Ősz, irodalom, fesztivál – Jövő héten újra Margó Fesztivál

Idén október 18. és 21. között már új helyszínen, a Várkert Bazárban várja az érdeklődőket a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. Több mint 100 programmal, hat külföldi író részvételével, öt színpadon zajlanak majd idén az események.

Ősszel a harmadik, összesítve pedig már a 12. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár-ra készülhetünk a jövő hét végén. Az évente kétszer megrendezett kulturális esemény most új helyre költözik: a Várkert Bazárban várja az irodalom kedvelőit. Az irodalmi fesztivál már semmiképp sem mondható marginálisnak, hiszen a növekvő érdeklődés kivívta, hogy idén már közel negyven kiadó mutathassa be legfrissebb megjelenéseit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületével együttműködésben. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként a Bookline, az Aegon és a Külgazdasági Külügyminisztérium Publishing Hungary Program-jának támogatásával megvalósuló fesztiválon négy helyszínen zajlik majd több mint 100 program.

Nádas Péter

Nádas Péter

A Margón mutatja be új könyvét többek között Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel is. Emellett fellép a 2018-ban Aegon Művészeti Díjas Nádas Péter is.

Az őszi Margó, már hagyományosan, a kortárs nemzetközi irodalom izgalmas szereplőire is fókuszál: hat külföldi szerző is beszél majd könyvéről. Amerikából Susan Faludi Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. A francia művészettörténész és író, Catherine Millet is új regényét mutatja majd be. Az író memoárjáról annak idején azt mondták, ilyen explicit könyvet a szexről nő még nem írt. Emellett az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen – akinek eddigi tizenegy regénye már huszonegy országban jelent meg – A láthatatlanok című könyvének megjelenése kapcsán érkezik a Margóra. A német Maxim Leo regényében, a Volt egyszer egy NDK-ban a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. Akos Doma, Budapesten született német író, A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. Az Irakból menekülő Abbas Khider Németországban telepedett le, A pofon című regényében egy bevándorló hiteles történetét meséli el, aki szembesül a német bürokrácia nehézségeivel.

Catherine Millet

Catherine Millet

A Margó jellegzetességei közé tartozik, hogy folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez. Így például Breier Ádám bemutatja Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmjét, illetve látható lesz a Nádas Péterrel a Világló részletek-ről készült riportfilm is.

Ősszel negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat is, amit a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg. 2018-ban ötven feletti nevezés érkezett a pénzdíjjal, kereskedelmi és médiatámogatással, illetve próbafordítással járó díjra, amit a Bookline, a Külgazdasági és Külügyminisztárium Publishing Hungary Program-ja, illetve az Aegon támogat. Új felolvasásokkal frissül a Margo.fm nevű mobilalkalmazás is: a díjra jelölt legjobb tíz alkotásból olvasnak fel színészek. Hallhatóak lesznek ezáltal Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor szövegei.

A Bookline Szívünk rajta program által pedig a gyerekek sem maradnak majd ki az eseményből. Gyereksarokkal, hétvégén pedig interaktív foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket.

A négy nap részletes programja a Margó Fesztivál honlapján elérhető.

Forrás: margofeszt.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]