Magyar kultúra napi programok fővárosszerte

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én készült el a Himnusszal Csekén, így 1989 óta ez a nap a magyar kultúra ünnepe. Ebből az alkalomból országszerte tartanak rendezvényeket. Cikkünkben a budapesti programokat gyűjtöttük össze.

A nap megrendezésének ötletét először Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben, de az első rendezvénysorozatot négy évvel később a Hazafias Népfront Országos Tanácsa szervezte meg.  Azóta minden évben ünnepeljük e jeles alkalmat.

A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta meg hazafias költészetének legnagyobb remekét, amelynek eredetileg a Hymnus – A magyar nép zivataros századaiból címet adta. A költemény először 1829-ben, Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg. Megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Erkel művét 1844. július 2-án mutatták be a pesti Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével, ezután 1844. augusztus 10-én, a Széchenyi gőzös vízre bocsátásakor énekelték el. Kölcsey Ferenc írása ma az Országos Széchenyi Könyvtárban található. A két lapon olvasható, tintamarás miatt megsérült verset több mint száz éves kallódás után 1946 óta őrzi az intézmény.

Kölcsey Ház Alapítvány

A magyar kultúra napja alkalmából országszerte és a határon túl is rendeznek megemlékezéseket, programokat. E napon kerül átadásra többek között a Márai Sándor-díj, a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díj, a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj, valamint a pedagógusok kitüntetései is, kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, irodalmi és színházi események várják a közönséget. Idén sem lesz ez másként, a főváros programkínálata 2018-ban is igen gazdag.

Január 22-én Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum is egy-egy könyvbemutatót rendez. Az OSZK Az 1680-as üstökös művelődés- és tudománytörténeti emlékei címmel tart egész napos konferenciát, kiállítást és könyvbemutatót, míg az irodalmi múzeumban A 19. századi költészet történetei címmel egyetemünk két oktatójának munkái kerülnek a közönség elé: Vaderna Gábor A költészet születése – A magyarországi költészet társadalomtörténete a 19. század első évtizedeiben, illetve Szilágyi Márton „Mi vagyok én?” Arany János költészete c. műve. A könyveket Margócsy István irodalomtörténész mutatja be, a szerzőkkel Mészáros Sándor irodalomkritikus beszélget.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Magyar Nyelv Múzeumával díszünnepséget szervez Széphalmon, míg a Magyar Írószövetséggel közösen egy könyvbemutatót tart.

A MOMkult megszervezi a Magyar mesék délutánját, amelyen a Magyar népmesék-et, a Mézga család-ot, valamint Pom pom és Vízipók-csodapók meséinek epizódjait fogják vetíteni. A felnőttek a Testről és lélekről című film vetítésén vehetnek részt Rákosligeten.

A Józsefvárosi Zenebarát Kör hangversenyt rendez, melyen Kölcsey Ferenc Himnusza, Erkel Ferenc művei és régi magyar operett- és filmdalok, virágénekek lesznek hallhatók. Az előadók sorában van többek között Bartha Eszter, Hosmann Erzsébet, Ihring Anna és Kecskés Sándor.

A Fiumei Úti Sírkert rendhagyó programmal készül, sétákra várja a látogatókat, amelyek során az érdeklődők felderítik a Művészparcellát, megtekintik Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza síremlékét. Az eseményre előzetesen itt lehet regisztrálni.

A fővárosban nem csak egy napig tartanak a megemlékezések. Január 19-én a Klauzál Gábor Művelődési Központ a 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc és a Himnusz tiszteletére filmvetítéseket és rendhagyó irodalomórát szervez, melyen Dr. habil Milbacher Róbert egyetemi docens, tanszékvezető Himnusz-ról szóló előadását, majd a Himnusz koncertet hallgathatja meg a közönség.

Az ünnep hetében Ferencvárosban is több esemény kerül megrendezésre, melyek közül a legérdekesebbnek a január 18-ai, Ladik Katalin Babérkoszorú- és József Attila-díjas költővel, színésznővel és Mécs Anna íróval szervezett József Attila irodalmi szalon, illetve a január 21-ei Arany balladák – zenés irodalmi est ígérkezik.

Január 26-án az Országos Idegennyelvű Könyvtár Havas Judit előadóművész Intés az őrzőkhöz – Ady Endre című estjének ad otthont, amely egy Ady Endre verseiből és írásaiból, Bartók Béla népdalfeldolgozásaiból, Reinitz Béla dalaiból, valamint Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből készült összeállítás.

A cikkben szereplő programok ingyenesen látogathatók.

Forrás: turul.infoHiradoFacebook

Kiemelt kép: Makó

További kép: Kölcsey Ház Alapítvány

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]