Oscar-díjat nyert a Mindenki

A Deák Kristóf által rendezett és írt alkotás a legjobb élő szereplős rövidfilmnek járó díjat kapta meg a Los Angeles-i díjátadón. A huszonöt perces kisjátékfilm 2015-ben készült, producere Udvardy Anna.

A Légy volt az első magyar film, ami Oscar-díjat kapott, Rófusz Ferenc alkotását 1981-ben díjazták az animációs rövidfilmek között. A következő évben Szabó István Mephistóját tartották a legjobbnak külföldi film kategóriában, a rendezőnek ezen kívül három másik munkáját (Bizalom, Redl ezredes, Hanussen) is jelölték Oscarra, rajtuk kívül A Pál utcai fiúk (1968), a Macskajáték (1974), a Magyarok (1978) és a Jób lázadása (1983) is esélyesek voltak már. 2016-ban Nemes Jeles László sikerének lehettünk tanúi, amikor a Saul fia a legjobb külföldi film kategóriában hazahozhatta a rangos elismerést, idén pedig amellett, hogy januárban Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről az egyik legrangosabb európai filmfesztivál, a Berlinale fődíját nyerte el, a Mindenki című rövidfilm negyedikként lépett az Oscar-díjas magyar filmek sorába.

A Mindenki cselekménye az 1990-es évek elején játszódik Budapesten, az alapötletet a rendező svéd lakótársának személyes története adta. A tízéves Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új iskolába kerül. Az új helyen kezdetben minden idegen és furcsa a kislány számára. Szerencsére Zsófi hamarosan összebarátkozik Lizával (Hais Dorottya), aki a legnépszerűbb lány az osztályban, és bekerül az iskola híres gyermekkórusába. A kórust Erika néni (Szamosi Zsófia) vezeti, akiről kiderül, nem is olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik, szereti megszégyeníteni a gyerekeket. A két lány összefog egymással, és szembeszáll Erika nénivel. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült filmben továbbá Zsófi anyukáját Karádi Borbála, Jutka nénit Garami Mónika alakítja, a két gyermekszereplőt pedig egy három fordulós meghallgatás során több, mint nyolcvan jelentkező közül választották ki.

A film vágója Csillag Manó, az operatőr Maly Róbert, a jelmeztervező Juristovszky Sosa. Balázs Ádám zeneszerző az édesapja, Balázs Árpád Bodzavirág című kórusművét használta fel a film felejthetetlen befejezéséhez. A kisfilmben a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szerepel, a gyerekek az iskolából követték figyelemmel a hétfő éjszakai Oscar-közvetítést.

A győztes film nemzetközi címét (Sing) David Oyelowo olvasta fel, a díjat Salma Hayek adta át. Deák Kristóf a film producerével, Udvardy Annával, koreográfus feleségével, Nina Kov-val, és Szamosi Zsófia színésznővel lépett a színpadra, majd az elismerést a gyerekeknek ajánlotta köszönőbeszédében: „Köszönöm, nagyon köszönöm az Akadémiának ezt a hihetetlen díjat. Rövidre kell fognom, pedig nagyon sok embernek tartozom köszönettel. Először is köszönöm családomnak és tanáraimnak, akik kreatív embert neveltem belőlem. Köszönöm a feleségemnek, és Anna nevében is, a stáb és a szereplők nevében is ajánlom ezt a díjat azoknak, akik egyedül képesek jobbá tenni ezt a világot: a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól nevelni, olyan módon, hogy büszkék lehessünk rájuk.” Két kislány barátsága, az igazságtalanság elleni felszólalás, felemelő mondanivaló, pozitív végkifejlet. A rendező szerint a film üzenete talán ma még aktuálisabb is, mint a készítés évében, 2015-ben.

A Mindenki megtekinthető itt:

Deák Kristóf 1982-ben született, filmproducer, vágó, forgatókönyvíró és filmrendező. 2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező-forgatókönyvíró-producer szakán. 2009 óta él Angliában. Londonban a Westminster egyetemen végzett rendezői mesterszakot, ahol két évig segédtanárként dolgozott. Az operatőri szakmát kivéve szinte mindent kipróbált már a filmiparban: fokozatosan közelített a rendezés felé. A vágást például azért próbálta ki, mert nagyon fontos számára a filmek ritmusa, ahogy az a ritmusra és zenére épülő Mindenki című filmben is látszik.

A 89. Oscar gálát Jimmy Kimmel vezette, a tizennégy kategóriában jelölt Kaliforniai álom hat, A fegyvertelen katona kettő, a Holdfény pedig három elismerést kapott, köztük a legjobb filmnek járó díjat is, melyet egy hatalmas baki során először a Kaliforniai álomnak hirdettek ki.

A díjazottak listája:

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb smink: Suicide Squad

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

Legjobb animációs rövidfilm: Piper

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America

Legjobb rövidfilm: MINDENKI

Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (Irán)

Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom

Legjobb eredeti betétdal: Kaliforniai álom

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb film: Holdfény

 

Forrás: 444OrigoPort24.hu

Kép: Cosmopolitan

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]