„Van mire büszkének lennünk a fővárosunkat illetőleg” – interjú Tóth Péterrel

Tóth Péter az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem–ének tanári szakos hallgatója. Kiskora óta foglalkozik zenével, és idén a Budapest Dala pályázat döntősei közé választották. Arról már, hogy milyen eredménnyel zárta a megmérettetést, őt kérdeztük.

Mióta foglalkozol zenéléssel?

Egészen kicsi korom óta zenélek, elsős lehettem, amikor elmentünk egy hangszerválasztó koncertre, és én rögtön beleszerettem a dobokba, 3 évig doboltam, aztán váltottam zongorára. Középiskolában pedig magamtól tanultam meg gitározni. Az éneklés is mindig ott volt, mert kórusban énekeltem, aztán a zongorával és gitárral jött magával a „szóló”-karrier és az egyedül éneklés, eleinte udvarlási céllal, aztán jöttek a „fellépések”.

 Miért jelentkeztél a Budapest Dala pályázatra, és milyen formációval indultál?

A Budapest Dal pályázatra nem én jelentkeztem, hanem a dalszerző és szövegíró, Váradi Tamás. Ő keresett meg egy szaktársamon keresztül. A formáció 5 vokalistából és belőlem mint énekesből állt. Vokalista volt Zatykó Sára, Radányi Zsuzsi, Pejtsik Panka, Tompa István és az öcsém, Tóth Balázs. A dalt Budapest pezsgése és a bulizás, valamint a pörgés inspirálta, ez volt az, amit szerettünk volna átadni. Stílusát tekintve én a jól ismert rock n’ roll stílusába sorolom a ritmusossága és a hangszerelése miatt. A szöveget és a zenét is Váradi Tamás írta, és nála vettük fel a saját kis házi stúdiójában, Telkiben.

31776059_10210032779850966_3133609552205840384_n

A verseny menetében meddig jutottatok el? Hogy értékeled az eredményt?

A verseny úgy épült fel, hogy volt egy pályázószakasz, amikor a 11 felkért előadó mellé kerestek eredetileg 3, később (a sok jelentkező miatt) 6 pályázót. Mi leadtuk a dalt, és vártuk a zsűri értékelését és az eredményt, hogy továbbjutottunk-e. Szerencsére jó hírt kaptunk, hogy bejutottunk. A további munka már a koreográfia, valamint a szólamok megtanulása volt, hogy a Thália Színházban megrendezésre került gálaesten helytálljunk a felkért előadók mellett, és valami maradandót alkossunk. Ennek, úgy gondolom, nem volt már tétje, mert a zsűri nem ezt vette figyelembe, amikor meghozta a döntését, ez inkább már a marketingnek szólt, valamint hogy népszerűsítsék magát a versenyt. A helyezésünket nem tudjuk, de nem is ez a lényeg, örülünk, hogy megmutathattuk, mit tudunk, és hogy helyt tudunk állni ilyen nagy előadók között.

Milyennek láttad a versenytársakat?

Fantasztikus volt együtt dolgozni olyan nagy előadókkal, mint Radics Gigi, Frenreisz Károly, a Honeybeast, Király Viktor, Zséda, Keresztes Ildikó és még sorolhatnám. Minden dal hozta a kötelező, magas színvonalat és stílust, amit megszokhattunk az előadóktól. A bejutott előadók is, mint például a The Show Crew vagy Benji, Nágiék vagy Pajor Tamásék dala is izgalmas, stílusában különböző, de jó kis dalok lettek. A gála maga izgalmas volt. Rengeteg élmény és inger ért minket, hiszen korábban nem voltunk benne ehhez hasonló produkcióban. A helyszíni próba és a gála is feszített ütem szerint folyt, nem lehetett csúszás, késés. Profizmust kívánt. Én személy szerint nagyon jól éreztem magam a színpadon a dal közben, és a közönség visszajelzése is megerősített bennünket abban, hogy büszkék lehetünk rá, hogy bejutottunk. A gála után volt egy kis álló fogadás, ahol sokan odajöttek gratulálni, megdicsérték a dalt meg magát a formációt, hogy jó volt látni azt a sok mosolyt és vidámságot a színpadon. Nyilván szeretnénk ezt a dolgot még tovább vinni, úgyhogy amennyiben máshol lesz rá lehetőség, mindenképpen meg fogjuk mutatni a dalt.

31773074_10210032778570934_1039657934201552896_n

Szerinted miért volt szükség a Budapest Dala versenyre?

Úgy gondolom, Budapestnek szüksége van az ilyen és ehhez hasonló projektekre, hogy megmutassuk, van mire büszkének lennünk a fővárosunkat illetőleg. Ez egy olyan lehetőség, ahol a zene erejével mutathatjuk meg Budapest szépségeit, értékeit. Nem tudjuk, hogy a dalokat hogyan és mire szeretnék felhasználni, de szerintem lenne értelme ezekkel a dalokkal felturbózni a főváros marketingjét. Ezeknek a daloknak feelingje van, egy-egy életérzést jelenít meg, és – hála a sok különböző stílusnak – nagyon sokak ízlését lefedi.

31856055_10210032779810965_6699979785818341376_n

Milyen projekten dolgozol mostanában?

Felbuzdulva a Budapest Dalon elért eredményen, jelenleg tervben van a dal videóklipjének elkészítése, valamint a dalszerzővel már tervezzük az esetleges további dalokat az eurovíziós válogatóra, illetve csak saját kedvtelésre is.

Milyen terveid vannak a zenéléssel?

Régebben nem gondoltam volna, hogy nekem a zenéléssel kell komolyabban foglalkoznom. A terv az volt, hogy pedagógus leszek, és mondjuk csak az. Aztán elkezdtem kacsintgatni a színjátszás felé, jelenleg is két darabon dolgozunk az ELTEátrum Társulattal. Viszont ez az eredmény, hogy rákerültünk az első ilyen versenyen a promó CD-re, arra enged következtetni, hogy az embereknek tetszik az a zene, amit csinálunk. Itt szeretném megragadni a lehetőséget, és megköszönni mindenkinek, aki szavazott, és szurkolt nekünk.

képek forrása: www.budapestdal.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]