majd. Az eseményeket némileg előrevetíti a Pókember: Idegenben (július 4.) érkezése is, ami egyben az MCU új korszakának is a nyitó darabja lesz.

A Marvel idén talán tényleg bemutatja a két új X-Men alkotását. Az eredeti tervek szerint már tavaly érkezett volna az X-Men: Sötét Főnix (június 6.) és az Új mutánsok (augusztus 1.) is, de mindkét film elkészítése körül akadtak problémák. Utóbbi a kedvcsinálója alapján akár még egy remek pszichológiai thriller is lehet, bár sokkal inkább arról lehetett hallani, hogy egy „young adult” mozi lesz a végeredmény. Eközben a DC inkább vicces próbál lenni a Shazam! (április 4.) elkészítésével, miközben a Joker (USA bemutató: október 4.) egy újabb bőrt húzhat le a címszereplő arcáról. Joaquin Phoenix szerepvállalása azért biztató lehet.

Folytatások

Már megérkezett a mozikba a Creed II (január 3.), és az eddigi visszhangok alapján hasonlóan jól sikerült, mint az első rész. Aki szereti a boxolós filmeket, annak mindenképpen ajánlott. Sokkal több erőszakra számíthatunk a John Wick: 3. felvonás (május 16.) esetében, amely remélhetőleg hasonlóan látványos lesz, mint az eddigi két rész, és az sem lenne baj, ha ez egy lezáró epizód lenne. A Kingsman 3 (november 14.) is leginkább ebbe a kategóriába illik, viszont ez biztosan nem lezáró rész lesz, mivel egy I. világháborús előzményfilm, ami miatt egy teljesen új szereplőgárdával ismerkedhetnek meg a rajongók.

Kevésbé véres filmnek ígérkezik a Ralph lehúzza a netet (január 10.), ami a meglepően jól sikerült Rontó Ralph folytatása, és a cím árulkodik a cselekményről is. A Lego-kaland 2. (február 7.) az előzetese alapján egy sokkal gyerekesebb folytatás lesz, de az első rész előtt sem vártak mást a nézők, remélhetőleg ennek a történetnek is lesz valami valódi mondandója. A Toy Story 4. (június 20.) egy látszólag tökéletesen lezárt trilógiát bővít tovább, de a Pixar név még mindig megnyugtatóan cseng. A Jégvarázs 2. (november 28.) fogadtatása biztosan nem lesz fagyos, a rajongók valószínűleg megtöltik majd a mozitermeket. Reméljük, a filmet is megtöltik tartalommal a készítők.

A következő hetek legfontosabb filmes kérdése, hogy el lehet-e hinni, hogy M. Night Shyamalan visszatért a nagy rendezők közé, vagy csak egyszeri megvilágosodás volt a Széttörve. Remélhetőleg kitörő örömmel fogadhatjuk az Üveg (január 17.) premierjét, ami a Sebezhetetlen és Széttörve összekötése/folytatása lesz. Az AZ – 2. rész (szeptember 5.) bemutatója biztosan nagyobb visszhangot fog kiváltani, s mivel az első rész nem csinált semmi olyat, amit ne lehetne sikeresen megismételni, ezért nincs ok az aggodalomra. A Jumanji – Vár a dzsungel pedig meglepően szórakoztató volt két éve, úgyhogy a Jumanji 2. (december 12.) is kaphat egy esélyt, hátha ez is jópofa lesz.

Nincs karácsony Kevin Star Wars nélkül. A Star Wars: Episode IX. (december 19.) lezárja a Csillagok háborúja legújabb trilógiáját. J. J. Abrams rendező feladata mindössze annyi lenne, hogy helyreállítsa a széria renoméját, elhitesse, hogy a Disney is tud mit kezdeni ezzel a szériával, és pozitívabb megvilágításba helyezze az előző két rész történéseit is. És az sem lenne baj, ha tiszteletteljesen elbúcsúztatná a film Carrie Fishert, aki az előző két filmhez felvett, de fel nem használt felvételeken keresztül fog ebben a részben szerepelni. Decemberig marad a reménykedés.

Feldolgozások

Ha egyetlen olyan filmet kellene kiválasztani, aminek nem szabadna elkészülnie 2019-ben, akkor az mindenképpen a The Upside (február 21.), ami az Életrevalók amerikai feldolgozása. Az legalább megnyugtató, hogy nem Kevin Hart játssza az egyik főszereplőt. (Cserébe ő játssza a másikat.) A Men In Black – Sötét zsaruk a Föld körül (június 13.) elkészítése sem biztos, hogy életbevágó, de ha nem veszi magát túl komolyan és jók lesznek az akciójelenetek, akkor akár még jól is elsülhet. Akinek hiányozna Will Smith ebből a filmből, az megnézheti őt az élőszereplős Aladdin (május 23.) Dzsinnjeként, hátha ez a szereplése kevésbé lesz kínos, mint a YouTube 2018-as visszaemlékező marketingvideója.

