Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban

A Nagymező utcai teátrum saját előadásain kívül több fesztiválnak is otthont ad minden évadban. A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje és a Humorfesztivál mellett kiemelkedő rendezvény a Vidéki Színházak Fesztiválja, mely szeptember 4. és 10. között, idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a színházban.

Az évadkezdő fesztivál remek lehetőség a vidéki társulatoknak arra, hogy a fővárosi közönségnek is megmutathassák előadásaikat, s így a nézőknek sem kell elutazniuk más városokba ahhoz, hogy megismerhessék az ottani színházak jelenleg műsoron lévő legkiemelkedőbb darabjait, Budapesten nyerhetnek betekintést a vidéki színházak repertoárjába.

A fesztiválon a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház és a Szegedi Nemzeti Színház előadásai kerülnek színre.

Lantos Anikó fesztiváligazgató szerint igen sokféle műfajban vannak otthon a vidékiek, s igaza van. A fesztivált valóban jellemzi a műfaji sokszínűség, hiszen musical, kortárs magyar dráma és klasszikus darab is szerepel az egy hét programjában.

Szeptember 4. és 10. között összesen kilenc, a teátrum különböző játszóhelyein előadott színdarabot láthatnak az érdeklődők, melyekről bővebben a fesztivál weboldalán lehet tájékozódni.

Szeptember 4. – Ivanov (r. Lukáts Andor) – Weöres Sándor Színház

Szeptember 5. – Ádám almái (r. Paczolay Béla) – Pécsi Nemzeti Színház

Szeptember 6. – Az ötödik pecsét (r. Csiszár Imre) – Hevesi Sándor Színház

Szeptember 7. – Apák és fiúk (r. Bagó Bertalan) – Vörösmarty Színház

Szeptember 8. – La Mancha lovagja (r. Keszég László) – Miskolci Nemzeti Színház

Szeptember 8. – Apátlanul (Platonov) (r. Szász János) – Kecskeméti Katona József Színház

Szeptember 9. – Macskajáték (r. Juhász Róza) – Békéscsabai Jókai Színház

Szeptember 10. – Az imposztor (r. Szikszai Rémusz) – Jászai Mari Színház

Szeptember 10. – Utánképzés (ittas vezetőknek) (r. Szőcs Artúr) – Szegedi Nemzeti Színház

A programot öttagú zsűri értékeli majd, melynek tagjai – Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Nagy Pál Orsolya filmrendező, Sümegi Noémi kulturális újságíró, Kőváry Katalin rendező és egy közönségből választott zsűritag- a legjobb előadást és a legkiemelkedőbb színészi alakításokat díjazzák majd, döntésük a szeptember 12-i díjátadón kerül nyilvánosságra.

A fesztivál legtöbb előadására belépők még vásárolhatók a színház jegyértékesítési pontjain és a jegy.hu-n, de aki nem szeretne lemaradni, annak érdemes sietnie, hiszen nagy az érdeklődés és gyorsan fogynak a helyek.

A kép forrása: thalia.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]