Változatos programok októberre – CAFe Budapest Fesztivál ajánló

Világzene, kortárs komolyzene, könnyűzene, jazz, színház, tánc, irodalom, képzőművészet, design, videoklipek, újcirkusz. Mindez egy rendezvénysorozat a 27. CAFe Budapest Fesztivál keretein belül. Tehát, ha a legkülönfélébb kulturális programokból szeretnél válogatni, a 17 napig tartó, és közel 40 helyszínen zajló kortárs művészeti fesztivál programjainak széles választékában biztosan találsz az érdeklődésednek megfelelőt. A 2018. október 5-től 21-ig tartó összművészeti eseménysorozat a Müpa Budapest, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg. Az idei évben a fesztivál a Balti államok művészetére és Bartók Béla munkásságára helyezi a hangsúlyt.

Az október tehát rengeteg kulturális programmal kecsegtet, ráadásul mindenféle műfaj és művészeti ág kedvelői számára. A CAFe Budapest a Hangvetővel együtt szervezi meg a Budapest Ritmo-t, a hazai és nemzetközi világzene fesztiválját, amelynek az Akvárium három színpada szolgál helyszínéül. A világzenei fesztivál október 5-től 7-ig tart, október 4-én pedig egy ingyenes showcase-nap előzi meg. A Budapest Ritmo programjairól részletesebben itt lehet olvasni. De nem csak világzenét kínál a CAFé Budapest Fesztivál programsorozata, a művészeti fesztivál nyitókoncertje, a Sinfonietta Rīga együttesének fellépése például a kortárs komolyzenét képviseli. Szintén a kortárs komolyzenének, azon belül is a hazai zeneszerzés legújabb eredményeinek biztosít teret a Magyar Zeneművészeti Társaság Mini-Fesztiválja, mely szintén a CAFe Budapest eseménysorozatának része. A Mini-Fesztivál programjai a Festetics Palota Tükörtermében lesznek október 8-án, 9-én és 10-én, illetve a Pesti Vigadó Északi termében október 14-én.

A további zenei programok között érdekesség az október 9-i filmkoncert Karol Beffa zenéjére, amely a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lesz. A filmkoncerten, a filmtörténetileg jelentős, 1924-es német némafilm, Murnau – Az utolsó ember (Der letzte Mann) című alkotása lesz látható, ráadásul élő zenei kísérettel, amelyet Karol Beffa francia zeneszerző és zongoraművész, a film felújított változatához komponált. De könnyűzenében sem lesz hiány. Zenei és képzőművészeti program is egyben a Dante XXI., október 12-től 14-ig, Szőke Gábor Miklós Csepel Művekben található stúdiójában. Ezeken kívül, ha a zenénél maradunk, a CAFe Budapest fellépői között lesz a Dean Brown Band – a Budapest Jazz Clubban; a saját stílusát Trap House Jazz-ként megnevező Masego – az Akvárium Klubban; a mïus, egy audiovizuális produkcióval, amely koncert mellett az észt ikerpár, a Girls in Pearls és a német Lilly Among Clouds is fellép az A38 hajó koncerttermében.

ob_feee80_the-last-man

Képkocka Murnau – Az utolsó ember című filmjéből

Az amerikai zongorista, Chad Lawson, szintén az A38 hajón lesz meghallgatható, a roma zenei hagyományt és a jazzt egyesítő East Gipsy Band pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. De ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, még rengeteg érdekes zenei fellépő lesz, érdemes átböngészni a fesztivál műsorfüzetét, vagy oldalukon a programok közt kategóriák szerint is lehet keresgélni. Nemcsak a zenei műfajokon belül, hiszen, ahogy feljebb már szó esett róla, a kortárs művészet mindenféle válfajával találkozhatunk. Például az újcirkusz műfajának első magyar képviselőjének, a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciójával; az irodalmat és cirkuszművészetet elegyítő Egyenes labirintus című összművészeti előadással; a Magyar Nemzeti Galéria Bacon, Freud és a Londoni Iskola című, a figurális festészet történetét bemutató tárlatával; de az október 11. és 14. között, a Millenáris Parkban megrendezett Art Market Budapest képzőművészeti vására is a CAFe Budapesttel közös szervezésű program.

art market2017

Az Art Market 2017-ben

Filmes témában a hazai zenei videókat bemutató 3. Magyar Klipszemle lehet érdekes, a színházi- és táncelőadások terén pedig megint óriási a választék. A Trafó Kortárs Művészetek Házában Az Ügy című darab bemutatója, míg a Müpában a Magyar Nemzeti Balett: Triple Dance című bemutatója lesz látható. Joan Català: Pelat című darabja pedig a tánc, a színház és az újcirkusz határait törli el.

Az irodalmi programokról még nem ejtettem szót, pedig azokból sem lesz hiány. Egyrészt október 5-én a 100 szóban Budapest történetíró pályázat kiállításmegnyitója lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, másrészt a korábbiak mellett még egy fontos fesztivál valósul meg a CAFe Budapesttel közösen, ez pedig nem más, mint a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A Margó október 18-tól 21-ig tart, helyszíne a Várkert Bazár, ami rengeteg új könyv bemutatójának ad otthont, és izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várja az irodalom iránt érdeklődőket. A Margó programjai itt olvashatóak.

margó

Margó Irodalmi Fesztivál

Források: cafebudapestfest.hu, budapestritmo.hu
Kiemelt kép: Facebook/CAFeBudapestOfficial
1. kép: djayesse.over-blog.com, 2. kép: artmarketbudapest.hu, 3. kép: margofeszt.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]