A Dumbó (március 28.) és Az oroszlánkirály (július 18.) felé is az a minimális elvárás, hogy elképesztően látványos legyen, bár a nosztalgiafaktor miatt így is anyagi siker lesz mindkettő. Az előbbi film esetében Tim Burton rendező neve lehet a garancia, aki ebben mindig jó volt. Az utóbbinál az előzetes nagyon meggyőzően néz ki, ugyanakkor az is kiderül belőle, hogy szinte minden képkockája megegyezik majd a rajzfilmével. Az év végén pedig Andrew Lloyd Webber színdarabja, a Macskák (december 19.) kap filmes adaptációt, aminél a szereplőgárda miatt lehet bizakodni. Ian McKellen, Judi Dench és Idris Elba is nagyobb szerepet játszik majd benne.

Önálló történetek

Clint Eastwood közel 10 év után vállalt ismét filmszerepet, miközben magát rendezte A csempész (január 10.) című filmben. A történet egy elszegényedett idős emberről szól, aki drogcsempész lesz. Szerencsére drámai köntösben készült, de Robert de Niro elmúlt pár évét elnézve biztosan lesz hasonló vígjáték is. A Polar (január 25., Netflix) egy norvég krimiadaptáció, ami az előzetese alapján hasonló cselekménnyel dolgozik, mint a John Wick, csak talán komplexebb lesz a főszereplő motivációja. (Bár itt is van kutyája a főhősnek, remélhetőleg életben marad.) A Két királynő (január 31.) már az Oscar-idény jegyében kerül a mozikba, és az angol uralkodók történetéből mutat be egy időszakot. Állítólag Saoirse Ronan és Margot Robbie is nagyszerűen játszik benne, az Akadémia pedig szereti díjazni valamilyen formában a kosztümös alkotásokat.

A Vihar előtt (január 31.) egy feszült, fordulatos thriller is lehet akár, a műfaj kedvelői tehetnek egy próbát vele. A történet egy potenciális gyilkosság elkövetését járja körül Matthew McConaughey karakterével a középpontban. A Csodálatos fiú (január 31.) egy drogfüggő fiú (Timothée Chalamet) életét mutatja be, és a film elsősorban arra koncentrál, hogy a srác családja és barátai miként élik meg ezt. Steve Carell állítólag fantasztikusan játszik benne. Az év eleje egyébként is elsősorban róla szól, mert az Alelnök (február 21.) egyik mellékszerepét is ő játssza. Ez a film Dick Cheney politikai ténykedéséről szól, aki George Bush elnöksége alatt töltötte be a címben szereplő tisztséget. Őt Christian Bale viszi vászonra, aki ismét elképesztő átalakuláson ment keresztül egy szerep miatt, de Amy Adams és Sam Rockwell is szerepet kap.

Christian Bale

Az Isten hozott Marwenban (március 7.) főszereplője – a változatosság kedvéért – szintén Steve Carell, aki ebben a történetben egy olyan karaktert játszik, aki egy traumát úgy próbál meg feldolgozni, hogy felépít egy makettvárost, aminek a karakterei és kinézete a II. világháborút idézik. A filmet Robert Zemeckis rendezte, úgyhogy valami különleges is kisülhet belőle. A Testvérlövészek (március 28.) egy hamisíthatatlan westernnek ígérkezik, ami egy kihalóban lévő műfajban próbál meg sikereket elérni. A történet egy olyan testvérpárról szól, akik együtt gyilkolnak, de másmilyen jövőt képzelnek el maguknak. A szereplőgárda ennél a filmnél is jól hangzik: Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, John C. Reilly.

Freddie Mercury után Elton John is életrajzi filmet kap, és mivel ebben az esetben a főszereplő még él, ezért nem olyan emberek elmondásán alapul, akik magukat akarják jobb fényben feltüntetni a főszereplő rovására. A Rocketman (június 6.) főszereplője Taron Egerton lesz, aki már-már Christian Bale-hez mérhető átalakuláson ment keresztül ahhoz, hogy Elton bőrébe bújjon. A nyáron viszont ennél is nagyobbat szólhat a Volt egyszer egy Hollywood (augusztus 8.), ami Quentin Tarantino legújabb rendezése lesz. A történet középpontjában egy feltörekvő színész (Leonardo DiCaprio), valamint az ő dublőre (Brad Pitt) lesz, miközben az egyik mellékszálon az 1969-es Charles Manson-gyilkosságok is előkerülnek.

Taron Egerton

Az év második feléről még kevésbé lehet tudni, hogy milyen filmek érkeznek, arról meg még kevesebbet, hogy mikor, mert ezen a listán is több olyan cím szerepel, ami már hónapokkal ezelőtt mozikba került az Egyesült Államokban. A The Irishman is remélhetőleg megérkezik idén valamikor, de egyre aggasztóbb, hogy milyen sokat csúszik Martin Scorsese alkotása. Ettől függetlenül is lesz mit nézni idén, és a felhozatal kellően színesnek tűnik ahhoz, hogy mindenki megtalálja a szívéhez közeli zsánereket a mozikban is.

 

A dátumok forrása: IMDb, Mozipremierek

Képek forrása: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]