Fény, zene, VIHAR – a 2017-es VOLT Fesztivál

Nu metál, díjátadó gála, nem egyetemista pénztárcához szabott ételkínálat, extrém lehetőségek és a hazai zenei élet eltűnőben-csúcson levő arcai: ez jellemezte az idei, huszonötödik VOLT Fesztivált. Beszámoló az összesen hatnapos non-stop programról – ELTE-s szemmel.

A Sziget Zrt. fesztiváljait a VOLT nyitja, ami egyestés buliból összesen 160ezer résztvevőt számláló programsorozattá nőtte ki magát az elmúlt években. A gyönyörű, patinás, ám kisvárosias, visszafogott Sopron ilyenkor megtelik élettel. Már a város határában érződik a fesztiválhangulat: a fűben heverésző és a – soproni fülnek tényleg kissé túltekert hangerőn diskuráló – fiatalok látványa ebben az egy hétben általánossá vált. Külön, a fesztivál erejéig menetrendbe ágyazott busz szállítja a népet félóránként a Lővér Kemping kapujához, ahol a korábbi évekkel ellentétben, idén viszonylag egyszerűen és gyorsan ment a bejutás a VOLT területére.

Az ötnapos bérletet vásárlók nemcsak a nulladik „Linkin Park”-napra, de a mínusz egyedik napi Petőfi Zenei Díj átadójára is beléphettek. A látványos show és a díjat adó-kapó hírességek ellenére még a visszafogottság jegyében telt a mínusz egy, megilletődöttség és várakozások terjengett a levegőben. Díjat kapott többek között a Quimby, a Halott Pénz, Marsalkó Dávid és Demjén Ferenc. Egyébként a díjátadó gálát követően a Fatboy Slim koncertezett, sokan a közönségből inkább őket várták.

A Linkin Park koncertje azonban meghozta a fesztiválhangulatot: a nu metál zenekár első magyarországi fellépése a várakozásokkal megegyezően teltházat hozott. Nem csupán a szidott-dicsért (inkább szidott) új albumuk dalaival, de egész fennállásuk legismertebb zenéivel sokkolták a negyvenötezres közönséget.

A négynapos bérletet vásárlóknak szerdán kezdődött a fesztivál. Az ő szemszögükből az idei VOLT egyet jelenthet a sártengerrel, mivel innentől az időjárás nem volt kegyes: a tavalyihoz hasonlóan idén is pont a Vad Fruttik koncertjét kellett félbeszakítani a hirtelen feltámadó szél és heves esőzés miatt, apokalipszis-hangulatban fedezéket kereső fesztiválozók rohangáltak a kempingben, hogy a már csak szemerkélő esőben Péterfy Bori és a Love Band, illetve a Wellhello élete talán egyik legjobb koncertjét adhassa.

Csütörtökön a nagyszínpad a – véleményeket megosztó – Rapülőké volt, őket követte a Punnany Massif, majd a 21 éves holland dj Martin Garrix vonzotta a továbbra is viharos terepre tinédzser rajongóit. A zárónapok szintén nagy neveket és szeszélyes időjárást hoztak, a Paramore, a Pendulum, az Imagine Dragons, és persze a magyar alter-rock-pop is ázó-fázó, de kitartó közönséget kapott.

A VOLT-on idén sem csak koncertekre volt lehetőség: óriáskerékkel, bungee jumpingal, meglepetésszerű helyszíneken felbukkanó performance-okkal és nyitott-részeg-furcsa társaságokkal találtuk szembe magunkat. Ha nem szeretnéd kihagyni az idei nyaradból a fesztivált, légy résen! Holnap indul az Efott!

Fotó: Rockstar Photographers

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]